Vívó-vb

A magyarok közül egyedül Mohamed Aida élte túl az első fordulót

  • MTI

A négy magyar női tőröző közül egyedül Mohamed Aidának volt oka az örömre a 64-es tábla első fordulója után a cataniai vívó-világbajnokságon, a másik három induló - Knapek Edina, Varga Gabriella és Kreiss Fanny - kiesett.

Mohamed nagyon könnyedén verte a Szün Csaót (Sun Chao), pedig a kínai veszélyes ellenfélnek tűnt. A magyar vívó jól mozgatta, szép akciókkal, pontos szúrásokkal bizonytalanította el ázsiai riválisát. Nagyon is szükség volt a meggyőző és korántsem mellékesen eredményes vívására, mivel csapattársai addigra már búcsúztak a további küzdelmektől.

Elsőként Varga, aki Anna Rybicka kezdeményezéseire jó darabig nem találta az ellenszert. "Leejtett" pengével vívott, így pedig a lengyel mindig megelőzte őt, s egészen 8-1-g elhúzott. Aztán változtatott harcmodorán a magyar vívó, ennek eredményeként pedig a harmadik szakaszban 9-10, majd 10-11-is volt az állás. A végére azonban Rybicka ismét magára talált és már csak ő szúrt.

Az idei Európa-bajnokságon bronzérmes, a pekingi olimpián ötödik Knapek, illetve Kreiss szorosabb asszóban, ráadásban kapott találattal szenvedett vereséget. Előbbi 5-8-ról, majd 6-9-ről zárkózott fel Kelleigh Ryannel szemben, 11-10-re vezetett is, végül 13-13-nal következett a hosszabbítás. Ebben a magyar vívó volt a kedvezményezett - azaz, ha nem esett volna érvényes tus, ő léphet tovább -, de a kanadai tudott bemutatni eredményes akciót. Kreiss és Carolin Golubitsky összecsapásán kevés találat esett, 4-4-nél jött a ráadás. A sorsolás alapján a német volt a kedvezményezett, ám nem várta meg passzívan az egy perc végét, egylámpás tust adott.