Látványsportágak

Hatvanmilliárdos igénylés érkezett a TAO-pályázatokra

  • MTI

Hatvanmilliárd forintnyi összigény érkezhetett be a határidőig az öt látványsportág támogatására szóló társasági adókedvezményekre, de körülbelül harmaduk formailag hibás vagy nem megalapozott - ezt Bánki Erik, a parlament sportbizottságának fideszes elnöke emelte ki a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

"Kétharmadban viszont nagyon jól felkészült, korábban már eltervezett fejlesztések vannak, olyan hiánypótló fejlesztések, amelyek az utánpótlás-nevelést nagyban meglódítják majd" - jelentette ki.

Hozzátette: az öt sportszövetséghez több ezer kérelem érkezett be, a legnagyobb ilyen igény a labdarúgóknál jelentkezett, ez 1300-1400 kérelem. Mintegy 360-380 klub vagy egyesület pályázott a kézi- és kosárlabdázóknál, ennél kevesebb a jégkorongozóknál, és a várakozásoknak megfelelően a legkevesebb, 68 a vízilabdázóknál.

Ennek ellenére a legnagyobb összegre a vízilabda szövetség pályázik: a Megyeri híd pesti hídfőjéhez tervezett nemzeti uszodakomplexumhoz 14 milliárd forintra tartana igényt. Csak a futballban legalább tíz félmilliárd forintosnál nagyobb igényű pályázatról beszélt a képviselő, ezek leginkább pálya- vagy kiszolgálóhelyiségek építéséhez kapcsolódnak.

"Az infrastruktúra legrosszabb állapotban éppen a fővárosban van, úgyhogy a szövetségeknek a támogatási igazolások kiadásánál majd ezt is mérlegelni kell" - mondta.

Bánki Erik szerint „mindenki komolyan gondolja, hogy öt-tíz éves fejlesztési időszakban érdemes gondolkodni, vagyis nem kell mindent az első évben meglépni, hanem tényleg be lehet osztani évente úgy, hogy azt a költségvetés is elbírja".

A szövetségek a parlamenti sportbizottság elnöke szerint október végéig végeznek az igények feldolgozásával. Az ötszázmillió forint feletti nagyberuházásokra benyújtott kérelmekről a kormány dönt majd, a kisebb támogatásokhoz pedig jónéhány egyesület már novemberben hozzájut, hiszen a szövetségi igazolások kiadása után nekik már csak egy szerződést kell megkötni.

Az idei költségvetési évben 7-8 milliárd forint társasági adókedvezményből származó forrást hívhatnak le a klubok, jövőre pedig 20-25 milliárd forinttal kalkulálhatnak. Erre az adókedvezményre lesz pénz a költségvetésben a sportbizottsági elnök szerint.

Bánki Erik hozzátette, jövőre jelentős változás lesz a sportfinanszírozásban is, 2012-től ugyanis a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül osztják majd el a teljes sporttámogatási forrásokat.