Sportdiplomácia

Sztoicskov tiszteletbeli spanyol konzul lett

  • MTI

Tiszteletbeli spanyolországi konzullá nevezte ki a bolgár vezetés Hriszto Sztoicskovot, az ország korábbi sokszoros válogatott sztárlabdarúgóját, aki az FC Barcelona színeiben érte el legnagyobb klubsikereit.

Az egykori csatárkiválóság Katalóniában és Aragóniában látja el honfitársait segítő tevékenységét - jelentették be azon a szófiai ceremónián, amelyen Sztoicskovot hivatalosan is megbízta a konzuli feladatok ellátásával Nikolaj Mladenov külügyminiszter.

"Vállalom a felelősségteljes feladatot, nagy kihívás ez számomra, de hiszem, hogy e minőségemben is ugyanolyan eredményes tudok lenni, mint amilyen voltam játékosként - jelentette ki Sztoicskov. - Katalóniában több mint 17 ezer bolgár él, és én legjobb tudásom szerint segítek mindenkinek, aki hozzám fordul."

A 45 éves ex-futballista kulcsjátékosa volt annak a Barcelonának, amely a kilencvenes évek elején, a holland Johan Cruyff irányításával sorozatban négyszer nyerte meg a spanyol bajnokságot, 1992-ben pedig diadalmaskodott a BEK-ben. Sztoicskov 1994-ben Aranylabdát kapott, a bolgár válogatottat pedig abban az évben az elődöntőig vezette a világbajnokságon.