Díjátadás

Ryan Giggs kapta meg a Golden Footot

2011-ben Ryan Giggs kapta a legtöbb szavazatot az interneten voksoló szurkolóktól, így a Manchester United walesi szélsője kapta meg a Golden Footot.

Giggs és az arany láb - Fotó: AFP

A Golden Foot-díjat minden évben a monacói Bajnokok Sétányán adják át a kitüntetettnek a herceg jelenlétében. A még aktív győztes mellett minden évben több legendás futballistát is vendégül lát a hercegség, az ő lábnyomuk szintén a Bajnokok Sétányán marad meg.

"Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nagyszerű játékosok között, és a világ legjobb menedzserének irányítása alatt dolgozhattam. Még mindig nagyon élvezem a futballt, de ha egyszer eljön a pillanat, hogy abbahagyom, akkor elmondhatom majd magamról, hogy fantasztikus karrier volt" - mondta az ünnepelt.

Ryan Joseph Giggs 1973, november 29-én született, jelenleg a Manchester Unitedben játszik. Giggs a Manchester City ifiakadémiáján kezdett futballozni. A 14. születésnapján Sir Alex Ferguson meglátogatta és meggyőzte, hogy csatlakozzon a Manchester Unitedhez.1990. november 29-én kapott profi szerződést. 1991 márciusában az Everton ellen mutatkozhatott be. Május 4-én, épp a Manchester City ellen lépett pályára először kezdőként és rögtön győztes gólt szerzett. Első trófeáját 1992. április 12-én gyűjtötte be, amikor a United a Ligakupa döntőjében legyőzte a Nottingham Forestet.

A walesi sztár összességében kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, klubvilágbajnok, Interkontinentális Kupa-győztes, európai Szuperkupa-győztes. Angliában 12 bajnoki címet ünnepelt az MU-val, négyszer FA-kupát, és ugyanennyiszer Ligakupát.

A Golden Foot eddigi győztesei
2003-2011
2003 - Roberto Baggio (olasz, Breascia)
2004 - Pavel Nedved (cseh, Juventus)
2005 - Andrij Sevcsenko (ukrán, Milan)
2006 - Ronaldo (brazil, Real Madrid)
2007 - Alessandro Del Piero (olasz, Juventus)
2008 - Roberto Carlos (brazil, Fenerbache)
2009 - Ronaldinho (brazil, Milan)
2010 - Francesco Totti (olasz, Roma)
2011 - Ryan Giggs (walesi, Man.United)