Profi boksz

Hopkins nem hajlandó elfogadni a Dawson elleni vereséget

Bernard Hopkins erősen vitatható körülmények között vesztette el világbajnoki címét Chad Dawsonnal szemben. A „Hóhér” egy összekapaszkodás után sérült meg, ami után leléptette őt a mérkőzésvezető. A kedélyek az elmúlt napokban sem csillapodnak.

Bernard Hopkins (balra) és Chad Dawson bokszol a WBC világbajnoki övéért.
Az utóbbi időben jó néhány olyan bokszmérkőzésnek lehettek tanúi az ökölvívás szerelmesei, ahol az összecsapás végkimenetele valamilyen botránnyal végződött. Az egyik leghíresebb eset a közelmúltból a Mayweather-Ortiz meccsen történt, ahol az amerikai öklöző a fair play szellemiséget mellőzve kiütötte figyelmetlen ellenfelét.

A múlt hétvégén megrendezésre került Hopkins-Dawson találkozó sem múlhatott el olyan (a mérkőzés végkimenetelét befolyásoló) momentum nélkül, amelyről még akár évekig is vitatkozhatnak a szakemberek és a szurkolók.

Mint ismert, a magyar idő szerint vasárnap hajnali mérkőzésen Chad Dawson (30-1-0, 18. K.O.) a második menetben egy összekapaszkodást követően „ledobta magáról” a WBC világbajnoki övét birtokló Bernard Hopkinst (52-6-2, 32 K.O.), aki azt jelezte az esetet követően, hogy olyan „súlyos” vállsérülést szenvedett el, hogy nem tudja folytatni a harcot. A mérkőzésvezető kihirdette Dawson technikai kiütéses győzelmét, aminek köszönhetően a WBC világbajnoki öve a 29 éves amerikai bunyóshoz került.


Természetesen sem Hopkins, sem az őt támogató Golden Boy Promotions nem ért egyet a végeredménnyel. „El akartak tüntetni a profi bokszból, és csak ilyen mocskos eszközökkel tudták elérni a céljukat” - nyilatkozta a 46 éves klasszis. „Dawson tudta, hogy okosabb és gyorsabb vagyok nála, ezért ilyen aljas módszerhez kellett folyamodnia ellenem” - folytatta a zaklatott versenyző. A Golden Boy Promotions fellebbezést kért a bokszszövetségtől, ugyanis a „sértett” fél nem hajlandó beletörődni a végeredménybe.

Dawson mindeközben hevesen kritizálja Hopkinst: „A Hóhér egy csaló. Egyszerűen szimulált. Nem értem, hogyan sérülhetett meg a válla, amikor a hátára esett… Jó mérkőzésre számítottam én is és a közönség is, helyette ez kerekedett ki az egészből. Elegem van Hopkinsból, most már Jean Pascal ellen szeretnék harcolni.”

Érdekesség, hogy Hopkins mellett a korábban Mayweather ellen vereséget szenvedő Victor Ortiz is a Golden Boy Promotions támogatását élvezi, így az Oscar de la Hoya által birtokolt promóciós iroda kezd némiképpen a nevetség tárgyává válni: „Hopkins csalódást okozott a rajongóknak, ugyanúgy mint ahogy azt korábban Ortiz tette Mayweather ellen. Úgy látszik, ezt tanítják a Golden Boys-nál” – mondta a 73. profi mérkőzést számláló James Toney. 

A fellebbezés végeredményére, még jó ideig várni kell, a tények szerint pillanatnyilag Dawson a WBC középsúlyú bajnoka.