NFL

Véget ér-e Michael Vickék mélyrepülése? - 6. hét beharangozó

  • Molnár Dávid

Újabb hat csapat kapott szünnapot az NFL következő fordulójáról, így a héten nem látjuk az Arizona-Denver-Kansas City-San Diego-Seattle-Tennessee hatost, ennek talán legjobban a Titánok örülnek, akik a múlt héten megalázó vereséget szenvedtek Pittsburghben a Steelers vendégeként, és talán jót tesz nekik az extra hét pihenő és regenerálódás. Mint minden héten, ezúttal is sok kérdés merül fel: továbbtart-e a Detroit és a címvédő Green Bay szárnyalása, Cam Newtonéknak sikerül-e végre egy szoros mérkőzésből győztesen kikerülni, a Buffalo Bills lendülete kitart-e a Giants ellen és még lehetne sorolni, de nézzük meg részletesebben az eheti összecsapásokat.

Atlanta-Carolina: Egyik csapat sem büszkélkedhet pompás mutatóval öt hét elteltével, de míg a Carolina Pantherstől az idei évre nem is vártak jelentős javulást, addig Matt Ryanék produkciója hagy némi keserű szájízt maga után. Főleg a Falcons védelmét érheti kritika, hiszen csupán két ponttal kevesebbet kaptak, mint a csoportutolsó Panthers, viszont támadásban a Carolina szerzett eddig több pontot, köszönhetően Cam Newton sziporkázásának. Sok fog múlni az idei 1/1-esen, aki hétről hétre meccsben tartja a csapatát, de ugyanakkor eladott labdái rendre megbosszulják magukat – ha ezen a meccsen képes összeszedni magát, és hiba nélkül játszania, akár egy „meglepetésgyőzelmet” is szerezhetnek a Falcons otthonában. Tipp: Bár a Panthers idegenben még nem nyert, Newton vezérletével, és a túloldalt Ryan pontatlanságának köszönhetően a Carolina végre megnyer egy szoros meccset: 28-31 a vendégek javára.

Pittsburgh-Jacksonville: Roethlisbergerék a múlt héten gálát tartottak az addig a liga legjobb védelmével büszkélkedhető Tennessee Titans ellen, és az egy győzelmet jegyző Jacksonville nem sokban reménykedhet a Steelers otthonában. A Jaguars az egész ligában csak a St. Louis Ramset előzi meg szerzett pontok tekintetében, míg a Steelers, ha kissé rapszodikusan is muzsikál, de továbbra is az NFL nagycsapatai közé tartozik. Tipp: Roethlisberger újabb fenomenális produkciójával simán győz 28-7-re.

Washington-Philadelphia: Ki hitte volna, hogy Michael Vickéknek négy meccsen át tartó vereségi szériája lesz az idén? Valószínűleg nem sokan. Bár a figyelem leginkább az Eagles irányítójára irányul, az Eagles csodafegyvere a running back LeSean McCoy lehet, aki már 443 futott yardnál és 7 touchdownnál jár. A Redskins vezeti az Eagles csoportját, még úgy is, hogy múlt héten nem játszottak, azonban hogy képesek-e lesznek egy hét pihenő után felvenni egy győzelemre éhes Eagles ritmusát, az kérdéses. Ahogy az is, hogy Rex Grossman képes lesz-e a hibáit a minimumra szorítani ezen a meccsen, mert ha nem, akkor az könnyen végzetes lehet. Tipp: Kijön a lépés az Eagles számára, a Vick-McCoy duó túl nagy falat lesz a Redskins védelmének: 24-31.

Vickék végre győzni szeretnének - Fotó: AFP

Green Bay-St. Louis: A liga legrosszabb csapata a címvédő és veretlen Packers otthonába látogat, és nem kell hiú reményeket táplálniuk a Rams drukkereknek, nem a héten fogja megszerezni a csapatuk az első győzelmüket. Aaron Rodgers ihletett formája nem valószínű, hogy most hagyja cserben, de még ha a Packers irányítója gyengébb napot fog is ki, akkor is simán hozniuk kell ezt a mérkőzést. Tipp: 44-9.

NY Giants-Buffalo: Eli Manningék meglepetésre kikaptak a múlt héten a vendég Seattle-től, pedig a csoportelsőséget is megszerezhették volna, ha győznek. Ehelyett most elkezdhetnek maguk mögé nézni, hiszen a Dallas szorosan ott lehet a nyakukban, ha Romóék nyernek, és ők ismét kikapnak hazai pályán. Nincs könnyű dolguk, hiszen egy nagyon jó formában lévő Buffalo Billst fogadnak vendégül, akik a harmadik legtöbb pontot szerezték a ligában. A győzelemhez némi szerencsére, no meg Ryan Fitzpatrick gyenge muzsikálására is szüksége lenne a Giantsnek, de akkor még mindig ott van Fred Jackson, akinek meccsenkénti lefutott átlaga 96 yard. Tipp: A Bills lendülete kitart, míg a Giants még a múlt heti sebeit nyalogatja. 28-36 a Buffalónak.

Detroit-San Fransisco: A 49ers a múlt héten megalázó vereségben részesítette a Tampa Bayt, miután 48-3-ra győztek – legújabb ellenfelük? Az eddig veretlen Detroit Lions, idegenben. Két csoportelső csap tehát össze, és előreláthatólag fantasztikus mérkőzésben lesz részük a kilátogatóknak. Matthew Staffordék az elmúlt öt hétben mindenféle módon nyertek: hátrányból megfordítva, végigdominálva, szoros meccsen az utolsó pillanatokban, úgyhogy egyelőre tényleg megfoghatatlannak tűnik a csapat. A 49ers támadójátékát nem kell félteni, a védelmükön viszont sok fog múlni. Tipp: Bár a történelem ellenük szól (a két csapat elmúlt 8 összecsapásából a 49ers hétszer nyert), a Lions lendülete nem most szakad meg, még ha Frank Gore-ék alaposan meg is izzasztják az Oroszlánokat. 24-18.

Cincinnati-Indianapolis: Peyton Manning nélkül a Colts csupán árnyéka önmagának, bár Curtis Painter egyre több örömben részesítheti a drukkereket, azonban az első győzelem továbbra is várat magára. A Cincinnati egy nagyon szoros csoportban találja magát, ahol egy-egy hiba a végelszámolásnál végzetes lehet, úgyhogy az ilyen mérkőzéseket akárhogy is, de hozniuk kell Andy Daltonéknak. Tipp: Támadóparádé, amely után a Colts megszerzi a szezonban az első 100 dobott pontját, de ez is kevés lesz a győzelem kicsikarásához. 27-21.

Oakland-Cleveland: A Raiders múlt héten némi meglepetésre győzött a Texans otthonában, és megőrizte a második helyet a csoportjában a Chargers mögött. Ha a Brownst két vállra fektetnék, akkor ideiglenesen átvennék a vezetést a csoporton belül Jason Campbellék. A Browns számára is van tétje a mérkőzésnek, hiszen az AFC északi csoportja egyelőre nagyon szoros, és egy győzelemmel a Bengals és a Steelers mellett találnák magukat. Ugyanakkor a Cleveland két eddigi győzelmét a Miami és az Indianapolis, azaz két nyeretlen csapat ellen szerezte, és esélyesebb együttesek ellen nem tudtak érdemlegest letenni az asztalra. Az sem az ő javukra billenti a mérleg nyelvét, hogy a védelemben két újonc is szerepet kap sérülések miatt. Tipp: A hazaiaknál a Jason Campbell-Darren McFadden duó ízekre szedi a Browns védelmét. 38-17.

Baltimore-Houston: Ismét csak két csoportelső csap össze, ezúttal a Ravens és a Texans személyében. Matt Schaubék múlt héten hazai pályán szenvedtek el vereséget az Oaklandtől, pedig egy győzelemmel elléphettek volna a Titans elől az AFC déli csoportjában. A Baltimore a múlt héten szabadnapos volt, ettől függetlenül támadásban az egész ligát tekintve a 9.-ek, amiben nagy része van a Ravens futójátékának: Ray Rice-ék átlagosan 124 yardot futnak meccsenként. Ha a Texansnak a múlt héten gondot okozott Jason Campbell és Darren McFadden megállítása, akkor most alaposan össze kéne kapniuk magukat. Tipp: Matt Schaub mindent megtesz a győzelemért, de a hazaiak futójátéka túl nagy falatnak bizonyul a Texans védelmének. 34-28.

Tampa Bay-New Orleans: A Buccaneers nem lélegezhet fel igazán, hiszen a múlt heti megalázó vereségüket követően az NFL egyik legjobb csapata látogat hozzájuk. Drew Brees a liga második legjobb támadóegységét irányítja, míg a Tampa Bay az egyedül az NFC déli csoportjában, mely még nem érte el a 100 szerzett pontot, de talán a Saints védelmén sikerül átvergődniük magukat. Természetesen ez is kevés lesz a meglepetéshez, de legalább nem lépnek feltett kezekkel a pályára. Tipp: Brees újabb nagy teljesítménnyel rukkol elő, és egy igazán szórakoztató mérkőzésen diadalmaskodik a Saints 42-23-ra.

New England-Dallas: A forduló legizgalmasabb mérkőzése lehet ez. A Patriots védelme nem áll túl biztos lábakon, de a receptjük mégis hatékony: több pontot szerezni az ellenfélnél, és eddig csak a Billsnek sikerült ez. A Cowboysnak van a harmadik legjobb passzjátéka a ligában, ezért Tony Romo lesz a reflektorfényben a vendégek részéről, azonban nincs irigylésre méltó dolga: Tom Bradyt kéne felülszárnyalnia a győzelem érdekében. Tipp: Romón nem fog múlni, azonban a Cowboys védelme sem tudja megtalálni az ellenszert Wes Welker és Brady játékára. 38-31.

Chicago-Minnesota: Az AFC északi csoportjának alsóházi összecsapása. Nincs kellemes helyzetben egyik csapat sem, hiszen a liga két veretlen csapata található a divíziójukban, akik szinte már el is döntötték a rájátszásért való harcot remek formájukkal. A Bears ennek ellenére csak a győzelemre törekedhet, még akkor is, ha a Vikings egyre javuló játéka a múlt héten eredményhez vezetett, és a csapat megszerezte első győzelmét Arizonában. Tipp: Küzdelmes mérkőzésen múlja felül a Bears a Vikingst 24-17-re.

NY Jets-Miami: Az eheti Monday Night nem kecsegtet olyan izgalmakkal, mint múlt héten a Chicago és a Detroit összecsapása, de a Jets egyáltalán nem panaszkodhat, hiszen talán a legjobbkor csap össze a Miamival hazai pályán. Mark Sanchezék zsinórban három mérkőzést vesztettek, és egy önbizalom-növelő győzelem az, amire most leginkább szüksége van a csapatnak, főleg a jövő heti Chargers elleni derbi előtt. A Miami továbbra is nyeretlen, igaz múlt héten szabadnapos volt a csapat, azonban a támadójátékuk továbbra is a legrosszabbak között van. Tipp: A Jets egy hibákkal tarkított mérkőzésen nyer 24-20-ra.

NFL
A hatodik forduló menetrendje
Green Bay Packers – St. Louis Rams október 16. 19:00
NY Giants – Buffalo Bills október 16. 19:00
Cincinnati Bengals – Indianapolis Colts október 16. 19:00
Atlanta Falcons – Carolina Panthers október 16. 19:00
Detroit Lions – San Fransisco 49ers október 16. 19:00 ESPN America közvetíti
Washington Redskins – Philadelphia Eagles október 16. 19:00
Pittsburgh Steelers – Jacksonville Jaguars október 16. 19:00
Oakland Raiders – Cleveland Browns október 16. 22:05
Baltimore Ravens – Houston Texans október 16. 22:05 Sport2 közvetíti
Tampa Bay Buccaneers – New Orleans Saints október 16. 22:15
New England Patriots – Dallas Cowboys október 16. 22:15 ESPN America közvetíti
Chicago Bears – Minnesota Vikings október 17. 02:20
NY Jets – Miami Dolphins október 18. 02:30 ESPN America közvetíti