Férfi kézilabda BL

Megbirkózik eddigi leggyengébb ellenfelével a megtizedelt Szeged?

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában eddig két vereséggel álló Pick Szeged szombat délután az Ademar Leónt fogadja az Újszegedi Sportcsarnokban. A magyar bajnoki ezüstérmes a világklasszisokat felvonultató Kiel és Köbenhavn után ezúttal talán egy kategóriával gyengébb ellenféllel kerül szembe, amely ellen jó eséllyel vehetné fel a harcot, azonban Skaliczki László vezetőedző nincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen a szegedi keret egynegyede sérülések miatt edzeni sem tud, de a munkában résztvevők sem mind teljesen egészségesek.

A spanyol bajnokság harmadik helyén álló Ademar León keretében találunk ugyan nagyon komoly eredményekkel rendelkező játékosokat - többnyire légiósokat -, de ők többnyire már az idősebb korosztályt képviselik, mellettük pedig jó, de nem annyira nagy nevű spanyolok játszanak. Legalábbis egyelőre nem nagy nevűek, hiszen a klubnál rengeteg nagy játékos megfordult korábban, akik mára már vagy visszavonultak, vagy igazi óriásklubok szurkolóit szórakoztatják. A skandináv vonalról Staffan Olssont, Magnus Anderssont vagy Kasper Hvidtet kell kiemelnünk, a közelmúlt és a jelen spanyol klasszisai közül pedig Raúl Entrerríost, Javier Hombradost vagy Iker Romerót.

Tőlük ma már nem kell tartania a Szegednek, de könnyű dolguk így sem lesz Skaliczki László tanítványainak a vezetőedző megítélése szerint.

Pick Szeged-Ademar León
szombat 16:15 (Digi Sport)
"A Leónnál 100 kiló körüli, kétméteres átlövőket tudnak cserélgetni, talán ez alól csak Ruesga a kivétel, de ő egy dinamit a maga 95 kilogrammjával. Két nagyon gyors szélsőjük van, Krivoslikov és Martin Stranovsky is nagyon jól indul, a két beállójuk együtt olyan 270 kiló körül van, ráadásul mindketten magasak is. Nagyon magas és masszív falat képeznek akár a vonalon állva, akár nyitott védekezésben, és emögött a középmagas lövéseket nagyon jól szűri a kapusuk, Losert, aki ráadásul jól is indítja a már említett szélsőket, akik ott is szoktak lenni a góllövőlista elején" - mutatta be az ellenfelet a hatharom.com kérésére a korábbi szövetségi kapitány.

Zubai Szabolcs esik el Császár mellett a Pick Szeged-Csurgói KK magyar férfi kézilabda bajnoki mérkőzésen az Újszegedi Sportcsarnokban 2011 októberében

A Tisza-partiak kerete jelenleg 12 játékosból áll, és közülük sem mindenki teljesen egészséges, amint azt korábban Törő Szabolcs műtétje kapcsán elmondta a szakember. Ennek ellenére Skaliczki László bízik a csapatában.

"Azt várom a fiúktól, hogy az utolsó töltényig harcoljanak, és a lehető leggyorsabban játsszanak. A León visszarendeződésében a támadás és védekezés közötti két cseréjükből adódóan meg lehet találni a réseket, de a helyzeteket pontosan kell befejezni, ugyanakkor pedig a két gyors szélsőjük semlegesítésén sok fog múlni. A beállók semlegesítésén pedig még töröm a fejem. A hivatalosan 128 kilogrammos, de valójában talán egy mázsa negyven körül lévő Baena González, ha megkapja magát, akkor nagyon nehéz vele mit kezdeni. Ha eljut hozzá a labda, akkor ember legyen a talpán, aki tud vele valamit csinálni" - mondta a vezetőedző.

A León a Bajnokok Ligájában idegenben kikapott a francia sztárcsapattól, a Montpellier-től, majd hazai pályán nyerni tudott a Partizan Beograd ellen. A spanyol bajnokságban egészen szerdáig hibátlan volt az együttes, akkor azonban a Grebenár Gáborral a soraiban felálló Aragón kiélezett csatában le tudta győzni. Ennek kapcsán felmerült, hogy van-e valami, amit a szegedi játékosok elleshetnek a zaragozai csapat kézilabdázóitól.

"Látszott a Leónon, hogy egy kicsit ők is fáradtak, sorozatban játsszák a meccseiket, azok között pedig rengeteget utaznak. A vereségüket annak tulajdonítom, hogy a zaragozaiak két kulcsembere, Maqueda és Lozano a végén magukra vállalták a kritikus helyzeteket, illetve, hogy jól semlegesítették, keményen leütközték az átlövőiket. Rutinos, meccseket eldönteni képes embereim nekem is vannak, és egy-egy taktikai finomságot is elleshetünk tőlük. Hadd emeljem ki Grebenárt az Aragónból, akinek fontos szerepe volt a keresztmozgásaival abban, hogy a nagy tömegű védőfalon megtalálják és meg tudják támadni a réseket."

"Mentalitásban annyit tanulhatunk, hogy a spanyol csapatok általában játsszák a kézilabdát, hiszen ennek a sportnak a játék és a szórakoztatás lenne a lényege. Úgy pedig a vereségeket is könnyebb elviselni, ha tudjuk, hogy nem dől össze mindegyik után a világ. Ez a könnyedség - ami nem lezserség - látszik a játékukon, hiszen el merik vállalni azt is, ami esetleg elsőre nem sikerült, és másodszor sem jön össze, akkor sem történik semmi. Emellett a kereteket úgy építik fel, hogy tudják forgatni a játékosokat, kevés kivétellel mindenkinek egy-egy fél meccsnyi játékidő jut minden mérkőzésen. Az egyes találkozókba pedig teljes intenzitással mennek bele, és nekünk is erre lesz szükségünk" - zárta gondolatait Skaliczki László.