NHL

Mit tudtunk meg? Az NHL első 13 napjának érdekességei

  • Molnár Dávid

Hetente megjelenő cikksorozatunkban az NHL aktuális hetének történéseit, érdekességeit mutatjuk be, megspékelve egy erőrangsorral, hogy olvasóink betekintést nyerhessenek az NHL-es erőviszonyok változásaiba.

A hatharom.com büszkén indítja el legújabb rovatát, melyben figyelembe vesszük hétről hétre az NHL-ben zajló eseményeket, kiemelve a legérdekesebb statisztikákat, történéseket. A cikksorozatban minden héten megjelenítünk egy úgynevezett erőrangsort is az észak-amerikai sportportálok „power rankingjei” alapján, melynek összeállításában figyelembe vesszük az adott csapat aktuális, valamint előző hetekben mutatott teljesítményét, eredményességét, játékképét.

A kupagyőzelem első szabálya: vegyél egy jó kapust!

Ez a szlogen mindig is érvényes volt az NHL-ben: ha megnézzük a lockout óta eltelt idényeket, és az azóta született bajnokokat, minden bajnokgárdában kitűnt a kapus – 2006-ban Cam Ward jóformán egyedül vezette a Stanley-kupáig a Carolina Hurricanest, de emlékezzünk csak a tavalyi Boston Bruins menetelésre, amikor is Tim Thomas abszolút magabiztossággal őrizte a Bocsok kapuját végig a rájátszás során. Ha megnézzük a nyári kapustranszfereket, leginkább Ilja Brizsgalov és Thomas Vokoun nevei tűnnek fel, akik új csapathoz szegődtek a siker reményében – az orosz kapus Philadelphiába, míg a cseh hálóőr Washingtonba szerződött Ovechkinékhez.

Tim Thomas biztos pont Bostonban
A Philadelphia Flyersben és a Washington Capitalsben is az a közös, hogy hiába rendelkezett az elmúlt években mindkét csapat egy elég erős kerettel, a rájátszásban ezt nem igazán tudták kamatoztatni. A Flyers ugyan 2010-ben eljutott a nagydöntőig, de ott már nagyon kiütközött, hogy sem Michael Leighton, sem Brian Boucher nem volt képes konzisztensen alapos munkát végezni a kapu előtt. A Capitalsnek már a konferenciadöntő kivívása is nagy falatnak bizonyult, akárki is állt a kapuban.

Nos, egyelőre úgy tűnik, hogy a kapusproblémára megtalálták a megoldást, hiszen mindkét portás remekül mutatkozott be új csapatában, és a szurkolók tetszését is rögtön kivívták. Sőt, Ilja Brizsgalov már a második meccsen olyan tettet hajtott végre, amit egy Flyers kapus sem tudott az előző idényben: a mérkőzést gól nélkül, azaz shutouttal zárta. Thomas Vokoun eddig szintén stabil teljesítményt nyújt, amire szüksége is van a Capitalsnek, hiszen a nagy sztárok, úgy mint Alexander Ovechkin vagy Alex Semin egyelőre nincsenek csúcsformában, a kiegészítő emberek meg nem fogják hozni mindig az eredményeket, ha nincs egy kapus mögöttük, akire lehet számítani. Bár itt a szezon elején nem kell messzemenő következtetésekbe belemennünk, de tény, hogy ezzel a két húzással mindkét csapat sokkal félelmetesebb lett ellenfelei szemében, mint eddig, az előző években.

Mikor tértek vissza, ti, Messiások?!

Ez a kérdés nemcsak a Pittsburgh Penguins drukkerek szájából hangozhat el nap, mint nap, hanem az NHL-vezetőség és úgy általában véve az NHL-drukkerek is gyakran hangoztathatják eme szavakat. Szó se róla, a Pittsburgh remekül helytáll eddig, még úgy is, hogy kénytelen nélkülözni Evgenyij Malkint, valamint a liga arcát, Sidney Crosbyt. Azonban még belegondolva is borzongás futhat végig az ember hátán, ha képzeletben kiegészítjük a Penguins keretét a liga két legjobb centerével.

Alex Ovechkin a Capitals játékosaként brillírozik
Crosbyra nem csak a Penguinsnek van szüksége. Mint ahogy azt Ovechkinék is megjegyezték a Pittsburgh-Washington találkozó előtt, fura lesz nagyon, hogy az ellenfélnél egyik sztárjátékos sem fog játszani. Sidney Crosby már a debütálása előtt reflektorfényben fürdött, és azóta nyugodtan kijelenthető, hogy a liga arcává vált, akivel még jobban lehet reklámozni az NHL-t. Miért is ne reklámoznák vele? Hiszen itt egy húszas éveinek elején járó fiatalember, aki már mindent megnyert, amit jégkorongozó megnyerhet: Stanley-kupát, olimpiát, hokivébét. És bár pontmutatói elmaradnak a legendáétól, Wayne Gretzkyétől, de így is az egyik legeredményesebb hokisok közé tartozik már most, karrierje elején.

Az ellenfelek akármennyire is szívják a fogukat, Crosbyra szükség van, a ligának, a jégkorongnak és természetesen saját csapatának. Amellett hogy az NHL reklámarcává vált, az egyik legtehetségesebb játékos, aki manapság kergeti a pakkot. Úgyhogy Crosby, te Messiás, minél előbb térj vissza, hogy sok ifjú tehetség vehessen rólad példát!

Nyári bevásárlás – tudatosan vagy esztelenül?

Az idei szabadügynök-piacra az előző évekhez képest is még inkább kitűnt az esztelen költekezés. Harmadik-negyedik soros játékosok kaptak akkora gázsikat, melyeket egyes csapatok sztárjátékosai is megirigyelnének. Természetesen a költekezés önmagában nem baj, elvégre az NHL is egy üzlet, és a játékosoknak el kell tartaniuk magukat valahogy, azonban sosem mindegy, hogy kire költ az ember pénzt.

A Buffalo Sabresnél tulajdonosváltás történt, és Terry Pegula személyében egy vérbeli Sabres drukker került a klub élére, aki nem sajnálta a pénzt kedvenc csapatára. Igaz igen csak kérdéses szerződéseket kötöttek Christian Ehrhoff-fal – aki első évében védő létére többet fog keresni, mint Sidney Crosby! – valamint a Flyersben kivirágzó Ville Leinóval, de nem kötekedhet senki ezekkel, hiszen a Sabres remekül vette a szezonrajtot: 5 mérkőzésből 4-et nyertek és csupán a Carolinától kaptak ki Ryan Millerék.

Ugyanez már nem mondható el a Rangersről, akik minden évben igyekeznek valamilyen nagy halat magukhoz csábítani. Nem volt ez másképp idén sem, hiszen a legnagyobb nevet sikerült megszerezniük a szabadügynök-piacról, Brad Richardsot. Bár a csatár kiáll amellett, hogy nagymértékben befolyásolta döntését, hogy a Rangers egy patinás klub, és jelenleg John Tortorella a vezetőedző, akivel 2004-ben kupát nyertek a Tampa Bayjel, azért kétség sem fér hozzá, hogy a 9 évre szóló 60 millió dolláros alku volt a legvonzóbb számára.

Ami nem is lenne baj, de ha megnézzük a Rangers igazolásait az elmúlt évekről - Scott Gomezt, Chris Druryt, aki a nyáron ki lett vásárolva, majd visszavonult, Wade Reddent, aki már csak a farmcsapatnál kap lehetőséget, Markus Näslundot, aki egy év után szintén visszavonult a Rangersből - akkor azt láthatjuk, hogy a bérüket megkapva a játékosok igazán elkényelmesednek a Nagy Almában. Richardsot kifejezetten a szlovák gólvágó, Marian Gaborik kiszolgálásáért hozták a Rangers menedzserei, és egyelőre ebből nem sok valósult meg - bár a Rangers legutóbbi meccsén nyert 4-0-ra a Vancouver ellen idegenben, szinte minden társaságban az a konszenzus jött létre, hogy eddig a kapus, Henrik Lundqvist tehet arról, hogy van 4 pontja a Rangersnek, és nem a milliókért idehozott csatárok.

A Detroit vezeti az NHL-erőrangsorát
És ha megnézzük pl. a Detroit Red Wingst - akik vezetik az eheti erőrangsorunkat -, ahol szinte az egész keret a Red Wings által draftolt játékosokból áll össze, akkor felmerül a kérdés, hogy megéri-e túlfizetni a játékosokat szabadügynök-piacon, ahelyett, hogy saját nevelésű hokisok kapnának lehetőséget a bizonyításra.

Az új „Kölyök”

Ryan Nugent-Hopkins volt az idei draft edmontoni húzása, mellyel a kanadai csatár az újoncbörze első körének első helyén el is kelt. Mint a legtöbb 1/1-essel, így Nugent-Hopkinsszal szemben is nagyok lettek az elvárások, amivel a többségnek nehezére esik megküzdeni - főként az első évükben. Rég volt már, hogy két újonc az első évében dominálja a ligát: 2006-ban ezt tette Sidney Crosby és Alexander Ovechkin, és az is három éve volt már, amikor 2008-ban Patrick Kane - a 2007-es 1/1-es - a Chicago színeiben megnyerte a Calder-trófeát, mely az év újoncának jár.

Nugent-Hopkins egy rendkívül tehetséges csatársorhoz csatlakozott az ősszel, hiszen az Edmonton hemzseg a jövő potenciális sztárjaitól. Elvégre ott játszik Taylor Hall is, a 2010-es drafton első helyen elkelt fiatalja, aki sérülések, és a csapat gyenge teljesítménye miatt az újonc évében nem igazán váltotta meg a világot. Ez Nugent-Hopkinst nem zavarta, ahogy az őt előre leíró kritikák sem, és első mérkőzésén rögtön betalált a Pittsburghnek, amivel kivívott egy pontot a csapatának. A következő meccsen a Vancouvert fogadták az Olajosok, és Nugent-Hopkins egy mesterhármassal oszlatta el azoknak a kételyeit, akik szerint ő még túl fiatal ehhez a ligához. Egyelőre köszöni szépen, ő nagyon is élvezi a légkört.

Eljött az idő!

John Tavares is azon 1/1-esek közé tartozik, akiket talán túl korán dobtak bele a mélyvízbe. Persze nem segített a helyzetén, hogy egy nagyon gyenge kerettel rendelkező Isles draftolta, de az első évében szerzett 54 pont messze elmaradt a várakozásoktól. Úgy tűnik azonban, hogy ez lehet az az év, amikor igazán megmutathatja mire képes, tehetséges csapattársakkal, és jó kapusokkal a kapuban, akik nem sérülnek le percenként, mint azt teszi Rick DiPietro.

Tavares a Tampa Bay elleni 5-1-es győzelemből 2 góllal és 2 gólpasszal vette ki a részét, pár nappal később pedig ismét ő érte őrültek meg a drukkerek, miután lőtt egy mesterhármast a városi rivális Rangersnek, és kiosztott még egy gólpasszt. Két meccsen szerzett zsinórban négy pontot, amivel rögtön a kanadai táblázat élén találta magát, de ami még ennél is fontosabb: idén végre kivirágozhat Long Islanden, csapatával együtt. Már csak egy új csarnokra lenne szükség, mert ha Tavaresen múlik, az Islanders nem fog másik városba költözni.

A Rangers - Islanders mérkőzés összefoglalója


A Lightning - Islanders mérkőzés legfontosabb mozzanatai

Végezetül az erőrangsor, melyet az első héten a Detroit Red Wings vezet, hibátlan mutatóval.

NHL-erőrangsor a 13. játéknap után
Csapat Heti helyezés Múlt heti helyezés Mutató
Detroit Red Wings 1. - 4-0-0
Philadelphia Flyers 2. - 4-0-1
Buffalo Sabres 3. - 4-1-0
Washington Capitals 4. - 5-0-0
Colorado Avalanche 5. - 5-1-0
Dallas Stars 6. - 5-1-0
Toronto Maple Leaves 7. - 3-0-1
Anaheim Ducks 8. - 4-1-0
Pittsburgh Penguins 9. - 4-2-2
Chicago Blackhawks 10. - 3-1-1
New York Islanders 11. - 3-1-0
New Yersey Devils 12. - 3-1-0
Los Angeles Kings 13. - 3-1-1
Carolina Hurricanes 14. - 3-2-1
Florida Panthers 15. - 3-2-0
Edmonton Oilers 16. - 2-2-1
Phoenix Coyotes 17. - 2-2-1
Nashville Predators 18. - 2-2-1
Minnesota Wild 19. - 2-2-2
Vancouver Canucks 20. - 2-3-1
Boston Bruins 21. - 2-4-0
St. Louis Blues 22. - 2-4-0
Tamba Bay Lightning 23. - 1-3-2
San Jose Sharks 24. - 1-3-0
Montréal Canadians 25. - 1-3-1
Calgary Flames 26. - 2-3-0
New York Rangers 27. - 1-4-0
Winnipeg Jets 28. - 1-3-0
Columbus Blue Jackets 29. - 0-5-1
Ottawa Senators 30. - 1-5-0