Kosárlabda

Szerdán indul a női Euroliga - először a pécsiek nélkül

  • MTI

Szerdán rajtol el a női kosárlabda Euroliga 2011/2012-es idénye, melynek 1997 óta íródó történelmében először fog hiányozni a pécsi csapat. A baranyaiak távollétében a rutinos Sopron mellett az újonc Győr képviseli a magyar színeket.

Az anyagilag meggyengült Pécs - megfelelő bajnoki helyezés esetén - jövőre kíván visszatérni a kontinenselitbe, és hiánya annál inkább szembeszökő lesz, mert 1992 óta rendre elindult valamelyik európai kupasorozatban, és kétszer bronzérmet is nyert a legjobbak között.

A sorozat 14 éves történetében először nem rendeznek a Pécs nélkül meg egy szezont A magyar bajnok és kupagyőztes soproniak kerete több helyen is módosult az előző szezon óta: Honti Kata Valenciába, Vajda Anna Salamancába igazolt, Eördögh Edit visszavonult, és távozott az alapembernek számító Amber Holt is. Helyükre Pécsről a válogatott kapitánya, Fegyverneky Zsófia, valamint a honosított Krnjics Szara érkezett, továbbá az ausztrál-magyar Zavecz Hanna és a (Gorbunovaként) korábbi közönségkedvenc ukrán Olekszandra Kurasova. Az egyetlen, 2009-es Final Fourján negyedikként végzett Székely-alakulat három sikerrel kezdte az NB I-et, vasárnap pedig 73-63-ra kikapott az MKB Arénába látogató, olimpiai és világbajnok amerikai válogatottól. A zöld-sárgák az Euroliga B-csoportjában a Vajda Annát is foglalkoztató spanyolok mellett találkoznak Rátgéber László korábbi együttesével, a legutóbbi alapszakaszt megnyerő török Fenerbahcéval is.

Az élmezőnyben csütörtökön bemutatkozó győrieket az A jelű nyolcasba sorsolták, ahol a legutóbbi négyes döntőben is szerepelt Valencia - Honti Kata klubja - és az orosz Jekatyerinburg számít a két favoritnak, a nyitókörben épp az előbbi gárda látogat a Rába-partra. A klubigazgatóvá előlépett Tapodi Pétert váltó Füzy Ákos tanítványainál az ex-pécsi Nagy-Bujdosó Nóra a kapitány, a keretet erősíti a horvát válogatott Iva Ciglar, aki korábban már játszott Magyarországon, a Szeged együttesében, és ugyancsak a csongrádiaktól érkezett a ponterős Rasheed Rita is. Az új igazolások közül a legnevesebb Renee Montgomery, aki vasárnap pályára lépett Sopronban az amerikai válogatott tagjaként.

Az Euroliga lebonyolítási rendszere az új szezonra némileg megváltozik, s az eddigi évekkel ellentétben nem négyes, hanem nyolcas döntőt rendeznek majd. A finálét március 28. és április 1. között bonyolítják le.

Női Euroliga
A magyar csapatok mérkőzései
szerda:
Uniqa-Euroleasing Sopron - Tarbes (francia) 18 ó
csütörtök:
UNI SEAT Győr-Valencia (spanyol) 18 ó
Női Euroliga
Csoportok
A csoport:
UNI SEAT GYŐR, Valencia (spanyol), Galatasaray (török), Jekatyerinburg (orosz), Bourges (francia), Praha (cseh), Gdynia (lengyel), Aistes (litván)
B csoport:
UNIQA-EUROLEASING SOPRON, Fenerbahce (török), Salamanca (spanyol), Schio (olasz), Orenburg (orosz), Polkowice (lengyel), Tarbes (francia)
C csoport:
Taranto (olasz), Rivas Ecopolis (spanyol), Szpartak Moszkva (orosz), Kraków (lengyel), Kosice (szlovák), Brno (cseh), Gospic (horvát), BLMA (francia)