NB I előzetes

Rangadó a dobogóért - diósgyőri invázió Kispesten

  • Göbölyös János
Címkék:

A 13. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. Pénteken a harmadik és a negyedik helyezett találkozik, a Diósgyőr a Budapest Honvéd otthonába látogat.

OTP Bank Liga 13. forduló
Budapest Honvéd–Diósgyőri VTK
Bozsik Stadion, 10.21., péntek, 18.00
TV:SportM
Vezeti: Szabó Zsolt (Lémon O., Takács G.)
Hathárom-tipp: 1
Ha eltekintünk a hagyományoktól, és kizárólag a csapatok jelenlegi formája, bajnoki összteljesítménye és helyezése alapján mérlegelünk, akkor a kispesti meccs a forduló rangadója. A tét az, hogy ki tud lépést tartani a Debrecennel és a Győrrel. A DVTK győzelme esetén a dobogó harmadik fokán maradhat, ha viszont vereséget szenved, akár a hetedik helyre is visszacsúszhat, döntetlennél pedig még inkább besűrűsödhet a középmezőny első fele. Mivel mindkét csapat eltökélt szándéka, hogy ez utóbbi ne történjen meg, jó esély van egy nyílt, gólgazdag mérkőzésre. Növeli az érdeklődést, hogy a közelmúltban a DVTK és a Honvéd válogatott csatárral erősítette meg keretét Tisza Tibor illetve Torghelle Sándor személyében. Ugyanakkor több tény(ező) gátolhatja a felfokozott várakozást. A fővárosiak az utóbbi három találkozójukon mindössze két pontot szereztek, ráadásul az eltiltását töltő Akassou mellé csatlakozott a góllövőlistát Perics társaságában tíz találattal vezető Danilo. A diósgyőri oldalon is van egy nehezen pótolható játékos, öt sárga lap miatt Abdouramannak kell kihagynia a meccset, ám ami a leginkább aggodalomra adhat okot a borsodiak körében: a DVTK vendégként még nyeretlen a bajnokságban. Kérdőjelek tehát vannak itt is, ott is, ami biztos, a jó hangulat garantált, mintegy 800 szurkoló érkezik Miskolc felől a rangadóra.

A Budapest Honvéd-Diósgyőr mérkőzésen a vendégszektor
,,Azt a futballt várom a csapattól, amit Kaposváron az első félidőben nyújtott, ott parádésan játszottunk - elevenítette fel az előző fordulóban 2-2-re végződött találkozót Supka Attila, a kispestiek vezetőedzője a honvedfc.hu-n. - Hogy mégsem sikerült nyerni, az az ellenünk megítélt tizenegyes miatt volt, ami Puhl Sándor szerint sem volt büntető. Jól játszottunk, letámadtuk a kaposváriakat, remélem, a sors visszaadja majd ezeket a pontokat. Pénteken jó lenne ismét kevés góllal lehozni a mérkőzést, a Paks elleni találkozót kivéve ezzel eddig nem is volt gond. A hazai rangadók idén eddig jól sikerültek, a mostani is egy presztízs meccs lesz. Ez a csapat megérdemli a biztatást, jó lenne sok néző előtt győzni”.

A tréner elmondta még, hogy a DVTK több mérkőzését megnézték, és reméli, sikerül fogást találni ellenfelükön. Kiemelte, hogy fokozott figyelmet kell fordítani a veszélyes támadókra, azaz Tisza Tibort és a spanyolokat semlegesíteni kell. Johnson Marshal a múlt héten az első meccsét játszotta a Honvédban, Supka elégedett volt a nigériai védő teljesítményével:

,,Marshal Akassou pótlására került az együttesbe, fegyelmezetten futballozott. A védekező munkát jól megoldotta, a támadásokba is besegített, ismét lehetőséget adok neki”.

A legnagyobb gondot Danilo pótlása jelentheti, a kispestiek vezetőedzője azonban nem csinál ebből túl nagy problémát:

,,Délczeg Gergelynek kell megoldania ezt a feladatot. Ő egy jó futballista, nem véletlenül került a Honvédhoz, itt a lehetőség, hogy ezt bizonyítsa”.

A Diósgyőr ellen nem léphet pályára Lukás Zelenka, akit bokacsont kinövéssel műtöttek, Diabynak is fáj a bokája, Sorin Botis szerepeltetése pedig közvetlenül a mérkőzés előtt dől el. Benczés Miklós a Pécs elleni mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy igazi erőfelmérő lesz számukra a találkozó, hiszen a másik újonc ellen kell bizonyítani, amelyik akkor egy ponttal megelőzte a DVTK-t. Most hasonló a helyzet:  

,,Annyi a különbség, hogy ezúttal nekünk van egy ponttal több, mint a Honvédnak, és nem mi, hanem ellenfelünk játszik hazai pályán - fogalmazott a diósgyőriek vezetőedzője a dvtk.eu honlapján. - A kispestiek hozzánk hasonlóan otthon rendkívül eredményesek, míg mi idegenben eddig nem tudtunk nyerni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne bátor játékkal készülnénk a mérkőzésre, van olyan erős a Diósgyőr, hogy Kispesten is győzelemre játsszon”.

Hogy mi lehet az oka a DVTK gyengébb idegenbeli teljesítményének, arra az edző a következőt válaszolta:

,,Nagy baj lenne, ha hetek óta csak ezen gondolkodnék - folytatta Benczés. - Minden mérkőzés után, legyen az hazai vagy idegenbeli, elemezzük a csapat játékát, próbáljuk kijavítani a hibákat. Saját közönségünk előtt is szenvedtünk már vereséget, ugyanakkor vendégként is voltak olyan mérkőzések, amelyen ugyan nem nyertünk, de emberhátrányban, máskor kettős emberhátrányban szereztünk pontot, ami győzelemmel ért fel”.

A tréner külön kitért a hiányzókra, de mint mondta, a saját és az ellenfél keretét is tartja annyira erősnek, hogy ez nem okozhat gondot egyik oldalon sem:

,,Abdouraman a DVTK kulcsjátékosa, nem egyszerű feladat a pótlása, de hál’ Istennek nem hetekre esett ki, hanem csak egy mérkőzésre. Hozzá hasonlóan Danilo is kulcsjátékos, rajta kívül Akassou sem léphet pályára a rangadón, de a kispestiek kerete sem gyenge, ők is meg tudják oldani ezt a problémát”.

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Budapest Honvéd-DVTK
  ellenfél eredmény pontszám
HONVÉD      
  Siófok(NBI) 0-0 1,25
  Paks(NBI) 2-3 0
  Videoton(LK) 1-2 0
  Videoton(LK) 1-1 0,50
  Kaposvár(NBI) 2-2 1,25
Aktuális forma-index*     0,60
DVTK      
  Győr(NBI) 2-0 2
  Debrecen(NBI) 0-5 0
  Vasas(LK) 3-0 1
  Vasas(LK) 1-1 0,75
  Pécs(NBI) 4-0 2
Aktuális forma-index*     1,15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha a pályára lépő játékosok legalább 60%-a az első keret tagja. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája(BL) 3,0 (1,50)
Európa Liga(EL) 2,5 (1,25)
Nemzeti Bajnokság(NBI) 2,0 (1,00)
Magyar Kupa(MK) 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi(EN) 2,0 (1,00)
Szuperkupa(SZK) 1,5 (0,75)
Ligakupa(LK) 1,0 (0,50)
Egyéb hazai(EH) 1,0 (0,50)