Dél-Afrika

Tánc, öröm, boldogság, majd egy a hatalmas csalódás - videó

Elképesztő eset történt szombaton Afrikában. A 2012-es Afrika Nemzetek Kupájának selejtezőjének utolsó fordulójában Dél-Afrika gólnélküli döntetlen játszott Sierra Leonéval, és mivel Nigernek is volt három győzelme,  három egyaránt 9 pontos csapat zárt a G-csoportban. Mivel a legjobb gólkülönbsége a dél-afrikaiaknak volt, abban a hiszemben voltak, hogy ők jutottak ki a tornára. A Bafana bafana játékosai a találkozó után a - nézőkkel egyetemben - elkezdték ünnepelni a sikert, majd később kiderült, hogy még sincs siker.

A versenykiírás értelmében ugyanis hármas pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények alapján állítanak fel rangsort, és eszerint  Dél-Afrika nem jutott ki a jövőre esedékes kontinensviadalra.

A sárga-zöldek döbbenten vették tudomásul a fejleményeket, a mérkőzést megelőzően ugyanis arra készültek: ha szereznek egy pontot Sierra Leone ellen, akkor jobb gólkülönbségüknek köszönhetően megnyerik a G-csoportot és kvalifikálják magukat a Nemzetek Kupájára. A dél-afrikaiak szövetségi kapitánya, Pitso Mosiamane elismerte,  hogy abban a hiszemben vívta meg a találkozót, hogy elég az egy pont is."Nagyon szomorú vagyok, mert Dél-Afrika megérdemli, hogy ott legyen a Nemzetek Kupáján, de ez mégsem sikerült." - majd hozzátette, ha tudja mi a cél, akkor támadóit nem hagyta volna a kispadon... A hírek szerint a kapitány távozik posztjáról.

A helyzet "súlyosságát" jól mutatja, hogy a dél-afrikai szövetség elnöke, Kirsten Nematandi a televízióban  gratulált a nemzeti csapatnak, a középpályás Steven Pienaar pedig a Twitteren fejezte ki boldogságát.