Torna-vb

A MOB elnöke szerint, ha Berki megcsinálja a gyakorlatát, ott lesz Londonban

  • MTI

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a helyszínen szurkol Berki Krisztiánnak a lólengés döntőjében szombaton, a tokiói torna-világbajnokságon.

A MOB első embere Magyar Zoltánnal, a Magyar Torna Szövetség elnökével együtt tekinti meg a finálét - mindketten a szer olimpiai bajnokai. A fináléval kapcsolatban Magyar úgy vélekedett, hogy Berki Krisztián most nagyon kiemelkedik a mezőnyből.

Borkai Zsolt lólengésben olimpiai aranyérmes"Nem véletlen, hogy a pontszáma két és fél tizeddel jobb, mint a másodiké. Végignéztem az összes olyan gyakorlatot, azokat, amelyek veszélybe sodorhatnák őt, és mindenki messze-messze el van maradva tőle. Ha megcsinálja a gyakorlatát, akkor szinte biztos, hogy világbajnok és kvalifikálja magát a londoni olimpiára." - mondta az MTSZ elnöke a DIGI Sport tv-csatorna Reggeli Start című műsorának szerdán Tokióból adott telefonos interjúban. "Ehhez az kell, hogy lelkileg össze tudja szedni magát. Ez így egyszerűnek tűnik, de ő egy nagyon-nagyon jó lelki alkat és reméljük, hogy meg fogja tudni csinálni. Én nagyon bízom benne, hogy nekünk magyaroknak nagyon sikeres lesz ez a világbajnokság."

A csapat szerepléséről Magyar így vélekedett: "A maximálisnál is maximálisabban bejöttek a várakozásaink azzal, hogy a lányok 19., a fiúk a 21. helyen végeztek a csapatversenyben.  A legfontosabb azonban az, hogy két szerenkénti döntősünk van. Berki Krisztián az első helyen jutott a lólengés döntőjébe, s nagy valószínűséggel, majdnem 99 százalékban biztos, hogy elérte a 85 százalékos kvótahatárt. Hídvégi Vid pedig a nyolcadik helyen került a lólengés döntőjébe. Összességében úgy érzem, egy kicsit többet is produkáltak a fiúk, mint amit elvártam tőlük" - fogalmazott Magyar.

"A hivatalos állásfoglalás azt jelenti, hogy külön kiszámítják egyszer százalékban a gyűrűt és a nyújtót. Házi számításokat végeztünk, sőt, elküldtük az adatokat Magyarországra matematikusoknak is. A lényeg az, hogy nekünk úgy jött ki, hogy Berki Krisztiánnak a gyűrűn körülbelül 78 százalékra, nyújtón 93,1, vagy 93,2-re jött ki az átlaga. Ha a kettőt összeadjuk és elosztjuk kettővel, akkor 85 egész néhány tized százalékra jön ki az átlaga. Igaz, hogy egy paraszthajszállal, de úgy néz ki, hogy megvan a kvalifikációhoz szükséges pontszáma, vagyis a két szer átlagának 85 százaléka" - jelentette ki Magyar, majd nyomatékul még hozzátette, hogy a” két szer átlagát kell teljesíteni és a kettőt egymáshoz kell viszonyítani."

Berki akkor szerezhet olimpiai indulási jogot, ha lovon érmet szerez, másik két szeren - esetében gyűrűn és nyújtón - az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát teljesíti.