Bundesliga

A sportigazgatóval a kispadon mozdulna el az utolsó helyről a Hamburg

  • Székely Dávid

A válogatott meccsek miatti szünet után újra beindul a Bundesliga, ráadásul nagyszerű összecsapások várnak a német foci szerelmeseire a 9. fordulóban. Az Eurosport által a hét mérkőzésének választott Freiburg-Hamburg mérkőzés érdekessége, hogy Frank Arnesen sportigazgató erre a meccsre saját magát ültette le a kispadra.

Freiburg-Hamburg Vasárnap 15:30
TV: Eurosport2
Jogosan teszi fel a kedves olvasó a kérdést, vajon miért erre a meccsre sikerült bökni, amikor a címvédő Borussia Dortmund már pénteken a jelenleg második helyen álló, a hannoveri botlása után óriási bizonyítási vággyal rendelkező Werder Bremenhez látogat. Vagy miért nem a Herthával foglalkozunk, hiszen a csapat edzője, Markus Babbel hat bajnoki címet szerzett azzal a Bayern Münchennel, amely ellen készíti fel együttesét? Azért, mert ezen az egy mérkőzésen fog a kispadon ülni Frank Arnesen.

Amikor tavaly télen kiderült, hogy a dán elhagyja a Chelsea-t és Hamburgban folytatja, sokan kacsintottak, mondván az északiaknak biztosan erős együttesük lesz. Ha korábban nem, akkor a nyáron majd úgy alakítják át a keretet, hogy a legjobbakkal is felvegyék a versenyt. Aztán jött a március 0-6 a Bayern ellen, és az edzőváltás. De nagy név helyett Michael Oenning ülhetett le a kispadra, akinek debütálása pompásan sikerült (6-2 a Kölnnel szemben), ám onnantól kezdve egyszer sem nyert a gárda a hátra lévő hét fordulóban. Arnesen továbbra is bízott a választottjában, és a futball hagyományaitól eltérő módon nem a szakembert, hanem a csapatot cserélte ki. Olyan labdarúgók távoztak, mint Ruud van Nistelrooy, Ze Roberto, Eljero Elia, Piotr Trochowski és Joris Mathijsen. A helyükre fiatalok érkeztek, Michael Mancienne, Jeffrey Bruma és Slobodan Rajkovic is ismerős lehet, a dánnak biztosan, hiszen valamennyien korábbi klubjától a Chelsea-től kerültek Észak-Németországba. Kockázatos volt, hiszen egy rendkívül rutintalan, pláne Bundesliga-múlttal nem rendelkező fiatal gárda állt össze, és kezdett rettenetesen.

Frank Arnesen, a Hamburg sportigazgatója
Mindössze egyszer fordult elő, hogy a HSV gyengébben rajtoljon a bajnokságban mint idén, még 1972-ben. Most, nyolc játéknapot követően négy ponttal áll. Már hat forduló után megköszönték Oenning munkáját (tizenhárom nyeretlen bajnoki után nem csoda), és megkezdődött az edzőkeresés. Átmenetileg Rodolfo Cardoso kapta meg a gárdát, vele Stuttgartban egyből meg is lett a győzelem, ám a német szabályok kimondják, csak két hétig lehet élvonalbeli edző valaki, aki nem rendelkezik a szükséges papírokkal. A ’89 óta Németországban élő argentin nem, így ő nem jelenthetett hosszú távú megoldást. Felmerültek nagy nevek, Marco van Basten vagy Günter Netzer tanácsára Louis Van Gaal, de csodák csodájára mindenki megköszönte a lehetőséget. Ilyen kerettel nem csoda.

Így jutottunk el október 10-ig, amikor Arnesen úgy döntött, ő maga ül le a kispadra. Mindez azért érdekes, mert bár minden létező papírral rendelkezik, - játékosként hatszoros holland bajnok, BEK-győztes, - soha az életben nem volt még vezetőedző (asszisztens már igen, méghozzá Sir Bobby Robson mellett kb. két évig). Így aztán ezen a vasárnapon neki kell bizonyítania. Egy olyan kerettel, ami már az övé. Ez pedig egy szimpatikus megoldásnak tűnt, hiszen valószínűleg ő az egyetlen, aki valóban úgy gondolta, ezekből a játékosokból nagy csapatot lehet építeni.

De mint csütörtökön kiderült, mégsem ő rakja egymásra a kockákat… Tegnap ugyanis bejelentették, hétfőtől a BL-résztvevő, legutóbb Manchesterben döntetlent játszó FC Basel eddigi vezetőedzője, Thorsten Fink veszi át az együttest… Szóval ez lesz az a vasárnap, amely során a futball egy érdekes figurája - gondoljunk csak arra, hogy csábította a londoniakhoz Obi Mikelt, de említhetnénk a Kakuta-ügyet - életében először, és alighanem utoljára ül majd a padon. Amikor egy klubvezetőnek meg kell mutatnia, valóban ért a futballhoz. És ki tudja, lehet, hogy 100%-os mérleggel vonul vissza…

Hathárom.hu - Eurosport tippjáték Mostantól kezdve minden pénteken elemezni fogjuk a hatharom.com, valamint az Eurosport magyar nyelvű szerkesztőségének tippjeit. Elöljáróban annyit, hogy mindkét csapat már a legelső fordulóban megkezdte a tippelést, így teljesen reális végeredmény fog születni a szezon végén. Természetesen rövid időn belül a felajánlásokat is nyilvánosságra hozzuk, ki mit fog csinálni, amennyiben veszít…

Pusztán az érdekesség kedvéért: az Eurosportnál egyik kommentátor sem ért el eddig annyi pontot, mintha valamennyi találkozóra hazai sikert tippelt volna. Nem tudom, hogy ennek, vagy egyszerűen a párosításoknak tudható be, de ezen a hétvégén nagyon kevesen várnak idegenbeli sikert. A hathárom.hu sztábja például egyedül a Hannovert tartja képesnek arra, hogy vendégként is begyűjtse a három pontot a kiszámíthatatlan Köln ellen. Az Eurosportnál még a Dortmund brémai győzelmét sem tartják elképzelhetetlennek.

Amiben viszont mindenki egyetért: a Bayern München le fogja győzni a Herthát. Az eredmények és a tippek részletes kiértékelése hétfőn következik. Addig is jó szurkolást!

Részletes beharangozókat a mérkőzésekről a hathárom.hu-n olvashattok.

Az Eurosport 2 Bundesliga-programja
Péntek    
  20:00 Bundesliga Show
  20:30 Werder Bremen-Borussia Dortmund
Szombat    
  15:30 Bayern München-Hertha Berlin
  17:30 Összefoglaló (Hoffenheim-Stuttgart részletesen is)
  18:30 Schalke-Kaiserslautern
Vasárnap    
  15:30 Freiburg-Hamburg
  17:30
Köln -Hannover
  19:30
Összefoglaló