Atlétika

Visszavonul az olaszok olimpiai bajnok gyaloglója

Visszavonul az élsporttól a 35 éves Ivano Brugnetti, a 2004-es athéni olimpia 20 kilométeres gyaloglásának bajnoka.

Visszavonul az élsporttól a 35 éves Ivano Brugnetti, a 2004-es athéni olimpia 20 kilométeres gyaloglásának bajnoka.Az olasz atléta 1999-ben - nagy meglepetésre - aranyérmet nyert a sevillai világbajnokságon 50 kilométeres gyaloglásban, mindössze 22 évesen és 358 naposan, ezzel minden idők legfiatalabb világbajnoka a versenyszámban.

"Még mindig nagy izgalom tölt el, ha visszagondolok erre. Csak 22 éves voltam, az volt az első jelentős nemzetközi versenyem az olasz válogatott tagjaként. Még ennyi év távlatából is nehéz szavakkal leírni, mit érzetem a dogobó tetején" - nyilatkozta Brugnetti sajtótájékoztatóján.

A Sevillában elért ideje (03:47:54 mp) azóta is egyéni legjobbja  50 km-en. Brugnetti öt évvel később a rövidebbik távon olimpiai aranyérmet nyert. "Athén természetesen mindenekfelett áll a pályafutásomban."

A sportoló a két nagy győzelme mellett még egy számára fontos eseményt emelt ki karrierjéből. "Ha választanom kellene, melyik volt a legjobb versenyem, akkor a pekingi olimpiát mondanám. Több okból is, de főleg azért, mert hosszú idő után újra harcban voltam a dobogóért. Végül az ötödik helyen végeztem, kilenc másodperccel elmaradva a bronzérmes mögött, de számomra az a teljesítmény egy éremmel ér fel.'"

Brugnetti "búcsúversenye" szombaton lesz Rómában. A gyalogló azt is elmondta, hogy a jövőben is a sportág közelében szeretné hasznosítani magát-.