Vívó-vb

Montano először, Vezzali hatodszor lett egyéni világbajnok

  • VNA

Mindkét egyéni versenyszámban olasz aranyérem született a Cataniában zajló vívó világbajnokságon, Aldo Montano először, Valentina Vezzali hatodszor lett a világ legjobbja.

Kedden a Cataniában zajló vívó világbajnokság első érmeit osztották ki. A férfi kardozóknál a magyarok közül Szilágyi Áron jutott a legmesszebb, akit viszont a nyolc között a németek 2009-es világbajnoka, Nicolas Limbach győzött le. A német vívó végül a döntőig is eljutott, ahol azonban már az olasz Aldo Montano ellen nem sikerült nyernie. A 2004-es olimpia egyéni bajnokának számító olasz vívó ugyan 14-9-es előnyről felengedte Limbachot, de végül 15-13-ra megnyerte a finálét, így pályafutása első egyéni világbajnoki győzelmét aratta, ráadásul hazai közönség előtt.

A női tőrözőknél Mohamed Aida jutott a legmesszebb a magyar vívók közül, aki azonban a legjobb 16 között kikapott francia ellenfelétől. A világbajnoki döntőben ismét Valentina Vezzali diadalmaskodott, aki honfitársnőjét, Elisa Di Francisca ellen győzött 14-7-re. A hatodik egyéni világbajnoki címét szerző olasz vívó a negyeddöntőben alaposan megszenvedett a Mohamed Aida ellen győztes Corinne Maitrejean ellen és hat tusos hátrányból fordított az utolsó másodpercekben, később azonban simán jutott el pályafutása 11. világbajnoki címéig.