Bundesliga

Gerd Müller szerint Gomez megdöntheti a gólrekordját

  • VNA

Közel negyven éve Gerd Müller tartja a Bundesliga gólrekordját, aki az 1971/72-es szezonban 40 találattal szerezte meg a gólkirályi címet.

A „Nemzet bombázójának” is becézett Müller a Bild című német lapnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy idén először érzi úgy, hogy van, aki reális eséllyel pályázzon az egy szezonban elért rekordjának megdöntésére. A Bayern München legendás gólvágója szerint ugyanis Mario Gomez elérheti a bűvös negyvenes számot. Müller amúgy jó alaposan odaszúrt egyet az utódoknak, és megjegyezte, hogy csodálkozik azon, hogy még mindig érvényben van az általa tartott rekord. Szerinte ugyanis a hetvenes évek kettős emberfogása már a múlté, a legjobb csatárokat is általában csak egy-egy védő igyekszik megakadályozni a gólszerzésben.

A Müller-féle rekord érdekessége, hogy abban az évben kilenc forduló után csupán három (!) góllal állt a listán, és csak ezt követően indult be igazán. Gomez jelenleg már tíz gólnál jár a Bundesligában, így egyelőre hatékonyabban termel, mint a nagy müncheni előd. „Amennyiben a rekordomat egy másik Bayern-támadó veszi el, akkor az különösen nagy örömmel töltene el” - nyilatkozta Müller, aki az 1972-es évben a negyven gólnak köszönhetően Európa legjobb góllövője is lett egyben. Müller annak idején hétszer is elnyerte a Bundesliga gólkirályi címét, így ha esetleg az idén is remek formában játszó Gomez elvenné tőle az abszolút csúcsot (amitől azért még nagyon messze van), akkor sem érne elődje nyomába. Gomez ugyan tavaly 28 góllal a legeredményesebb gólszerzője volt a münchenieknek a bajnokságban, de így is „csak” egyszeres gólkirály.

Gerd Müller negyven éve lőtt 40 gólt, Gomez most tíznél jár
Gerd Müller annak idején öt alkalommal is 30 gól fölé került egy szezonban, a 40 gólos rekordév mellett volt egy 38 gólos (1969/70) és egy 36 gólos (1972/73) évadja is. Legutóbb a Bundesligában a kölni Dieter Müller jutott 30 gól fölé, aki az 1976/77-es évben 34 góllal lett gólkirály. Az utóbbi években többször is előfordult az, hogy valaki 20 gól alatti terméssel is a német bajnokság legeredményesebbje tudott lenni, így Thomas Allofs és Roland Wohlfarth (1989-ben holtversenyben), valamint hét évvel később Fredi Bobic is mindössze 17 gólig jutott a szezon során. Ennek tükrében Mario Gomez 30 gólos szezonja igazán kiemelkedő lenne, a Gerd Müller-féle rekord megdöntése pedig - jó kezdés ide vagy oda - még mindig csodaszámba menne.

A Bundesliga góllövő listája a 9. forduló után
Név Csapat Gólok száma
Mario Gomez Bayern München 10 gól
Klaas-Jan Huntelaar Schalke 04 8 gól
Papiss Demba Cisse Freiburg 7 gól
Claudio Pizarro Werder Bremen 6 gól
Lukas Podolski Köln 6 gól
Mohammed Abdellaoue Hannover 6 gól
Mario Mandzukic Wolfsburg 5 gól
Robert Lewandowski Borussia Dortmund 5 gól