Kézilabda

Készül a terv a Magvassy Sportcsarnok átépítésére

  • MTI

November végére készülhet el a tanulmány arról, mennyi pénzből és mekkorára lehetne átépíteni a győri Magvassy Sportcsarnokot - közölte az MTI érdeklődésére kedden Borkai Zsolt polgármester.

A politikus - aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is - elmondta: kizárólag akkor építhető meg a csarnok, ha megfelelő uniós és helyi vállalkozói forrással tudják ezt megtámogatni. Hozzátette: a 2012-es költségvetés tervezetének ismeretében hozta a városvezetés azt a "bölcs döntést", hogy eredeti formájában nem vág neki a vállalkozásnak.

"Nem adtuk fel annak lehetőségét, hogy ha nem is érkeznek ilyen támogatások, ennek ellenére Győrben ne egy 2000-2500 főt befogadó csarnokkal rendelkezzünk csak, hanem egy ennél jóval nagyobbal" - fogalmazott a városvezető.

A fideszes polgármester szeptember 27-én jelentette be, hogy egy ekkora beruházás tervezésénél számoltak a társasági adóra vonatkozó kedvezmények igénybevételi lehetőségével, és azoknak a nagyvállalatoknak a támogatásával, amelyeknek érdeke, hogy ilyen létesítmény épüljön Győrben.

A bizonytalan gazdasági környezet és a jövő évi adózási kérdések nyitottsága miatt a győri önkormányzat egymaga felelősségteljesen jelenleg nem vállalhatja egy olyan létesítmény megépítését, amely miatt hosszú éveken keresztül nem lenne forrás semmilyen más fejlesztésre. A város vezetése az ország nehéz gazdasági helyzetében Győr stabil költségvetési helyzetének fenntartását, intézményeinek biztonságos működtetését továbbra is elsőrendű feladatának tartja - olvasható akkori közleményében.

A győri közgyűlés március 25-én hagyta jóvá a város 2014-ig szóló gazdasági programját, amelyben az áll: jövőre megkezdődhet, 2014 nyarán vagy őszén pedig befejeződhet a létesítmény építése.

2014 decemberében, a győri multifunkcionális csarnokban rendeznék a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság egyik csoportjának mérkőzéseit. Ha addigra nem sikerülne felépíteni, vagy a Magvassy Csarnokot megfelelő méretűre bővíteni, akkor a budapesti Syma Csarnok lenne a "beugró" helyszín.

Győr eleve mint lehetséges házigazda szerepelt a Magyar Kézilabda Szövetség kandidálásában, s a Syma a tartalékcsarnok. A többi magyar Eb-helyszín a budapesti Papp László Sportaréna, illetve a veszprémi és a debreceni csarnok lesz. A horvátok Eszéken, Varasdon és Zágrábban rendeznek meccseket.