Profi boksz

David Haye bejelentette visszavonulását

  • MTI

Korábbi ígéretéhez híven csütörtökön, 31. születésnapján bejelentette visszavonulását David Haye, a britek korábbi cirkáló- és nehézsúlyú ökölvívó világbajnoka.

"Tegnap éjfélkor a profi pályafutásom véget ért" - nyilatkozta Haye. "Azóta tudom, hogy ezen a napon fogom abbahagyni, mióta tíz éves koromban felkötöttem az első pár kesztyűmet."

Haye döntését nem változtatta meg

Haye előbb cirkálósúlyban három szervezet - a Boksz Világtanács (WBC), a Boksz Világszervezet (WBO) és a Boksz Világszövetség (WBA) - világbajnoki övét szerezte meg, majd a "király kategóriában" 2009-ben az orosz óriás, Nyikolaj Valujev legyőzésével ült fel a WBA trónjára. Az abszolút bajnoki címet ugyanakkor nem sikerült elhódítania, miután idén július 3-án egyhangú pontozással kikapott az ukrán Vlagyimir Klicskótól.

"Végül ugyan elbuktam, de világbajnoki címeket nyertem két súlycsoportban. Minden idők egyik legjobb brit bokszolója vagyok" - tette hozzá Haye, aki 27 mérkőzéséből 25-öt nyert meg pályafutása alatt.

Úgy tűnik tehát, hogy a brit az idősebbik Klicsko-fivér, Vitalij néhány nappal ezelőtti kihívására is nemmel felel, hiába bízott az ukrán öklöző menedzsmentje abban, hogy létrejöhet kettőjük között egy mérkőzés.