Kerékpár

Az olaszok megtartják a hathónapos-szabályt

  • VNA

Bár csütörtökön a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte a 2008-as oszakai szabályt, az olasz kerékpáros szövetség mégis ragaszkodik hozzá.

A 2008-as meghozatala óta sokan és sokféle módon kritizálták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oszakai szabályát, amely hat hónapnál hosszabb eltiltás esetén a versenyzőt automatikusan eltiltotta a következő olimpián történő szerepléstől. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) azonban csütörtökön ezen szabály ellen hozott határozatot, amely szerinte kétszer bünteti meg a vétkes sportolókat. Míg magyar sportolók, így többek között a világbajnok birkózó, Kiss Balázs is megnyugvással vette tudomásul a sokak által várt döntést, addig Olaszországban tartja magát a szigorhoz a kerékpáros szövetség (FCI)

A szervezet ugyanis pénteki közleményében jelezte, hogy ők továbbra is csak olyan versenyzőket engednek indulni az olimpián, akik teljesítik az oszakai kritériumokat, így az olimpiai ciklus során nem volt hat hónapnál hosszabb eltiltása. „Nem térünk le a kijelölt útról. Elhatároztuk már korábban, hogy csak olyanok viselhetik a válogatott mezt, akik nem hozhatóak kapcsolatba a doppingolással. Mindenki látja azt, hogy a tiltott szert használók milyen károkat okoznak a sportágnak. Az újrakezdéshez keménynek kell maradnunk” - nyilatkozta pénteken a Gazetta dello Sportnak a szövetség elnöke, Renato DiRocco, aki egyben utalt arra is, hogy ők továbbra is a most eltörölt irányelvek szerint járnak el az olimpiai indulás kérdésében.

Arra, a kérdésre, hogy vajon a korábban szintén tiltott szerek használatán ért Alessandro Petacchi ott lehet-e Londonban, az elnök szintén határozott véleménnyel válaszolt: „Nem, egy mélyreható megújulási folyamatban járunk, amely az új válogatott keretnek szeretne utat keresni. A fejlődést és a megújulást nem lehet már feltartóztatni.”