Heti 6:3

Berki jól matekozott, Murray már Federer előtt jár - egy hét hozadéka a sportvilágból

  • Vásárhelyi Tamás

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Berki Krisztián világbajnok

Berki Krisztián újra világbajnokParadox módon a fenti cím önmagában talán már kevés is lenne Berki Krisztián megsüvegeléséhez, aki a tavalyi rotterdami remeklése után idén Tokióban is megnyerte a lólengés szerenkénti vb-döntőjét. A magyar sportolónak ezúttal nem csak kedvenc szerén kellett helytállnia, de a nemzetközi szövetség - a szerspecialistáknak nem túl kedvező - új olimpiai kvalifikációs rendszere miatt nyújtón és gyűrűn is indulnia kellett a vb-n. Gyengébbik szerein persze senki nem várt döntőbe jutást Krisztiántól, aki csak arra koncentrált, hogy az előírt szintet teljesítse ezeken a szereken. Bár akadtak gondok a gyakorlatokkal, jelen állás szerint úgy tűnik, Berki teljesítette a nehezét, vagyis elérte a két szer átlagpontszámainak 85%-át. Ezt követően a lólengés döntője talán formalitásnak tűnhetett, de messze nem volt az, hiszen a kvóta megszerzésére ez volt az egyetlen lehetősége a magyar tornásznak. A vb előtt bokasérülésekkel küzdő Berki számára ez sem jelentett akadályt, simán hozta az anyagerős gyakorlatot, és ismét világbajnok lett. Egyelőre ugyan a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) nem adott ki hivatalos listát a kvótát szerző sportolókról, de bízunk benne, hogy a számítások helyesnek bizonyultak, így Berki is ott lesz Londonban az olimpián, ahol mindenki éremesélyesként számol vele. Persze ne feledjük el, hogy egy brit versenyző (Louis Smith) végzett mögötte a harmadik helyen ezen a szeren, pontozásos sportágban pedig ez különösen fontos tényező lehet Londonban.

2. Francia csoda a rögbi vb-n

Október elején a Tonga elleni második vereség után bizony kevesen gondolták volna, hogy a francia rögbi válogatott az Új-Zélandon zajló világbajnokság utolsó találkozóján is érdekelt lesz. Márpedig ez pontosan így történt. Ehhez kellett a legutóbbi vb-t rendező francia válogatott három bónuszpontja (így végül a csoport második helye meglett azért a két vereség ellenére is), majd a negyeddöntőbeli szerencsés győzelem az ősi rivális angolok ellen (19-12). Az elődöntőben aztán a torna meglepetéscsapatának számító Wales következett, amely egyértelműen jobban játszott, mint a francia válogatott, de csapatkapitánya, Sam Warburton véleményes kiállítása után több mint egy órát emberhátrányban játszva végül elvérzett (8-9) a szerencsével is jó cimboraságban álló franciákkal szemben. A nagy számok törvénye alapján persze az eddig hatból négy meccsen gyengén teljesítő franciák egyszer jól is játszhatnak, és ha a csillagok is úgy akarják, akkor ez akár a vasárnapi döntő is lehet, amelyen a házigazda Új-Zéland lesz az ellenfél. A gallok korábban kétszer (1987, 1999) is elbuktak a vb-fináléban, legutóbb rendezőként pedig éppen lemaradtak a dobogóról, így járna már nekik egy nagy siker. Persze eddigi formájukat látva már a döntőbe jutás is annak tekinthető…

3. Murray végleg a nagyok közé lépett?

A férfi teniszezőknél ugyan már régóta emlegetik a „négy nagy” fogalmát, de Andy Murray vélhetően az utóbbi hetekben nyújtott teljesítményével csatlakozott csak igazán a Djokovics-Nadal-Federer trióhoz. Bár tenisztudásban eddig sem volt kérdéAndy Murray mindhárom ázsiai versenyén győzötts, hogy a világ legjobbjai közé tartozik, mivel azonban Grand Slam-győzelme még mindig nincs, így sokan megkérdőjelezik, hogy olykor hullámzó játéka képes lehet-e őt eljuttatni egy kiemelt torna megnyeréséig, netán a világelsőségig. Az utóbbi három hét ázsiai menetelése azonban jelezte, hogy Murray képes lehet hosszabb távon is meghatározója lenni a mezőnynek, hiszen Bangkokban, Tokióban és Sanghajban is nyert, a japán torna fináléjában ráadásul éppen „klubtársa”, Nadal ellen. Az utóbbi 26 mérkőzéséből 25-öt megnyerő (csak a US Open elődöntőjében elbukó) skót hétfőtől már a világranglista harmadik helyére jött fel. Bár járt ő már ennél előrébb is (két éve második is volt) a rangsorban, de most először fordul elő, hogy az ATP rangsorában előrébb szerepel a neve, mint a svájci Roger Federeré. Úgy tűnik, hogy a „nagy négyes” negyedik tagja is egyre komolyabban kopogtat az ajtón, a végleges „klubtagsághoz” viszont talán egy Grand Slam-torna megnyerése sem ártana.

4. Szárnyal és még mindig veretlen a Levante

Bár a Real Madrid és a Barcelona is sorozatban nyeri a meccseket (néha már csak akkor figyelünk oda az ő meccseikre, ha éppen valamelyik nagycsapat botlik egyet), mégsem rájuk figyel most a spanyol közvélemény. A vasárnap a Málaga ellen 3-0-ra győztes Levante ugyanis álomrajtot vett idén, és a Barcelonához hasonló mérleggel, még veretlenül áll a tabella második helyén. A valenciai kiscsapat mindössze 20 millió eurós (a katalán bajnok ennek 25-szöröséből gazdálkodik) költségvetéssel rendelkezik, így várható, hogy a csoda nem tart a szezon végéig, de a semleges szurkolók alighanem örömmel látják a legutóbb még a Real Madridot is megleckéztető (1-0) csapatot az élmezőnyben. Juan Ignacio Martínez edző egyelőre nem szállt el a sikerektől, és reálisan látja klubja helyzetét: „Élvezzük ezt a helyzetet, ez nem vitás, de tudjuk, hogy még nagyon hosszú a bajnokság, és fogunk bőven pontokat veszíteni. El akarjuk érni az eredetileg kitűzött 42 pontos határt, hogy elkerüljük a kiesést” - nyilatkozta visszafogottan a tréner. Még akkor is, ha ilyen rajt után a vérmesebb Levante-drukkerek már az esetleges nemzetközi kupaszereplésről álmodoznak.

5. Casey Stoner hazai közönség előtt lett világbajnok

Casey Stoner ismét világbajnok lettA hét tündérmeséje címre is esélyes lehet az ausztrál motoros, Casey Stoner, aki vasárnap hajnalban hazai közönség előtt, a Phillip Islanden lévő pályán, ráadásul éppen 26. születésnapján lett a MOTO GP kategória legjobbja. Az idei kilencedik sikerét elérő versenyző 2007-ben ugyan nyert már egyszer vb-címet, de utána gyengébb évei következtek, így sokan kétségbeesett reakciónak ítélték meg a Hondához történő tavalyi átigazolását. A kockázatvállalás azonban maximálisan bejött az ausztrálnak, aki idén remek évet produkált, és már két futammal a világbajnoki sorozat vége előtt megszerezte a vb-címet. Stoner a királykategória történetében mindössze az ötödik motoros lett, aki két különböző gyártó motorjával is világbajnok tudott lenni, ebből a szempontból is méltó követője lett a Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Geoff Duke és Eddie Lawson által alkotott négyesnek.

6. Maratoni különlegességek

Az utóbbi időszakban rendre különleges hírek érkeznek a világ nagy maratoni futóversenyeiről. Előbb a tegui világbajnokságon lőtték vissza kétszeri hibás rajt miatt a női maratoni verseny rajtját, majd a férfiaknál a kenyai Patrick Makau döntött világrekordot Berlinben. Az őszi versenyek közül a chicagói emelkedett ki a kuriózumokat tekintve, ahol egy 27 esztendős hölgy a befutó után néhány órával egészséges gyermeknek adott életet. Ezt is felülmúlja azonban a múlt hétvégi torontói verseny, ahol az indiai születésű Fauja Singh kereken 100 éves korában futotta (kocogta) le a 42 195 méteres távot, ezzel minden idők legidősebb futója lett, aki teljesítette a legendás versenyt.

Heti hármas

1. Magyar vívó válogatott

A pekingi olimpián még rácsodálkoztunk a nemzetközi vívóélet sokszínűségére, az egzotikus vívónemzetek (rész)sikereire. A vasárnap az olaszországi Cataniában véget ért vívó-világbajnokságon viszont már senki sem akadt fenn azon, hogy a korábban rendre a vert mezőnyhöz tartozó Kína két aranyéremmel, Dél-Korea pedig négy bronzéremmel zárta a versenyeket. Míg a 2008-as játékok után a felkészülési módszerek változására volt szükség a magyar vívóéletben, addig most kissé tanácstalan nyilatkozatokat hallunk a világbajnokságot egy éremmel záró válogatott vezetőitől. Az egyes fegyvernemek most a pekingi tapasztalatokból okulva eltérő felkészülési módszerekkel készültek a vb-re, de az eredmények ezúttal is jóval alulmúlták az előzetes várakozásokat. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából ugyan férfi kard- és női tőrválogatottunk lépett valamelyest előre, de a negyeddöntőben az észtek (!) ellen elbukó és végül a 10. helyen végző női párbajtőrözőink továbbra is nehéz helyzetben vannak a londoni szereplés kiharcolása szempontjából. Catania egyetlen magyar (ezüst)érmét a férfi párbajtőrcsapat szerezte, fájdalom ez éppen abban a szakágban született, amely az olimpiákon alkalmazott rotációs rendszer miatt Londonban nem szerepel a sportági programban.

2. Vízilabda BL-sorsolás

Vasárnap Zágrábban megtartották a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolását, ahol Fortuna finoman szólva sem állt a magyar csapatok mellé. A főtáblára kerülő három magyar együttes (Eger, Vasas, Szeged) ugyanis egyazon csoportba került, ráadásul a négyes negyedik tagja éppen a BL-címvédő szerb Partizan Beograd csapata lett. Az első reakciók a szomorúság mellett fanyar humort sem nélkülöztek, mindhárom érintett magyar klubnál ugyanis tudják, hogy ezáltal garantáltan lesz legalább egy magyar csapat a legjobb nyolc között… Más labdajátékok kapcsán megszokhattuk, hogy külön szabályokkal figyelnek arra, hogy azonos országbeliek ne nagyon kerüljenek egyazon csoportba, a LEN ugyanakkor erre vonatkozóan nem vezetett be külön szabályt. Ennek oka elsősorban a sportág belterjességében keresendő, hiszen a szűken vett élvonalat hat-hét ország csapatai alkotják, a 16 csapatos főtáblát minőséggel így csak akkor lehet megtölteni, ha a vezető nemzetek több csapatot is delegálhatnak. Ezzel önmagában nem is lenne gond, ha valamilyen rendszer azért mégis védené az ilyesfajta - igen minimális eséllyel bíró, de mint látjuk, a gyakorlatban néha megvalósuló - extrém sorsolási eredményt, ami most sajnos éppen a magyar vízilabdát sújtja. Persze ha mondjuk két csapatunk parádés játékkal, a címvédő előtt továbbjut a nyolc közé, tavasszal aligha foglalkozik majd bárki is a LEN sorsolási rendszerével…

3. Rooney megint közellenség lett Angliában

Wayne Rooney-t, az angol válogatott csatárát állítja ki a játékvezető a Montenegró elleni Eb-selejtezőn (2-2)A pótselejtezőre készülő nyolc országot leszámítva lassan lecsendesednek már a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői által okozott hullámok, egyes helyeken az ünneplés, máshol pedig a tanulságok levonása és a jövőbe vetetett bizakodás vált a hétköznapok részévé. Anglia megosztott lett ilyen szempontból is, hiszen a „G”-csoport fölényes megnyerése után nem a továbbjutás ténye szerepel az újságok címlapján, hanem egy köztudottan forrófejű játékos immáron sokadik fegyelmezetlensége. Az angol továbbjutást beárnyékoló Wayne Rooney rúgásáról van szó, amelyért - a sértett montenegrói Miodrag Dzudovic utólagos tiltakozása ellenére is - az UEFA három találkozóról tiltotta el a magáról megfeledkezett játékost. A Manchester Unitedben villogó csatár Eb-szereplése ezáltal kérdésessé válhat, hiszen ha ki is viszi őt az ukrán-lengyel közös rendezésű tornára Fabio Capello szövetségi kapitány, a csoportkörben akkor sem léphet pályára. A nyilvánvalóan nagyfokú fegyelmezetlenségnek számító eset aligha hiányzott a nemzeti csapatnak - maximum az újabb Rooney-sztorin csámcsogó brit bulvárlapok dörzsölték a tenyerüket örömükben.