EURO 2012

Huntelaar lett a gólkirály, Rudolf az ötödik, Szalai a leghatékonyabb

  • MTI /uefa.com

A finnek elleni keddi mérkőzést sérülés miatt kihagyó Rudolf Gergely hat találattal, holtversenyben az előkelő ötödik helyen végzett a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat góllövőlistáján.


A jövőre esedékes kontinenstorna selejtezőjének gólkirálya a holland válogatott csatára, Klaas-Jan Huntelaar lett, aki  12 találatával toronymagasan végzett az élen. A Schalke támadója ráadásul csak 8 mérkőzésen lépett pályára, ami azt jelenti, hogy másfél gól / meccses átlaggal zárta a kvalifikációt. Huntelaar ezzel a teljesítménnyel az örökranglista második pozícióját is megszerezte, már ami a selejtezők történetét illeti.

A holland mögött a német válogatott gólrekordjára hajtó Miroslav Klose végzett 9 találattal, őt pedig a finn Mikael Forsell és a spanyol David Villa követi. Rudolf Gergely hat góljával holtversenyben az ötödik helyen végzett, akárcsak Mario Gómez, Dirk Kuyt, Antonio Cassano vagy Robin van Persie.

A 2012-es Eb-selejtező
góllövőlista
12 gól - Klaas-Jan Huntelaar (holland) 12 gól
9 - Miroslav Klose (német)
7 - Mikael Forssell (finn) és David Villa (spanyol)
6 - Rudolf Gergely, Mario Gomez (német), Dirk Kuyt (holland), Robin van Persie (holland) és Henrik Mhitarjan (örmény), Antonio Cassano (olasz)



Egy másik összevetésben viszont magyar "aranyéremnek" örülhetünk. Az UEFA adatai alapján kiszámoltuk, hogy ki volt a selejtezősorozat leghatékonyabb góllövője: a győztes a télen megsérülő Szalai Ádám lett. A Mainz támadója 198 perc alatt négyszer zörgette meg az ellenfelek hálóját, ez pedig azt jelenti, hogy átlagban közel 50 percenként szerzett gólt. Ebben a mutatóban Huntelaart Klose is megelőzi, aki 505 perc alatt lőtte a maga 9 gólját. 

Göllövőlista
Percekre lebontva*
Név Perc gól átlag
1. Szalai Ádám 198 4 49,5
2. Miroslav Klose 505 7 56
3. Klass-Jan Huntelaar 684 12 59
4. Mario Gomez 406 6 67
5. Robin van Persie 474 6 79

 

 

 

 

 

 

 

*A számításba csak azok a játékosok kerültek, akik legalább 180 percnyi játékidőt töltöttek a pályán a sorozat alatt.