EURO 2012

Trapattoni udvarias, a bosnyákok füstölögnek, az örmények óvnak

  • 63/MTI

Krakkóban csütörtök kora délután megtartották az 2012-es Európa-bajnokság pótselejtezőinek sorsolását. Mint azt korábban megírtuk, bosnyák-portugál, török-horvát, montenegrói-cseh valamint észt-ír párharcokat rendeznek majd.

Írország két évvel ezelőtt is eljutott a pótselejtezőkig, de akkor - emlékezetes körülmények között -  Franciaország ellenében alulmaradtak a dél-afrikai világbajnokságért folytatott küzdelemben. Giovanni Trapattoni csapatának akkor Thierry Henry (a videón) kezezése miatt (is) kellett búcsút mondani a világversenynek, ezért most az íreknél nagy volt az öröm, mikor eldőlt, hogy "csak" Észtország "testén" keresztül vezet az út Lengyelországba.

Az olasz mester tiszteli az észteket
"Rendkívül pozitív számunkra, hogy az első mérkőzésünket idegenben játsszuk" - mondta a sorsolás után Trapattoni a Reutersnek. "Nem szerencsés lebecsülni Észtország válogatottját, hiszen ha itt van a play-offban, akkor bizonyosan minőségi csapatról van szó" - figyelmeztetett a 72 éves olasz szakember.

Írország először november 11-én Tallinban mérkőzik meg a korábbi győri Tarmo Kinkkel és társaival, a visszavágóra Dublinban november 15-én kerül sor.

Eközben az Örmény Labdarúgó Szövetség hivatalos panaszt nyújtott be az európai szövetséghez (UEFA), amiért kedden, az írek elleni utolsó Európa-bajnoki selejtezőjükön tévesen állították ki válogatottjuk kapusát. A televíziós felvételek alapján azonban jól látható volt, hogy a hálóőrt gyakorlatilag mellbe rúgta a labdával az ír támadó. Az összecsapást 2-1-re nyerte a hazai alakulat, és így készülhet az észtek elleni oda-visszavágós rájátszásra.

Az örmény szövetség illetékesei azt szeretnék, ha a kapust nem tiltanák el az eset után, ám ezen felül semmilyen "követelésük" nincs az UEFA-val szemben.

Az egyik legpikánsabb párharc a török-horvát lesz. A két együttes legutóbb a 2008-as Eb negyeddöntőjében találkozott, ahol 0-0-s döntetlent követően a horvátok a hosszabbítás 119. percében vezetést szereztek, de a törökök a 122.-ben egyenlítettek, majd megnyerték büntetőpárbajt.

"Horvátország csapatát jól ismerjük. Nagyon erős kerete van és jó teljesítményt nyújtott a csoportban. Hasonló a stílusa, mint a mienk" - mondta Oguz Cetin, Guus Hiddink szövetségi kapitány segítője.

Szintén érdekes párviadal lesz a portugál-bosnyák, mert a két válogatott a 2010-es vb pótselejtezőjében is találkozott, akkor előbbi együttes 2-0-ás összesítéssel jutott ki a dél-afrikai eseményre.

"Balszerencsések vagyunk, mert a legerősebb csapatot kaptuk ellenfélül. Egy riválist szerettünk volna elkerülni, a portugált... Ennek ellenére a franciaországi döntetlent követően optimistán várjuk a két találkozót" - mondta Safet Susic, a bosnyákok szakvezetője.

EURO 2012
A pótselejtező párosítása
Törökország-Horvátország
Észtország-Írország
Csehország-Montenegró
Bosznia-Hercegovina - Portugália

 

 

 

 

 

EURO 2012
Az EB biztos résztvevői
Lengyelország (rendező), Ukrajna (rendező), Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Anglia, Görögország, Oroszország, Svédország (legjobb csoportmásodikként), Dánia, Franciaország