Magyar válogatott

Rudolf és Dzsudzsák is jobb, mint Cristiano Ronaldo - statisztika

Kedden véget ért a 2012-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának "alapszakasza". Sajnos a magyar válogatott a "rájátszásban" már nem vehet részt, de így is sok szép eredménnyel, emlékezetes mérkőzéssel örvendeztettek meg bennünket Egervári Sándor tanítványai. Nézzük, hogy számszakilag ki mennyit tett hozzá a 19 pontos teljesítményhez!

A focit gólra mérik, így először természetesen azt vesszük számításba, hogy ki hány találattal vette ki a részét a válogatott eredményeiből. A házi gólkirályunk Rudolf Gergely lett 6 góllal, ami az összeurópai listán is előkelő helyet ért, hiszen a magyar csatár sokszoros holtversenyben az ötödik helyen végzett. Együtt Mario Gómezzel, Robin van Persie-vel, Antonio Cassanóval, Dirk Kuyttel és Henrik Mikhitarijannal. Ezzel a teljesítménnyel ráadásul megelőzött olyan klasszisokat, mint az öt gólig jutó Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Mesut Özil vagy Robbie Keane.

Fájdalom, hogy a megelőzött sztárok közül több is készülhet a pótselejtezőkre vagy akár már a jövő nyári tornára. Ők elsősorban társaik remeklésének köszönhetik ezeket az eredményeket, azaz kimondhatjuk, hogy Rudolf mellé is kellett volna még néhány gólerős játékos. Szalai Ádám például valószínűleg a 4 lőtt góljánál sokkal többre is képes lett volna, de januári sérülése ebben megakadályozta. A magyar válogatottban így is ő volt a második legeredményesebb, Gera Zoltán és Koman Vladimir pedig holtversenyben a harmadik, 3-3 találattal.

EURO 2012
A magyar válogatott gólszerzői
Játékos Gól
Rudolf Gergely 6
Szalai Ádám 4
Gera Zoltán 3
Koman Vladimir 3
Szabics Imre 2
Dzsudzsák Balázs 2
Vanczák vilmos 1
Lipták Zoltán 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gólok közül is különösen fontosak azok, amelyek eldöntenek egy-egy találkozót, amelyekre az ellenfélnek már nincs válasza, azaz a győztes gólok. Ezeket tekintve is Rudolf volt a legjobb, hiszen a San Marino elleni 8-0 alkalmával ő szerezte az első találatunkat, de ami még fontosabb, Svédország ellen a 90. percben is ő vágta be a labdát Isaksson hálójába. A többi négy győztes mérkőzésünkön Koman, Dzsudzsák, Lipták és Vanczák szerezték ezeket a fontos gólokat, közülük is különösen emlékezetes lehet Dzsudzsák Balázs gólja, amelyet Finnországban szerzett 2010 októberében.

EURO 2012
A magyar válogatott győztes góljainak gólszerzői
Játékos Gól Ellenfél
Rudolf Gergely 2 San Marino (8-0)
Svédország (2-1)
Koman Vladimir 1 Moldova (2-1)
Dzsudzsák Balázs 1 Finnország (2-1)
Lipták Zoltán 1 San Marino (3-0)
Vanczák Vilmos 1 Moldova (2-0)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzsudzsák Balázs ünnepli gólját Litvánia ellen a Puskás Ferenc Stadionban 2010 novemberében

A gólokhoz gólpasszok is kellenek, azokból pedig Dzsudzsák Balázs adta a legtöbbet. Ezzel összesítésben az ötödik helyet érdemelte ki Európában, a dán Rommedahl, a bosnyák Miszimovics, az örmény Movsziszjan és a német Müller társaságában. Ezen a listán is érdemes a legjobb magyar mögé tekinteni, hiszen szintén ott találjuk Cristiano Ronaldót, de rajta kívül Nanit, Rooneyt vagy épp David Silvát. A magyar válogatottban Rudolf és Koman 2-2 gólpasszal követik Dzsudzsákot.

EURO 2012
A magyar válogatott gólpasszadói
Játékos Gólpassz
Dzsudzsák Balázs 5
Rudolf Gergely 2
Koman vladimir 2
Priskin Tamás 1
Varga József 1
Hajnal Tamás 1
Gera Zoltán 1
Vanczák Vilmos 1
Elek Ákos 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gólszerzéssel a legtöbbször Rudolf Gergely próbálkozott, ráadásul nagyon pontos volt, 16-szor találta el az ellenfelek kapuját, Európában ezzel a hetedik legjobbnak számít. Pontatlan kísérletből Gera Zoltánnak volt a legtöbb, de a csapatkapitány a kaput eltaláló lövések tekintetében a második helyen végzett.

EURO 2012
A magyar válogatott kapura lövései
Pontos lövések Pontatlan lövések
Rudolf Gergely 16 Gera Zoltán 9
Szalai Ádám 7 Dzsudzsák Balázs 7
Gera Zoltán 7 Koman Vladimir 6
Dzsudzsák Balázs 5 Szalai Ádám 4
Koman Vladimir 5 Németh Krisztián 3
Németh Krisztián 3 Hajnal Tamás 3
Czvitkovics Péter 3 Szabics Imre 3
Szabics Imre 3 Rudolf Gergely 3
Hajnal Tamás 2 Juhász Roland 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piros lapot egyetlen magyar játékos sem kapott a selejtezőkön, sárgában viszont Lipták Zoltán az élmezőnybe, holtversenyben az első helyre került. 5-ször figyelmeztették a játékvezetők, míg Lázár Pált és Juhász Rolandot fejenként háromszor.

EURO 2012
Sárga lapok a magyar válogatottban
Játékos Sárga lapok
Lipták Zoltán 5
Lázár Pál 3
Juhász Roland 3
Vanczák Vilmos 2
Laczkó Zsolt 2
Elek Ákos 2
Pintér Ádám 1
Szabics Imre 1
Király Gábor 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapokat ugyan nem kapott, de a legtöbbször Rudolf Gergely szabálytalankodott, de nem sokkal maradt el mögötte Laczkó Zsolt és Elek Ákos sem. Amennyire meglepő, hogy egy csatárunk volt a legszabálytalanabb, annyira nem az, hogy őt is állították meg legtöbbször meg nem engedett eszközökkel az ellenfelek.

EURO 2012
A magyar válogatott játékosai által és az ellenük elkövetett szabálytalanságok
Elkövetett szabálytalanságok Elszenvedett szabálytalanságok
Rudolf Gergely 16 Rudolf Gergely 13
Laczkó Zsolt 15 Elek Ákos 12
Elek Ákos 14 Juhász Roland 9
Vanczák Vilmos 11 Laczkó Zsolt 7
Koman Vladimir 11 Koman Vladimir 7
Lipták Zoltán 10 Hajnal Tamás 6
Priskin Tamás 9 Szabics Imre 6
Gera Zoltán 9 Gera Zoltán 6
Juhász Roland 9 Vanczák Vilmos 6
Varga József 6 Dzsudzsák Balázs 6