Magyar válogatott

Csak az U21-es csapat játszhat Diósgyőrben, Dzsudzsákék nem

A diósgyőri stadionban jelen körülményei között csak U21-es vagy felnőtt női válogatott meccset lehetne rendezni a hiányosságai miatt.

A Puskás Ferenc Stadion újjáépítésének ideje alatt akár Debrecenben és Diósgyőrben is szívesen irányítaná a magyar labdarúgó-válogatottat Egervári Sándor szövetségi kapitány, bár az infrastrukturális hiányosságok miatt erre nem lát lehetőséget. Pajor-Gyulai László, a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtófőnöke a boon.hu-nak beszélt a szabályokról.

"Az UEFA-nak vagy egy olyan szabályzata, amelyben a nemzetközi mérkőzések megrendezéséhez szükséges feltételeket, követelményeket fektették le - nyilatkozta Pajor-Gyulai László. - Négy kategóriát állítottak fel, és annak a létesítménynek, amelyben felnőtt válogatott mérkőzést szeretnének megrendezni, a 3-as számú kategóriában összefoglalt kritériumoknak kell megfelelni. Sajnos, amennyire én ismerem a diósgyőri stadiont, a médiahelyek tekintetében jelentős a lemaradás, pedig az UEFA leiratának ez az egyik leghangsúlyosabb része. Csak egy példa: 100 négyzetméternyi helyen legalább 50 újságíró elhelyezését kellene megoldani, kellene lennie konferenciateremnek, legalább két tévé stúdió számára kell helyiséget biztosítani. De ha ezek megvannak, akkor sem biztos, hogy bármelyik felnőtt válogatott mérkőzést meg lehet ott rendezni, mert például a vb-selejtezők során, amikor Hollandiát fogadjuk, biztos, hogy a felfokozott médiaérdeklődés miatt 200-nál is több újságírói helyre lesz szükség. Persze merőben más lesz a helyzet, ha Andorra érkezik hozzánk…"

A DVTK stadionja egyelőre korszerűtlen - Fotó: boon.hu
Pajor-Gyulai László kijelentette: egy barátságos mérkőzést elviekben az UEFA 3-as számú kategóriájánál könnyítettebb feltételek mellett is meg lehet rendezni, ehhez azonban feltétlenül szükséges az ellenfél beleegyezése.

"Minden szezon előtt felmérésre kerülnek az országban található létesítmények, így tudjuk, hogy melyik milyen UEFA besorolásnak felel meg - jegyezte meg Igaz András, az MLSZ eseményszervezési osztályának vezetője. - A diósgyőri stadion jelen körülményei között U21-es vagy felnőtt női válogatott meccset lehetne itt rendezni, mert több olyan hiányosság is van, ami miatt felnőtt találkozó rendezésére nem alkalmas. A stadion üzemeltetője persze javíthat ezeken a feltételeken. Lehet, hogy pár száz ülőhely felszerelésével, a VIP bővítésével, és a médiahelyiségek kialakításával a Diósgyőr stadionja belátható időn belül alkalmassá tehető arra, hogy ott felnőtt válogatott mérkőzést rendezzenek ott. Ez már csak azért is jó lenne, mert abban én is egyetértek Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal, hogy remek hangulat, atmoszféra megteremtésére képes a diósgyőri közönség."