NB I előzetes

A Paks is kikezdheti Aczél idegeit

  • Göbölyös János

Két hét szünet után a 12. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. Szombaton hat mérkőzést rendeznek, a 9. helyezett Haladás az egy pozícióval mögötte álló, de azonos pontszámmal rendelkező Paks otthonába látogat.

Fordulóponthoz érkezett a Paks. A tavalyi bajnokság ezüstérmese hosszú hetekig képtelen volt felpörögni, az előző fordulóban a Honvéd ellen azonban mintha rátalált volna a sikeres útra az együttes. Ahhoz viszont, hogy ott is maradjon, hazai pályán kell legyőznie a Haladást, ami legalább annyira nehéznek ígérkezik, mint a hosszú kilábalás a hullámvölgyből. Tudja ezt Kis Károly vezetőedző is, aki természetesen nem mondott még le arról, hogy csapata ismét éremért harcoljon.

OTP Bank Liga 12. forduló:
MVM Paks–Haladás Sopron Bank
Paks, 10.15., szombat, 18.00, Vezeti: Radványi Ádám (Berettyán P., Horváth R.)
Hathárom-tipp: 1

"A Haladás mindenki számára veszélyes ellenfél, biztosan nagyon meg kell dolgozni azért, hogy itthon tudjuk tartani a három pontot – fogalmazott a paksiak trénere a klub honlapján. - A Honvéd elleni győzelem után ismét nyerni szeretnénk, csatlakozni akarunk a mezőny első feléhez. Figyelnünk kell ellenfelünk rutinos játékosaira, akik mindig megvillantják tudásukat. Gondolok itt Keneseire, Halmosira vagy Vujovicsra, de a többiekről sem szabad elfeledkezni. Bízom benne, hogy Kispesten elkezdődött egy olyan sorozat, amit most folytatni tudunk."

A Haladás mélyebbről indult, de pontszámban jelenleg ugyanott tart, mint szombati ellenfele. A kezdeti vereségek után stabil középcsapattá vált a Haladás, ahhoz viszont, hogy az is maradjon, elsősorban vendégként kell jobb teljesítményt nyújtania.

A 9. helyezett Haladás az egy pozícióval mögötte álló, de azonos pontszámmal rendelkező Paks otthonába látogat."A szünetben az első hetünk azzal telt, hogy keveset beszéltünk a Paksról,  fizikálisan karban tartottuk magunkat – mondta Aczél Zoltán, a szombathelyiek trénere a haladasfc.nyugat.hu-nak adott nyilatkozatában. – Kicsit hosszabb, de nem olyan intenzív tréningeket tartottunk. A sérültjeink nagyrészt felépültek, ezen kívül örömteli volt az is, hogy a srácok partnerek voltak, és jó kedvvel vettek részt a programokon. Jót tett az az időszak a csapategységnek. Erre a hétre azonban nagyobb sebességre kapcsoltunk, intenzíven készültünk a bajnokira. Remélem, hogy a csapat odateszi magát Pakson, mert ezek az idegenbeli meccsek idegileg kissé tönkretesznek. Nem szabad olyan szellemben pályára lépnünk, hogy idegenben lesz, ami lesz, majd a Rohonci úti oroszlánbarlangban úgyis hozzuk a meccseket. Meg kell próbálni mindenáron pontot vagy pontokat szerezni."

Aczél ezután az ellenfelet dicsérte, bár azért néhány kritikai megjegyzés is elhangzott tőle:
"Két olyan csapatról van szó, amelyik meri vállalni a játékot. A Paks masszív, ütőképes, jó együttes, felkészült edzőkkel, biztos háttérrel. Évek óta együtt van a társaság. Idén az jellemzi őket, hogy nagyon sok gólt rúgnak, a Hrepka-Vayer-Bartha-Böde támadósoruk életveszélyes, viszont nagyon sokat is kapnak. Ez figyelemfelkeltő lehet, hiszen nálunk sincsenek rossz csatárok. Jó futballt várok a csapatomtól, egy biztos, nem fogunk beleszaladni a késbe, nem nyílunk ki. Szerintem az dönt majd, hogy ki lesz hátul masszívabb."


Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Paks-Haladás
ellenfél eredmény pontszám
PAKS
Debrecen (NB I) 2-4 0
Pécs (NB I) 4-4 1
Hobvéd (NB I) 3-2 2,50
Kecskemét (LK) 1-2 0
Kecskemét (LK) 1-2 0
Aktuális forma-index* 0,70
HALADÁS
Sopron (MK) 2-0 2,50
Újpest (NB I) 1-4 0
Siófok (NB I) 2-1 2
Pápa (LK) 2-0 1
Pápa (LK) 0-1 0
Aktuális forma-index* 1,10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)