Rögbi-vb

Az új-zélandi haka és a francia rekorder a rögbi világbajnokságon

  • Pelbát Levente
Címkék:

Az Új-Zélandon folyó rögbi világbajnokság számos izgalmas és férfias jelenettel kápráztatja el a sportág követőit. Nem csak a maori "őrült" csatára hívó mozdulatsort érdemes megfigyelni a világraszóló eseményen, hanem a hétvégi elődöntőkben lesz Ausztrália - Új-Zéland örökrangadó, valamint a kőkemény walesi védelem is szembe száll a franciák vezető célvivőjével, Vincent Clerckel.

 

Az All Blacks mentális hadviselése

A házigazda csapatban vegyesen szerepelnek az őslakos maorik és a már kolonizációval érkező vegyes, de főleg angolszász nemzetek. Azonban közösen űzik a maori kultúrából táplálkozó harci táncot, a hakát, amely mára teljesen egybeforrt a nemzeti válogatottal. A mérkőzések elején vad rángatózással, rémisztő arcokkal és vérfagyasztó kiáltásokkal próbálják sokkolni az ellenfeleket.

A maori haka, avagy háborús tánc

Az új-zélandi All Blacksnek eddig sikeresnek bizonyult ez a fajta hadviselés, ugyanis 273 pontot szereztek, és csupán 59-et kaptak a torna során. A negyeddöntőben az ausztrál együttessel vívnak élet-halál harcot, mivel e két gárda között már ősi rivalizálás folyik. Az elődöntőbeli ütközetük lesz a 143-ik a sorban.

Az eddigi 142 Új-Zéland - Ausztrália találkozó számokban
Új-Zéland győzelmei 96
Ausztrália győzelmei 41
Döntetlen 5
Első találkozásuk 1893

 

 

 

 

 

 


A francia válogatott 30 éves csillaga, Vincent Clerc pedig már 6 célt vitt a vb-én, amellyel a legtöbb 5 pontost szerző aktív játékosa lett országának (11), a világbajnokságok történelmében pedig immár a harmadik legjobb célvivő címet tudhatja magáénak a legendás Jonah Lomu és Doug Howlett mögött. "A csapat jó teljesítménye ad nekem magabiztosságot. Célt vinni jó érzés, de semmi több." - nyilatkozta szerényen az elfutó.

Vincent Clerc legszebb mozdulatai

Nem érdemes lemaradni a szombaton és vasárnap rendezendő mérkőzésekről, amelyben megismerkedhetnek a jelenkor legnagyobb rögbi sztárjaival.

A francia Vincent Clerc már 6 célnél jár a vb-én

Élő közvetítések
Digi Sport Plus Szombat 10:00 Wales - Franciaország
Digi Sport Október 21. 9: 30 Bronzmérkőzés
Digi Sport Plus Október 23. 10:00 Döntő

 

 

 

 

 

A feltüntetett időpontok a magyar időt jelentik.