EURO 2012

Rooney várható eltiltása a fő téma Angliában, nem a továbbjutás

Anglia a Montenegróban elért 2-2-es döntetlenjével már biztosan megnyerte a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság G selejtezőcsoportját, de az együttes csatára - és talán jelenlegi legnagyobb sztárja - Wayne Rooney egy teljesen tiszta és egyértelmű rúgásért piros lapot kapott, így ki kell majd hagynia az Eb elejét. Hogy pontosan hány mérkőzést, az az UEFA illetékes bizottságán múlik, de Angliában természetesen addig sem mennek el szó nélkül az eset mellett, amíg a döntés megszületik. Többek között a szövetségi kapitány, a Tottenham menedzsere, az Arsenal korábbi nagyszerű védője, az angolok egykori kiváló játékvezetője és a válogatott kapusa is elmondta véleményét.

Wayne Rooney édesapját egy bundaügy kapcsán csütörtökön letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de a csatár a gondok ellenére sem akarta elhagyni az angol válogatottat, és Fabio Capello szövetségi kapitány sem érezte úgy, hogy az otthoni dolgok megzavarták volna a játékost. A szakember annak ellenére is tartja a véleményét, hogy Rooneynak nem ment igazán jól a játék Montenegróban, és a második félidőben egy pillanatra elborult az agya, teljesen egyértelműen és feleslegesen belerúgott Dzsudovicsba, és ezért piros lapot kapott.

Wolfgang Stark játékvezető mutatja fel a piros lapot Wayne Rooneynak a Montenegro-Anglia Európa-bajnoki selejtezőn Podgoricában 2011 októberében

"Nem volt tévedés nevezni Wayne-t a mérkőzésre. Beszéltünk a meccs előtt, nyugodtnak tűnt. Aztán kiment a pályára és elkövette ezt a buta hibát. Nem érezte jól magát, mert nem érezte igazán a ritmust, volt néhány rossz megoldása, és azt hiszem, emiatt vált idegessé. Utána bocsánatot kért, de ezen a piros lapon nincs mit szépíteni. Láttam már játékosokat hasonló hibákat elkövetni, és nehéz megérteni, hogy miért teszik. Meccs közben nem tudok belemászni Wayne Rooney fejébe. Beszélgethetek vele előtte, lecserélhetem és csinálhatok még néhány dolgot. De hogy a pályán mi történik, azt nem tudom közvetlenül befolyásolni. És ez nem csak Rooney kapcsán van így" - mondta Capello.

Joe Hart, a Manchester City és a válogatott kapusa állítása szerint látta az esetet, mégsem értett egyet a játékvezető, Wolfgang Stark döntésével: "Láttam, és egyszerűen szánalmas, hogy pirosat kapott. Ez volt a legszánalmasabb kiállítás, amit életemben láttam."

A hálóőrnél valamivel jobban láthatták az angol futball szakértői, hogy mi történt, ugyanis egytől egyig igazat adtak a bírónak. Hogy egy igazán kompetens szakembert idézzünk, a korábban 11 éven át a FIFA keretéhez tartozó kiváló angol játékvezető, Graham Poll szerint "Wolfgang Starknak ennél könnyebb döntése soha nem lesz. Nem lehet vitatkozni Rooney kiállításával."

Videó az esetről:

Az egykori sípmester maga is kíváncsian várja, hogy a csatár milyen hosszú eltiltást kap: "Ez függ attól, hogy Stark a jelentésében milyen súlyosnak írja le az esetet, és attól, hogy a fegyelmi bizottság a videó alapján mit gondol majd. Legalább egy meccset ki kell hagynia, a legvalószínűbb, hogy kettőt, de három is lehetséges."

Azaz elképzelhető, hogy a támadóra az egész csoportkör alatt nem számíthat Fabio Capello, ez pedig már azt is kérdésessé teszi, hogy egyáltalán megéri-e őt elvinni az Európa-bajnokságra, hiszen egy helyet elfoglal a keretben, miközben közvetlen hasznát nem tudja venni a csapat a jelenlétének.

Martin Keown, az Arsenal, az Aston Villa és az Everton korábbi 43-szoros válogatott védője szerint Rooneyra szüksége van az angol válogatottnak, de egyetért azzal, hogy csak a pályán tud segíteni a csapatnak.

"Világklasszis tízessé fejlődött. Tudja, hogy kapcsolódjon be a pálya középső részében a játékba, remekül osztogatja a labdákat. De semmit nem tudunk vele kezdeni, ha el van tiltva. Talán a piros lap egy kicsit szigorú döntés volt, de egyáltalán nem is kellett volna ilyen helyzetbe keverednie. Tanulnia kell!" - fogalmazta meg véleményét az egykori játékos.

Megszólalt az ügyben a Tottenham menedzsere, Harry Redknapp is, akit mellesleg az angol szövetségi kapitány poszt egyik fő várományosának tartanak, hiszen Fabio Capello az Eb után távozik.

"Épp azon gondolkoztam, milyen érettnek tűnik, és hogy mennyire nem hagyta, hogy az édesapjával történtek megzavarják. De a kétmeccses eltiltás, amire számíthatunk, egy nagyon-nagyon nagy csapás a válogatottnak. Egyszerűen nem csinálhat ilyen dolgokat. Azt hittem, már túl van az ilyen kirohanásokon, de úgy tűnik még mindig ugyanazt a kemény fejet hordja. Rooney nagyszerűen küzd minden mérkőzésen a Manchester Unitedért és Angliáért is, de tudnia kell, hol a határ. Nagyon csalódott vagyok. Az egész csoportkört kihagyhatja, így ez a pillanatnyi elmezavar sokba kerülhet a csapatnak" - mondta Redknapp.