La Liga előzetes

Rangadó vár a Real Madridra és a Barcelonára is

Szombaton négy mérkőzést rendeznek a spanyol labdarúgó-bajnokság szám szerinti 9. fordulójában, amelyben a két gigászra ezúttal komoly erőpróba vár: a Real Madrid a Málaga vendége lesz, míg a címvédő Barcelona a Sevillát fogadja.

Racing Santander - Espanyol 18.00 hatharom-tipp: 1 A forduló nyitómérkőzésén a még mindig nyeretlen Racing Santander fogadja a kisebbik barcelonai alakulatot, az Espanyolt. A Racing legutóbb a Bilbao vendégeként volt kénytelen vesztesen elhagyni a pályát, de az azt megelőző három fordulóban három döntetlen volt a mérlege. Hector Cúper szebb napokat is látott legénysége a közelmúltból meríthet erőt az Espanyol ellen derbi előtt, a tavaszi idényben ugyanis idegenben sikerült két vállra fektetniük a kék-fehéreket. Sőt, az azt megelőző négy mérkőzésükön is rendre pontot szereztek, így a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül jó esélyük van erre újfent.

Sporting Gijón - Granada 18.00 hatharom-tipp:1A baszk-katalán összecsapással egy időpontban rendezik a Sporting Gijón - Granada találkozót is, mely joggal szolgált rá a kiesési rangadó jelzőre. A két csapat egyaránt kieső helyen áll a futó szezonban, így a pontokért óriási küzdelem várható. A Gijón eddigi teljesítménye akár csalóka is lehet, hiszen a lejátszott hét mérkőzés alatt többek között megmérkőzött már a Barcelonával, a Valenciával, a Sevillával és az Atlético Madriddal is - a bennmaradásért küzdő gijóniaknak pedig nem feltétlen a felsorolt csapatok ellen kell megszereznie a célja eléréséhez szükséges pontokat. Az újonc Granada is túl van már egy-két "nagy falaton" - Atlético, Villarreal, Valencia -, de idegenben egyelőre még a gólszerzéssel is hadilábon áll az andalúz gárda.

Málaga - Real Madrid 20.00
Tv: Sport2
hatharom-tipp: 2
A másik óriásra sem éppen könnyű kirándulás vár szombaton, a Real Madrid ugyanis a Málaga vendége lesz. Manuel Pellegrini csapata múlt héten csúnya pofonba szaladt bele a meglepetéscsapatként emlegetett Levante stadionjában, de 13 szerzett pontjuk önmagáért beszél. Mi több, győzelem esetén a Málaga pontszámban beérné a fővárosiakat a tabellán, s ez a szempont már önmagában jelentős ösztönzőként hathat a Rosaleda Stadionban híveik töretlen buzdításában is okkal bízó hazaiakra. A hazaiak chilei szakvezetője nem számolhat a rangadón Julio Baptistára, Willyre és Dudára, de ennek ellenére feltüzelt állapotban várják a mérkőzést. " A Madrid nagyobb erőt képvisel, mint a Málaga, de a futballban az a szép, hogy ezt a pályán be is kell bizonyítani. Tisztában vagyunk a Real játékosainak képességeivel, épp ezért a lehető legkevesebb hibával kell játszanunk. Az olyan csapatok ellen, mint a Real vagy a Barcelona mindig extra motivációval mész pályára, a La Rosaledában, a fanatikus szurkolóink előtt pedig ez különösen igaz. Készen állunk a harcra" - mondta Pellegrini, aki korábban ő maga is ült a Real kispadján. Mostani csapatából nem csak ő van ezzel így, ugyanis Ruud van Nistelrooy és a már említett Julio Baptista is futballozott korábban a fővárosiaknál. A holland támadó felemás időszakot töltött a királyiaknál - 2006 és 2010 között - de amíg sérülései nem hátráltatták, ontotta a gólokat. "Ha betalálok volt csapatom ellen, nem ünnepeltetem magam. Bár nem gondolom komolyan, hogy ez összejönne..." - mondta ironikusan a 35 éves Nistelrooy.

Ricardo Carvalho a Málaga-Real Madrid mérkőzésenJosé Mourinho csapata ellen valóban nem lesz egyszerű még a gólszerzés sem, a blancók remekelnek az elmúlt hetekben, nem utolsó sorban azért, mert Benzema és Higuaín személyében kiváló formában lévő csatár rohamozza az ellenfelek kapuját. A hétközi Lyon elleni BL-találkozón a francia kapott helyet a kezdőben, de hogy a Málaga ellen melyiküknek szavaz bizalmat a portugál, még nem tudni."Málagában játszani olyan, mintha a Valencia vagy a Sevilla ellen fociznánk. Remek igazolásokat hajtottak végre a nyáron, a klub fejlődése és célja pedig egyértelmű. Tisztelem a Málagát, és azt kívánom nekik sikerüljön megvalósítaniuk azon álmukat, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljenek" - udvariaskodott a portugál, igaz a Real és a Málaga közötti jó viszonyra való tekintettel, ez aligha meglepő. "Nagyon nyugodt vagyok, de szeretnénk elkerülni az esetleges vereséget. Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan játékosaim vannak, akik nagyon gólerősek voltak az utóbbi időben" - mondta Mourinho, aki elárulta azt is, hogy nem kockáztatja meg Fabio Coentrao bevetését, mint ahogy Carvalhóval sem akar rizikót vállalni, noha mind a ketten pályára léptek szerdán a Lyon ellen.

Barcelona - Sevilla 22.00
Tv: Sport2
hatharom-tipp: 1
Az esti mérkőzések sorát két olyan alakulat zárja, amelyikre egyáltalán nem jellemző a gólínség - a címvédő Barcelona évek óta az acélos hispániai futballgárdák közé tartozó Sevillát fogadja a Nou Campban. A két csapat legutóbbi három barcelonai randevúján 13-0-s a gólkülönbség a hazaiak javára, de ennek ellenére a vendégek trénere, Marcelino Garcia Toral szerint nem lehetetlen a pontszerzés. "A pontszerzés ugyan nem lehetetlen, de elképesztően nehéz dolgunk lesz. Ha megnézzük az elmúlt mérkőzések statisztikáit, akkor a Barcelona fölénye egyértelmű, ennek ellenére reménykedem benne, hogy sikerül számunkra egy jó Lionel Messi lő három védő között a Sevilla-Barcelona mérkőzéseneredmény elérni" - mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón az andalúzok mestere. "A védelmünknek nagyon stabilan kell állnia a lábán, mikor pedig nálunk lesz a labda, bátran kell futballoznunk. Ez nem lesz könnyű, hiszen amikor a Barcelona elveszíti a labdát, azonnal visszatámad, és nyomást gyakorol az ellenfélre, így rövid idő áll a játékosok rendelkezésére, hogy jó megoldást válasszanak".

Ami a katalánokat illeti, a klub hivatalos honlapjának beszámolója szerint teljesen felépült sérüléséből Cesc Fabregas, aki várhatóan helyet is kap majd Guardiola kezdő tizenegyében, viszont Gerard Piqué mellett továbbra sem számolhat Alexis Sánchez és Ibrahim Afellay játékára. A címvédőnél ettől persze nem esnek kétségbe, hiszen a méltán híres akadémia-központjuk biztosítja számukra a megfelelő utánpótlást. Egyébként mióta Guardiola dirigálja a gránátvörös-kékeket, a Barcelona nem kapott ki a Sevillától, ezen időszakot nézve öt győzelem mellett egy döntetlen a két csapat mérlege. A hazaiak ettől függetlenül nem mehetnek biztosra az andalúzok ellen, hiszen a Sevilla - akárcsak mostani ellenfele - még nem talált legyőzőre az idei pontvadászatban.