Forma-1

Button győzött, de Vettel írt történelmet

  • Kele János

Nem túl mozgalmas verseny végén a mclarenes Jenson Button örülhetett Japánban a győzelemnek - Sebastian Vettel viszont óvatos versenyzéssel bejött harmadiknak, és minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnokává avanzsált. Alonso a Ferrari-szurkolók szívének kedves meglepetésként második helyet szerzett, Hamilton viszont megint rosszul taktikázott, és csak ötödik lett.

Minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnokát avattuk fel Suzukában, 2011-ben - Sebastian Vettel ugyanis harmadik helyével 24 évesen és 98 naposan újra világbajnok lett, címet védett. Jenson Button megtette, amit lehetett, ihletett formában vezetve nyerte meg a futamot, miközben Fernando Alonso bekísérte őt a második helyen. Rosberg a huszonharmadik helyről indulva lett tizedik, Schumacher Massát is legyőzte és hatodikként ért célba, miközben Sergio Perez taktikából oktatta a teljes mezőnyt, a tizenhetedik helyről indulva nyolcadik lett.

Kobajasi

53. kör - Button átszeli a célvonalat, idei harmadik győzelmét aratja. Alonso a második, Vettel harmadik helyével bebiztosítja második világbajnoki címét és címet véd. Webber csendes verseny után lett negyedik, Hamilton csak ötödik, Schumacher hatalmas bravúrt végrehajtva maga mögött tartja Massát, és hatodik. A további sorrend: Perez, Petrov, Rosberg.

52. kör - Két körrel a vége előtt dől el a verseny végleg, Button leszakítja Alonsót egy leggyorsabb körrel. Vettel kényelmesen jön a harmadik helyen, ha nem történik valami csoda, ő a világbajnok. 

51. kör - Schumachernek nagyon elfogytak a lágy gumik, Massa vészesen közel. Button odalépett, és ezzel valószínűleg visszatartja Alonsót. Rosberg közben feljött a tizedik helyre, Sutil esett ki a pontzónából.

50. kör - Az első négyes látja egymást az egyébként nem túl hosszú célegyenesben. Button lassú, Alonso jön fel rá, de nem tudni , hogy csak spórol-e az angol.

49. kör - Öt kör van hátra, a frontvonalak megmerevedni látszanak, csak Schumacher és Massa vív a hatodik helyért.

48. kör - Webbert fogják vissza a rádióban, nehogy utolérje Vettelt.

47. kör - Petrov a tizedik, előzte Kobajasit. Mögötte viszont Rosberg és Di Resta is feni még a fogát arra a tizedik helyre....

46. kör - Sutil előzi Kobajasit, kilencedik. Schumacher közben lassul, inkább hátrafelé kell nézegetnie, Massa nagyon a nyomában van. Petrov, Di Resta és Rosberg csinálja hátul a showt, a kilencedik-tizedik helyért öldöklő a csata, Kobajasi a kemény gumijaiaval nagy hátrányból indul.

45. kör - Hamilton-Schumacher-Massa vonatozik két másodpercen belül, ott még lehet egy kisebb csata. Vettelt közben akadályozzák a lekörözöttek, nem tud menni Alonso után.

44. kör - Schumacher a hatodik helyen hajt, gyorsabb az előtte másfél másodpercre lévő Hamiltonnál.

43. kör - Perez a nyolcadik, és már nincs hátra több kiállás. Szép.

42. kör - Vettel egyre közelebb Alonsohoz, a Ferrari megint szenved a keményebb keveréken, Massa borzasztó lassú, Schumacher is előtte van.

41. kör - Vettel kishíján megelőzi Alonsót, Hamilton viszont tényleg átlépi Rosberget, aki viszont így is hetedik. Button most veszi át a vezetést Schumachertől, aki most jön ki utolsó cseréjére.

40. kör - Petrov is kiment utolsó kerékcseréjére. Schumacher már nagyon lassú, de még vezet. Perez feljön a tizedik helyre, és friss gumik vannak rajta.

39. kör - Vettelé a leggyorsabb kör, utol is éri Alonsót. Előznie kell, a pályán, mert nincs már hátra több kiállás.

38. kör - Alonso most jön csak a boxba, talán kicsit későn... Webber Sutilt, Hamilton Massát előzte, Schumacher pedig vezet.

37. kör - Button és Massa a depóban, az angol marad Vettel előtt, Massa is előzi Hamiltont. Schumacher közben a második, és a közepes keverék van rajta.

36. kör - Vettelt feltartotta a megelőzött Sutil és Rosberg. Hamilton és Webber is depózott, Alonso pedig annyira gyors, hogy virtuálisan már Vettelt fenyegeti.

35. kör - Alonso megint az etap végén nagyon gyors, Hamilton ráesik Massára lassacskán. A két Renault hasonló taktikával megy, de Senna csak tizenkilencedik, miközben Petrov a pontért küzd.

34. kör - Vettel a boxban, és megkapja a közepes keveréket. A középmezőnybe jön csak vissza, hála a Safety Carnak.

32. kör - Perez megint teljesen más taktikán van, mint a mezőny, és megint nagyon jó, most a nyolcadik helyen áll.

31. kör - Sutil átveszi a tizedik helyet Petrovtól, Button pedig a harmadik leggyorsabb körét is megfutotta egymás után. Rosberg is elmegy Petrov mellett, tizenegyedik, simán pontot fog szerezni.

30. kör - Button halmozza a leggyorsabb köröket, kettőt futott egymás után. Vettel leszakad róla.

29. kör - Button Vettel módban vezet, megnyomja az első köroket, és elszakad, hogy már ne lehessen befogni. Massa és Hamilton esetéből nem lesz büntetés.

28. kör - Újraindul a verseny, Button okosan indult az elején, Hamilton Massát támadta, a lekörözöttek viszonylag ügyesen félreálltak. Pedig nem volt könnyű dolguk...

27. kör - Webber és Schumacher csatájáról lemaradtak a japán kollégák, a két autó összeért, Webber autójáról szakadtak le alkatrészek.(Még Webber kiállása után történt a dolog) A kör végén kimegy a biztonsági autó.

26. kör - Hamilton és Massa csatáját vizsgálja a versenybíróság. Vajon miért?

25. kör - Schumacher azonnal a boxban, neki éppen jó ritmusban jött a Safety Car. Rosberg a boxutca kijáratánál előzi meg Kobajasit, aki a keményebbik gumit kapta.

24. kör - A második kerékcserék utáni helyzet: Button vezet Vettel előtt, Alonso a harmadik. Webber közben szép csendesen átugrotta Massát és Hamiltont. Biztonsági autó érkezik a pályára Hamilton lerepülő alkatrésze miatt. Kissé érthetetlen a döntés.

23. kör - Massa kint a boxban, lágyat kap, és megelőzi Hamiltont. Az angol kétségbeejtően gyengén bánik a gumikkal.

22. kör - Hamiltont Massa bekergette a boxba, Alonso is depózik. Lágyakat kap mindenki. Webber a leggyorsabb a mezőnyben jelenleg.

21. kör - Button is a boxban, azonnal reagál Vettelre, aki elrontotta a kivezető körét. Button ennek megfelelően meg is előzi.

20. kör - Vettel a boxban, újra lágyat kap. Webber is bejött, éppen vézett addigra Vettel. Vélhetően azért hozták be az ausztrált, hogy ne ragadjon be Massa és Hamilton mögé.

19. kör - Petrov a boxban, Sutil jön fel nyolcadiknak.

18. kör - Massa nagyon közel Hamiltonhoz. Frissebbek a gumijai, ha elég ügyes, előzhet. Kérdés, lesz-e elég türelmes a brazil a két héttel ezelőtti affér után...

17. kör - Hamilton versenye elúszni látszik. Az angol megint elkoptatta a lágy gumijait, távolodik az első hármastól, miközben Massa és Webber zárkózik rá.

16. kör - Webber közelíti Massát, már használhatja a DRS-t is. Kobajasi a tizennegyedik helyen Alguersuarit előzi.

15. kör - Schumacher megelőzte Petrovot, és ismét hetedik. Az első hat viszont beláthatatlan távolságban van tőle.

13. kör - Button a leggyorsabb a mezőnyben, Rosberg pedig megkapta az első szett új lágyat.

12. kör - Az első kiállások után az állás: Vettel, Button, Alonso, Hamilton, Massa, Webber. Buemi jobb első kereke meglazult, a svájci félreállt és kiesett.

11. kör - Massa vezet, de minden élen eltöltött körrel veszít a pozícióharcban kopott gumijainak köszönhetően. Csak most tud kijönni a boxba.

10. kör - Hamilton, Schumacher és Vettel is lágy gumikat kapott a folytatásra. Nagy taktikai csatának nézünk elébe. Alonso közben megtáltosodott, de Buttonnal együtt kijön a boxba. Sőt, Webber is érkezik. Lágyat kapnak, Alonso és Button Hamilton elé jön vissza.

9. kör - Vettelnek jönnie kell a boxba, agyon elfogytak a gumijai. Button és Alonso viszont szárnyal. Schumacher is a boxban.

8. kör - Többet ésszel, mint erővel! Button, aki kicsit lassabban kezdett, az elfogyó gumikkal szenvedő Hamiltont simán megelőzi. A fiatalabbik angol rohan a boxba, de a csapat alig tudott elkészülni a fogadására.

7. kör - Vettel és Hamilton gumijai elfogytak a köridőkből ítélve, Button viszont még jól áll. Bár Vettel sem panaszkodhat, a büntetése elmarad.

6. kör - Alonso simán elment Massa mellett, elengedés-szaga volt a dolognak. Liuzzi közben megjárta a bukóteret, a két Williams pedig helyet cserélt.

5. kör - A két Lotus Perez Sauberét, és Rosberg Mercedesét is maga mögött tartja. Kérdés, meddig.

4. kör - Vettel nagyon hajt a várható büntetés miatt, övé a leggyorsabb kör, de Hamilton sem sokkal marad el tőle.

3. kör - A huszonharmadik helyről rajtoló Rosberg csak huszadik, de vélhetően a kemény gumikon van kint.

1. kör - Button szinte tajtékzik a rádióban, büntetést követel Vettelnek, amiért leszorítottam őt a fűre a rajtnál, és ezért Hamilton meg tudta őt előzni. Kobajasié volt messze a legrosszabb rajt, talán kicsit túlizgulta a japán.

Rajt - Vettel simán eljött elsőként, Hamilton pedig lerajtolta Buttont - a többiek szép libasorban következnek a rajtsorrend szerint. Schumacher feljött hetediknek, Di Resta pedig nyolcadik.

7:52 - Viszonylag friss hír, hogy a Pirelli vezető mérnőke elnézést kért a szurkolóktól, amiért a tegnapi időmérő edzés végső szakaszában csak hat autó futott mért kört, és bevallotta, sokkal inkább a spórolásról szólnak idén a kvalifikációk, mintsem azt bárki gondolta volna korábban. Korrekt.

7:51 - Ahogyan azt tegnap előre megjósoltuk, Kobajasi indulhat a hetedik helyről, hazai közönség előtt mindenképpen sokat ígér ez a Sauber pilótájának. Érdemes lesz majd figyelni a 23. helyről, de három friss szett lágy gumival nekilendülő Rosbergre, valamint a negyedik helyről induló Felipe Massára

7:47 - Legutóbb nyolc éve, 2003-ban avattak Formula-1-es bajnokot Japánban, akkor Michael Schumachernek egy nyolcadik hely is elég volt ahhoz, hogy hatodik bajnoki címével rekordot állítson fel. Korábban 1987 és 1991 között zsinórban, valamint 1996-ban, 1998-ban és 1999-ben, és végül 2000-ben dőlt el itt az év végi győztes személye.

7:40 - Magyar idő szerint reggel nyolc órakor rajtol el a mezőny, Suzukában a szoksásos kellemes idő kényezteti a csapatokat és a versenyzőket.