Atlétika

A katari sportakadémia kitiltotta a nőket

  • VNA

Nem látták volna szívesen a katari sportakadémián a világbajnoki bronzérmes magasugrónőt - az arab világban továbbra is jelen vannak a nők sportolását akadályozó szokások.

A világbajnoki bronzérmes magasugró, Ariane Friedrich szombaton utazott volt el kéthetes edzőtáborba Katarba, ahonnan azonban az utazás előtt nem sokkal váratlan üzenetet kapott. „Minden le volt szervezve már, egy héttel az indulás előtt viszont a helyiek lemondták az edzőtábort” - panaszkodott Günter Eisinger edző a dapd hírügynökségnek. Az edzőtábort az Aspire Akadémia területén teljesítette volna a tavaly decemberi Achiless-ín sérüléséből lábadozó 27 esztendős atlétanő, akit viszont a privát tulajdonú létesítmény azért nem enged ott lakni és készülni, mert a gyengébbik nemhez tartozik.

Katar helyett otthon készült Ariane Friedrich a 2012-es szezonra
„Olyan helyzet ez, mint amit húsz évvel ezelőtt tapasztaltunk, amikor Katarban még tiltott volt a nők számára a sportolás” - nyilatkozta felháborodottan Eisinger, aki a történésekről a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) is informálja majd. A mostani eset azért is különös, mert Doha tavaly még fedett pályás atlétikai világbajnokságot rendezett, emellett pedig a 2017-es szabadtéri világbajnokságra is pályázik. Katar ráadásul 2022-ben labdarúgó világbajnokságnak adhat otthont, ezzel párhuzamosan pedig a 2020-as nyári olimpia megrendezésében is gondolkoznak, így az utóbbi időben elég komoly lépéseket tett a nemzetközi sportéletbe történő integráció felé.

Eisinger elmondása szerint az Aspire Akadémia a lemondás mellett egy alternatív szálláslehetőséget is kínál nekik, amelynek 250 dollár/fő/nap-os költségét nem vállalták be, helyette inkább Frankfurtban maradtak és ott folytatták a felkészülést a 2012-es szezonra. „Ariane jó formában van, de egyelőre még nem biztos, hogy a fedett pályás szezonban már el tudja-e kezdeni a versenyzést” - beszélt immáron a jövőről is Eisinger.