Bundesliga előzetes

A Bayern kötelező feladat előtt, Stieberék máris kiesési rangadót vívnak

A rekordbajnok Bayern München a Hertha BSC-t fogadja, a Mainz az Augsburggal csap össze, míg Hajnal Tamás Stuttgartja a Hoffenheimet látja vendégül a 9. fordulóban.

Bayern München-Hertha BSC 15:30 Hathárom-tipp: 1
Eurosport-tipp: 1

A listavezető Bayern München legutóbb gól nélküli döntetlent játszott a Hoffenheim otthonában, ezzel megszakadt remek sorozata, ugyanis az előző hat találkozóját megnyerte. Manuel Neuer kapujába immár 1018 perce képtelenek betalálni az ellenfelek, a hálóőr szériáját ezúttal az újonc Hertha próbálja majd megszakítani. A bajoroknál egyedül Arjen Robben bajlódik sérüléssel, míg a fővárosiaknál Adrián Ramos nem teljesen egészséges. Több nagy visszatérője is lesz a találkozónak, hiszen a Hertha vezetőedzője Markus Babbel a Bayern játékosa volt, míg Jerome Boateng épp fordított utat járt be.

„Örülök, hogy a Hertha ellen játszhatok. Amikor egy játékost a Bayern München keres, nem nagyon lehet mérlegelni. Érdekes és fontos szakasza volt a fiatalkoromnak a berlini időszak, amit nem szeretnék elfeledni. Mindig jó dolog egykori csapattársaim ellen pályára lépni, nagyon örülök ennek az alkalomnak” - nyilatkozta Boateng a találkozó előtt.

A Bayernnek az újonc ellen kötelező a győzelem.

FSV Mainz 05-FC Augsburg 15:30 Hathárom-tipp: 1
Eurosport-tipp: 1

Stieber Zoltán és Szalai Ádám csapata, a Mainz az újonc Augsburggal csap össze hazai pályán. A vendéglátók jól kezdték, de annál rosszabbul folytatták a bajnokságot, mára a kiesés ellen kell küzdeniük, akárcsak aktuális ellenfelüknek. Az augsburgiak a legutóbb négy gólt kaptak a címvédő BVB otthonában, a mostani találkozó azonban nem lesz ennyire egyértelmű.

„Tény, hogy az eddigi mérkőzéseinken mindig emelt fővel jöhettünk le a pályáról, a Dortmund ellen ez nem teljesen sikerült, de néha előfordul az ilyen” - jegyezte meg Jos Luhukay, az augsburgi tréner.

Thomas Tuchel, Stieberék edzője nem beszélt félre, hanem elmondta: csapatának szüksége van a három pontra.

„Nagyon tiszteljük az ellenfelünket, nem véletlen, hogy az első osztályba sikerült feljutniuk. Ennek ellenére a saját teljesítményünkre kívánunk kizárólag koncentrálni, csak így tudunk topteljesítményt nyújtani. Nem könnyű a pontokat gyűjtögetni, sok múlik azon, kivel állsz szemben. Az augsburgiak eddig kevesebb gólt kaptak mint mi, nem lehet előre megjósolni, mi fog történni, minden a támadók egyéni képességein múlik. Úgy kell játszanunk, hogy minden szituációt meg tudjunk oldani” - vélekedett a mainzi tréner.

Stieberék fontos meccs előtt állnak - Fotó: AFP

VfB Stuttgart-1899 Hoffenheim 15:30 Hathárom-tipp: X
Eurosport-tipp: 1

A Hajnal Tamást foglalkoztató VfB Stuttgart a tabellán közvetlenül mögötte, a nyolcadik helyen álló Hoffenheimet látja vendégül. A magyar válogatottban kedden még a finnek ellen pályára lépő Hajnal Tamás ismét a svábok kezdőcsapatában kaphat helyet. Ez azért is tűnik biztosnak, mert a szerb válogatott középpályás, Zdravko Kuzmanovics továbbra is sérült. A VfB-ben rajta kívül Matthieu Delpierre, Johan Audel, Julian Schieber, Georg Niedermeier és Ermin Bicakcic is a maródiak listáján van.

A vendégekkel kapcsolatos hír, hogy a gárda csapatkapitánya, Andreas Beck 2014-ig hosszabbított a Bundesliga „falusi” csapatával. Érdekesség, hogy Beck iránt a mostani ellenfél, a VfB is érdeklődött.

Az, hogy a játékosaink iránt más klubok érdeklődnek, jót jelent. Helyes úton járunk, ha más csapatok figyelme is ránk terelődik. Ha a Stuttgart meg akarta őt szerezni, akkor az azt jelenti, nem dolgozunk rosszul - mondta Holger Stanislawski, a hoffenheimi tréner, aki kitért a sérüléséből visszatérő Vedad Ibisevicre is. -  Vedadnak nincsenek fájdalmai és jó benyomást tett rám. Ő egy új alternatíva számunkra, mindenre jól reagál.”

VfL Wolfsburg-1. FC Nürnberg 15:30 Hathárom-tipp: X
Eurosport-tipp: 1

A tabella 13. helyén álló Wolfsburg a 11. Nürnberggel csap össze hazai környezetben. Felix Magath fiai az előző fordulóban simának mondható 3-1-es vereséget szenvedtek a Bayer Leverkusentől, míg a Nürnberg a Mainzcal játszott 3-3-as döntetlent. A találkozó tipikusan háromesélyes, semmilyen eredmény nem lenne meglepő.

Borussia Mönchengladbach-Bayer Leverkusen 15:30
Hathárom-tipp: X
Eurosport-tipp: 1

A bajnokság szempontjából fontos találkozót vív egymással a Borussia Mönchengladbach és a Bayer Leverkusen. A hazaiak eddig a szezon meglepetéscsapatának számítanak, a Bundesliga harmadik helyén állnak. Csalódás viszont a Leverekusen eddigi szereplése, mivel a tavalyi ezüstérmes a 9. helyen szerénykedik. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a gyógyszergyáriak így is mindössze hat pontra vannak a listavezető Bayern Münchentől. A vendégek részéről Robin Dutt vezetőedző a német válogatott André Schürrlétől várja a gólokat.

„Örülök, hogy André ismét köztünk van. Reméljük, ismét megmutatja nekünk, amire képes. Az egyetlen probléma, hogy régen talált be a kapuba. Kemény ellenféllel nézünk szembe, amelyet nehéz legyőzni. Lucien Favre nem csak jól megszervezte a játékukat, hanem jó futballt játszva eredményesek is tudnak lenni” - dicsérte aktuális ellenfelét a Bayer szakvezetője.

FC Schalke 04-1. FC Kaiserslautern 18:30
Hathárom-tipp: 1
Eurosport-tipp: 1

A nemrég edzőt váltó Schalke a kiesés elől menekülő Kaisereslauternt fogadja. Egyértelműen a Huub Stevens vezette hazaiak a találkozó esélyesei, elég csak a két együttes előző fordulóbeli eredményét nézni: A ’Lauern hazai pályán kapott ki a VfB Stuttgarttól, míg a Schalke a Hamburg otthonában tudott nyerni. A Királykékek holland trénere ennek ellenére óvatos a szombat esti 90 perc előtt.

„Az FCK nagyon egységes csapatként tud fellépni. Annak ellenére, hogy a táblázat alján állnak, vannak erényeik. Gyors támadóik vannak és Christian Tiffert is meghatározó játékos a középpályán. Természetesen az ellenfél is része a játéknak, de csak a saját teljesítményünkre kell figyelni” - jelezte Stevens.

Az ellenfél edzője, Marco Kurz is bizakodóan nyilatkozott a gelsenkircheni meccs előtt.

„Az elmúlt szezonról jó emlékeink vannak, mert a Schalke elleni mindkét mérkőzést megnyertük - kezdte a 42 éves szakember. - Ebben az évben is sikeresek akarunk lenni, ami nem lesz könnyű, de nem lehetetlen. Szívesen vesszük, ha játékosainkat meghívják a válogatottakhoz. Számukra fantasztikus, hogy a saját országukat képviselhetik, erre biztatjuk a fiataljainkat is. Mindannyian egészségesen tértek vissza, jó tapasztalatokkal. A Schalke ellen egészen más játszani, mert fantasztikus hangulatra számíthatunk.”

Német bajnokság
1. Bayern München 8 6 1 1 21 1 19
2. Borussia Dortmund 9 5 1 3 15 7 16
3. Borussia Mönchengladbach 8 5 1 2 9 4 16
4. Werder Bremen 9 5 1 3 16 12 16
5. Schalke 04 8 5 0 3 17 13 15
6. Hannover 96 8 4 3 1 11 10 15
7. VfB Stuttgart 8 4 1 3 12 6 13
8. Hoffenheim 8 4 1 3 12 7 13
9. Bayer Leverkusen 8 4 1 3 10 11 13
10. Hertha Berlin 8 3 3 2 12 9 12
11. Nurnberg 8 3 2 3 9 10 11
12. FC Köln 8 3 1 4 13 18 10
13. Wolfsburg 8 3 0 5 9 15 9
14. Mainz 05 8 2 2 4 12 18 8
15. Freiburg 8 2 1 5 13 22 7
16. Kaiserslautern 8 1 2 5 5 12 5
17. Augsburg 8 0 4 4 6 16 4
18. Hamburger SV 8 1 1 6 9 20 4