Nyilatkozat

A halál kockázata benne van az autóversenyzésben - Sebastian Vettel

  • MTI

Sebastian Vettel a Forma-1-es Red Bull német világbajnoka azt szeretné, ha Dan Wheldon tragikus balesete után tovább javulna a biztonság, ám elismerte, minden autóversenyző pontosan tudja, hogy a sportágban benne van a halál kockázata is.

Az IndyCar autós gyorsasági sorozat kétszeres brit bajnoka vasárnap a Las Vegasban tartott versenyen vesztette életét, hivatalos búcsúztatása vasárnap, Indianapolisban a Conseco Fieldhouse arénában lesz.

"Dan halála pótolhatatlan veszteség, ám a kockázatot nem lehet kiiktatni" - fogalmazott Vettel, aki négy futammal a zárás előtt megvédte világbajnoki címét és az F1 legfiatalabb kétszeres világbajnoka lett.

Sebastian Vettel a Forma-1-es Red Bull német világbajnoka azt szeretné, ha Dan Wheldon tragikus balesete után tovább javulna a biztonság
A német versenyző hangsúlyozta, Wheldon halála is azt mutatja, hogy az autósport nagyon veszélyes üzem, bármikor bekövetkezhet egy nagyon komoly baleset.

"Természetesen sohasem szabad feladni, hogy még biztonságosabbá tegyük a versenyeket" - mondta. Az ügyben megszólalt David Coulthard, az F1-es McLaren-Mercedes brit pilótája is:

"Meghívtak engem is a sorozatba, de a kockázat túlságosan magas volt" - mondta Coulthard, aki pályafutása során 13 futamot nyert meg. "Nálunk ez még elfogadható, ám az IndyCar a biztonság tekintetében legalább húsz évvel lemaradt az F1-hez képest."

"A Forma-1-hez hasonlóan szigorítani kellene a szabályokon és keményen megbüntetni azokat a pilótákat, akik baleseteket provokálnak" - mondta a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) felajánlotta, hogy segít a tragikus baleset körülményeinek feltárásában.

Az F1-ben az utolsó halálos balesetet Ayrton Senna szenvedte el 1994-ben: a háromszoros világbajnok brazil versenyző 217 km/órás sebességgel csapódott a betonfalnak az imolai pályán.