Dopping

A NOB csalódott, de elfogadja a CAS ítéletét

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) múlt csütörtökön eltörölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által még 2008-ban létrehozott ún. oszakai-szabályt. A döntés azt jelenti, hogy a korábban - az adott olimpiai ciklusban kapott hat hónapnál régebbi eltiltásuk miatt - körön kívülre került sportolók mégis indulhatnak a jövő évi londoni olimpián. Így rajthoz állhat LaShawn Merritt is, a pekingi játékok 400 méteres síkfutásának győztese. Jacques Rogge, a NOB elnöke csalódott, és a jövőben törekedni fog arra, hogy a doppinggal lebukott sportolókat végleg száműzzék az olimpiáról.

Merrittet 2010-ben 21 hónapra tiltották el, miután tiltott szert találtak szervezetében. Az amerikai futó júliusban tért vissza, egy hónapra rá indult a tegui világbajnokságon, ahol egyéniben ezüst, váltóban aranyérmet szerzett. A CAS döntése nyomán pedig megvédheti címét Londonban.

"Természetesen csalódottak vagyunk, mert úgy véljük, hogy ez a szabály a tiszta, becsületes sportolókat védi, és ellenkezik azzal a filozófiánkkal, hogy a zéró tolerancia elvét alkalmazzuk a dopping elleni küzdelemben" - mondta Rogge Aucklandben, ahová a rögi-világbajnokság miatt utazott.

"Ugyanakkor a NOB, a nemzeti szövetségekkel együtt elfogadja a CAS döntését, és nem fellebbezik ellene. Javaslatot fogunk tenni a  WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) vonatkozó szabályának módosítására" - tette hozzá az elnök.