Sportpolitika

Egyelőre nincs meg a pénz a Puskás lebontására sem

Címkék:

Kovács Árpád kevés esélyt lát arra, hogy a jövő évi költségvetésben lesz pénz a Puskás Stadion átépítésére. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában azt mondta: nem hiszi, hogy a 2012-es költségvetés a nagy stadionépítések büdzséje lehet. Korábban Bánki Erik, a parlament sportbizottságának elnöke elismerte, hogy egyelőre nem szerepel a stadion lebontása a 2012-es költségvetésben, míg Kósa Lajos szerint "csak idő kérdése" az új aréna megépítése..

Nagyon úgy fest, hogy nem kezdődik meg az 1953-ban átadott Népstadion, mai nevén a Puskás Ferenc Stadion lebontása, valamint esetleges átépítése a közeljövőben. Noha a tavaly megalakult új MLSZ-vezetés azt kommunikálta a szurkolók felé, hogy egyik fő feladatának egy korszerű aréna megépítését tartja, egyre nyilvánvalóbb, hogy az előzetes ígéretekkel ellentétben ez a projekt a mostanában aligha valósul meg.

A Puskás Ferenc Stadion

"Nem hiszem, hogy a 2012-es költségvetés a nagy stadionépítések büdzséje lehet - fogalmazott Kovács Árpád, az MLSZ elnökségének tagja. - A világgazdasági körülmények, a gazdasági nehézségek mind takarékosságra intenek. Furcsa lenne, ha ebben a helyzetben a stadionépítés központi téma lenne. Az tény, hogy a programokat el kell indítani, a tervezést, az előkészítést, illetve a költségek tervezését is, azonban a Puskás Stadion esetében még a bontási költségek is sokmilliárdosak. Amíg a költségvetés nem tartalmazza az átépítésre szánt összeget, felelőtlenség lenne ezzel érdemben foglalkozni, az MLSZ pénze kevés a stadion átépítésére."

Mint ismert, Csányi Sándor MLSZ elnök még júniusban azt mondta: a finnek elleni találkozó másnapján elkezdődik a Puskás Stadion lebontása. "Most folynak a számítások, ebben még nincs döntés. Van olyan álláspont, hogy a jelenlegi stadionba bele lehet építeni az újat, hiszen ott nem lenne futópálya, de van olyan álláspont is, hogy ez túl sok kompromisszumot igényel, drága lenne, és funkcionálisan nem lenne megfelelő megoldás. Nagyon korrekt az együttműködés e tekintetben az állami szervekkel. Én azt gondolom, hogy ez a kérdés néhány héten belül eldől, és utána a tervezés elkezdődhet" - nyilatkozta Csányi a nyár elején. „A tervek szerint az utolsó őszi válogatott mérkőzés másnapján el kell kezdődjön a munka” - tette hozzá akkor az elnök, majd azt mondta, hogy az új aréna állami pénzből épül fel, és állami tulajdonban is marad.

Néhány nappal ezelőtt Bánki Erik, a a parlament sportbizottságának fideszes elnöke szintén a Digisport műsorában úgy fogalmazott: a stadion átépítése egyelőre nem szerepel a 2012-es költségvetésben.

Bánki azt támogatná, ha a hatvanezres stadion mellé felhúznák a hatezres konferenciaközpontot is, ugyanis költséghatékonyabbnak tartaná, ha az aréna ülőhelyei alatti teret is hasznosítanák. A sportbizottság elnöke szerint a beruházás - a kormány döntésétől függően - 80-120 milliárd forintba kerülhet majd 2014-ig.

Ezt követően Szíjjártó Péter kormányszóvivő a köztévét úgy tájékoztatta: a kormány még októberben megvizsgálja milyen milyen költségkerettel, milyen fejlesztéseket lehet végrehajtani a Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban a következő esztendőben.

Ugyanakkor Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint akkor sem áll le a Puskás Ferenc Stadion átépítésének előkészítése, ha a jövő évi költségvetés tervezetében nincs pénz az új létesítmény felépítésére. Debrecen polgármestere múlt héten úgy fogalmazott, csak idő kérdése, hogy felépüljön az új nemzeti stadion, ugyanakkor hozzátette „nem lehet mindent egyszerre csinálni.”

A Népstadion átadása 1953-ban: