Rögbi-vb

Franciaország jutott elsőként a döntőbe

  • VNA
Címkék:

Nagy csatában, a sokáig emberelőnyben játszó, de egyetlen célt sem elérő francia válogatott jutott be a rögbi-világbajnokság döntőjébe.

Szombaton rendezték az Új-Zélandon zajló rögbi világbajnokság első elődöntőjét, ahol Aucklandben Franciaország-Wales találkozót rendeztek. A sok hibával tarkított találkozón a francia válogatott 6-3-as félidő után 9-8 arányban győzött, így története során harmadszor is világbajnoki döntőt játszhat. A francia válogatott a csoportkör két találkozóján is vereséget szenvedett, majd a körbeveréseknek köszönhetően mégis továbbjutott a negyeddöntőbe. Az angolok elleni siker (19-12) után ezúttal sem nyújtott meggyőző teljesítményt a legutóbbi vb házigazdájának számító francia csapat, amely a walesi kapitány, Sam Warburton 18. percbeli kiállítása után több mint egy órát emberhátrányban játszott.

A francia válogatott nagy nehézségek árán jutott döntőbe
A világbajnokságokon először találkozó két csapat párharcában a walesiek kezdtek jobban, akik James Hook büntetőjével már a nyolcadik percben előnybe kerültek (0-3). Három perccel később Adam Jones sérült meg a walesieknél, majd nyolc perccel később a Vincent Clerc ellen elkövetett brutális szabálytalanság miatt Sam Warburton idő előtt mehetett zuhanyozni. A francia csapat kínkeserves győzelmét Morgan Parra harcolta ki, aki három büntetőt is értékesített, így csapata 9-3-ra vezetett a hajrá előtt. A mérkőzés utolsó negyede mégis izgalmasan alakult, hiszen az 59. percben Mike Phillips a találkozó egyetlen célját vitte (9-8). Mivel azonban a jutalomrúgást Stephen Jones eltévesztette, így maradt a minimális francia vezetés. A lefújás előtt pár perccel a walesi Leigh Halfpenny csupán néhány centiméterrel tévesztette el a kaput egy büntetőből, így végül mégis a francia válogatott örülhetett a döntőbe jutásnak.

A francia válogatott eddig mindkét világbajnoki döntőjét (1987, 1999) elveszítette és már most biztos, hogy a fináléban valamelyik vereségért lesz lehetősége visszavágni. Előbb ugyanis Új-Zélandtól, míg tizenkét évvel ezelőtt Ausztráliától szenvedett vereséget a fináléban. A torna másik, magyar idő szerint vasárnap délelőtt sorra kerülő találkozóján viszont éppen ezen két ország mérkőzik egymással Aucklandben a másik 2011-es vb-döntős helyért. Wales eddig egyszer (1987) jutott be a rögbi-vb elődöntőjébe, akkor a harmadik helyen végzett, amelynek megszerzésére most is lesz majd esélye a jövő pénteki bronzmérkőzésen.