NHL

Öt góllal kezdte a szezont a Red Wings és a Lightning

  • Molnár Dávid

A kora esti európai mérkőzések után további 4 találkozóra került sor hajnalban az NHL második meccsnapján. A tavalyi keleti utolsó Ottawa Senators a Detroit otthonába látogatott, és javukra legyen írva, megpróbálták az utolsó harmadban a lehetetlent: felállni 5 gólos hátrányból a Red Wings ellen.

Az első két harmadban csak úgy záporoztak a lövések a vendégek kapujára, és az egyébként jó kapusnak számító Craig Andersson sem tudott megálljt parancsolni a kreatív detroiti csatároknak. 40 perc elteltével már 4 góllal mentek a hazaiak, a záró periódusban Ian White révén ez a különbség 5-re duzzadt. A hazaiak, Mike Babcock vezetőedző legnagyobb bánatára, ezután mintha visszavettek volna, és a fiataloktól hemzsegő Senators a vérszagot megérezve minden lehetőségre lecsapott. Milan Michalek kevesebb mint 3 perc alatt vágott két gólt, majd Filip Kuba másfél perccel a vége előtt 2-re sorvasztotta a hazaiak előnyét, de ezt követően elfogyott a puskapor. A Red Wings a végső harmadbeli rövidzárlat ellenére is nyert 5-3-ra.„Nem tetszett az, ahogyan a harmadik harmadban játszottunk. Ezen gyorsan túl kell lépnünk. Engedtük, hogy visszajöjjenek a meccsbe, pedig sosem szabadna magára hagynunk a kapusunkat, főleg miután remek munkát végzett az egész meccs folyamán” – értékelte csapata kiengedését a detroiti vezetőedző.

A Red Wings győzelemmel rajtolt

A tavalyi keleti konferenciadöntős Tampa Bay a Carolina Hurricanes otthonába látogatott, ahol Steve Stamkosék a detroiti teljesítményt megirigyelve, szintén 5 gólt vágtak a hazaiak kapusának, Cam Wardnak. Pedig az első harmadban még úgy tűnt, hogy a Canes felveszi a versenyt a vendégekkel, a tavalyi év újonca nyertes Jeff Skinner találatával még ők vezettek az első harmadban, de azt követően beindult a Lightning henger – 5 gólt lőtt 5 különböző játékos a vendégek részéről. Cam Ward, aki 2006-ban Stanley-kupáig repítette csapatát, továbbra sem képes konzisztensen jó teljesítményt szállítani a Hurricanesnek, pedig ha idén végre rájátszásba akarnak kerülni, ez elengedhetetlen lenne.

A Nashville Predators 3-2-re legyőzte idegenben a Columbus Blue Jacketst. A találkozó igen szoros volt, de valójában a Blue Jackets első során kívül, melyet Rick Nash, Vinny Prospal és Jeff Carter alkottak és mindkét gólt ők lőtték, nem tudtak kellő veszélyt és helyzetet generálni a Nashville védőharmadában.
Kari Lehtonen nem mindennapi teljesítménye kellett a Starsnak ahhoz, hogy legyőzzék hazai pályán a szezonnak nagy célkitűzésekkel nekivágó Chicago Blackhawkst. A finn kapust 14 másodperc választotta el a kapott gól nélküli meccstől, de végül Nick Leddy belepiszkított Lehtonen levesébe, és körömrágós véghajrát teremtett a hazai szurkolók számára, de az utolsó rohamokat már állni tudta a Stars védelme. Lehtonen végül 37 védéssel zárta a mérkőzést. Glen Gulutzan, a Stars nyáron kinevezett vezetőedzője sem mehetett el szó nélkül kapusa mellett: „Nagyszerű teljesítményen van túl. Úgy vélem, ő volt ma a különbség a két csapat között, ő volt a mi gerincünk.”

NHL Alapszakasz
1. játéknap
Detroit Red Wings – Ottawa Senators 5-3
Columbus Blue Jackets – Nashville Predators 2-3
Carolina Hurricanes – Tampa Bay Lightning 1-5
Dallas Stars – Chicago Blackhawks 2-1