Torna-vb

Berki Krisztián ismét lemaradhat az olimpiáról

  • MTI

Berki Krisztián az első helyen áll lólengésben a férfiak selejtezőjének első napja után a tokiói olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon. Ugyanitt Hídvégi Vid egyelőre a negyedik.

Berki Krisztián ismét lemaradhat - Fotó: AFP

Altorjai Sándor csapatvezető tájékoztatása szerint a Berki, Hídvégi, Rácz Attila, Vlacsil Attila, Babos Ádám, Kállai Zoltán összeállítású férfi csapat tudásának megfelelően teljesítette a gyakorlatokat, volt egy-egy rontás nyújtón, talajon és lovon, de ez az összeredményt nem befolyásolta, mert minden szeren a négy legjobb pont számított.

A világbajnok Berkinek az olimpiai kvalifikáció volt a tét. Nyújtón kezdett, gyakorlata jól sikerült (12,033), majd jött a lólengés. A címvédő itt is szép bemutatót tartott, a szakembereket is meggyőzte: 15,866 ponttal jelenleg az élen áll. Zárásként a gyűrű következett a számára, melyen a csapatvezető beszámolója szerint az első támaszmérlege nem jött ki, emiatt belengett a szer, 10,166 pontot kapott.

Berki akkor tud olimpiai kvótát szerezni, ha lólengésben érmes lesz, míg a másik két szeren az átlagpontszám 85 százalékát eléri. Hogy a 85 százalékba beleesik-e pontszáma, az hétfőn derül ki, a lólengés fináléját pedig szombaton rendezik.

Hídvégi valamennyi gyakorlatát hibátlanul mutatta be, jelenleg a 30. helyen áll egyéni összetettben 84,097 ponttal. Lovon is jól teljesített, az első nap után jelenleg negyedikként finalista (15,266). A mezőny felének szereplése után őt ezen a szeren Berkin kívül a szlovén Bertoncelj (15,500) és a japán Ucsimura (15,433) előzi meg. A selejtező eredménye hétfő estére alakul ki, mivel 11 csapat még nem szerepelt.

"Dühös vagyok és szomorú, mert a gyűrűt elrontottam. Bár fönnmaradtam a szeren, a támaszmérleg után rosszul indítottam el a kört. A nyújtón viszont magasabb pontszámot érdemeltem volna, mert az elég jól sikerült, noha a bokasérülésem miatt a nehezebb leugrást nem vállaltam - értékelt Berki, aki szerint a bírók átlagosan alacsony pontszámot adtak az egész magyar csapatnak. - "Meglátjuk, mi lesz, hétfőn kiderül, megvan-e a 85 százalék" - tette hozzá.

"A csapat összeszedetten tornázott, nagyjából mindenki tudásának megfelelően mutatta be gyakorlatait. Berkinek a ló és a nyújtó is jól ment, bíztunk benne, hogy meglesz a gyűrű. Sajnos, nem így történt, de hétfőig bizakodunk, mindenestre nagyon nehéz lesz a 85 százalékot hozni" - vélekedett Altorjai Sándor.