Vívó-vb

Szilágyi Áron a negyeddöntőben kikapott, a hatodik helyen zárt

  • MTI

A negyeddöntőben vereséget szenvedett a német Nicolas Limbachtól, ezzel a hatodik helyen végzett a férfi kardozók keddi versenyében Szilágyi Áron a cataniai vívó-világbajnokságon.

A legjobb nyolcig meggyőző, dinamikus vívást bemutató Szilágyi a 2009-ben világbajnok, tavaly ezüstérmes Limbach ellen jól kezdett, 4-0-ra elhúzott, de aztán a következő akcióknál látszott, hogy a német már lényegesen nagyobb falat, mint a korábbi ellenfelek. Taktikus vívással elkezdte a felzárkózást, a szünet pedig már az ő 8-7-es vezetésénél kezdődött. A pihenő után sem változott a helyzet, a német kardozó akciói végződtek eredménnyel, 7-11-nél pedig már meglehetősen nehéz helyzetben volt Szilágyi. Két tusnyi különbséget még ledolgozott, de aztán megint Limbach találta el őt, aki végül 15-10-zel fejezte be az asszót.

Szilágyi tavaly, Párizsban is hatodik volt.

"Azt mondtam a világbajnokság előtt, hogy éremért jövök, de már akkor sem leszek csalódott, ha az első nyolc közé bekerülök" - nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi. - "Ha figyelembe vesszük, hogy attól a Limbachtól kaptam ki a negyeddöntőben, aki tavalyelőtt első, tavaly pedig második volt, nekem meg általában nehezen megy ellene, akkor még inkább azt mondhatom, hogy nem vagyok csalódott. Az asszó elején megvolt a tempó, de aztán leváltott, az én akcióimba támadt bele, én meg nem tudtam mit lépni erre. Elemeztük sokat a vívását, azért is estem neki az elején, de tudtuk, hogy egy akcióval nem lehet őt megverni, egy idő után átvette a kezdeményezést és a második félidőben már ő irányított. Legközelebb talán már megverem, akár az olimpián."

"Nagyon jó eredmény ez a hatodik hely Árontól, már csak azért is, mert még csak 21 éves" - vélekedett Kovács Tamás szövetségi kapitány. - "Meg kell tanulni Limbach ellen vívni. Úgy látszik, még többet kell elemezni az ő vívását, még jobban fel kell készülni ellene. Áron már ott van az olimpián, a mostani helyezésével annyi pontot kap, hogy szinte száz százalék a részvétele, de persze reméljük, hogy nem így lesz ott Londonban, hanem a csapattal" - utalt arra a szakvezető, hogy a legfontosabb az lenne, ha a kardválogatott biztosítaná a helyét a játékokon.

Vívó-vb
Férfi kard, egyéni
a 64 között:
Nemcsik Zsolt-James Williams (amerikai) 15-8
Szilágyi Áron-Yemi Geoffr Apithy (benini) 15-11
Pavel Bikov (orosz)-Lontay Balázs 15-11
Nicolas Lopez (francia)-Decsi Tamás 15-14
a 32 között:
Szilágyi Áron-Vang Csing-cse (kínai) 15-11
Diego Occhiuzzi (olasz)-Nemcsik 15-14
a 16 között:
Szilágyi Áron-Julien Pillet (francia) 15-10
a negyeddöntőben:
Aldo Montano (olasz)-Von Vu Jung (dél-koreai) 15-8
Gu Bon Gil (dél-koreai)-Venjamin Resetnyikov (orosz) 15-14
Nicolas Limbach (német)-Szilágyi Áron 15-10
Luigi Tarantino (olasz)-Dmitrij Lapkesz (fehérorosz) 15-7