NHL

A címvédő vereséggel kezdte az új szezont

  • Molnár Dávid

Péntek hajnalban elstartolt az NHL 2011-2012-es idénye, rögtön három mérkőzéssel. A címvédő Boston Bruins a Philadelphia Flyerst, a szezonnak nagy reményekkel nekivágó Toronto Maple Leafs az ősrivális Montreal Canadienst, míg a tavalyi alapszakasz bajnok, a Vancouver Canucks a Pittsburgh Penguinst fogadta.

A Bruins tisztában volt vele, hogy a meccset megelőző bajnokot megillető ünneplés még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a Flyers, a ceremóniától lenyűgözve harc nélkül átadja a két pontot a hazaiaknak, ám mégis némi meglepetésre ad okot, hogy a nyáron alaposan átalakított vendégek 2-1-re legyőzték Tim Thomasékat. Pedig a rájátszás egyik hőse, Brad Marchand révén a Bruins a 10. percben emberelőnyben előnyhöz juttatta csapatát, és úgy tűnt, hogy az első harmad ideiglenes hazai vezetéssel zárul.

Azonban Nathan Horton kiállítása után a Flyers is fórba került, amit Claude Giroux értékesített Jaromir Jagr passzából – a cseh legenda tehát assziszttal tért vissza az NHL-be, és egyébként ez volt a cseh klasszis 1600. pontja az NHL-es pályafutása során. Még fel sem ocsúdtak a hazaiak az utolsó per elején kapott góltól, amikor 19:57-nél a nyáron Columbusból érkezett másik cseh, a fiatal Jakub Voracek is betalált, ezzel gyorsan megfordítva a mérkőzés állását. Ilja Brizsgalov a vendégek kapujá-ban ezt követően minden lövést hárított, igaz a hazaiak részéről Tim Thomas is, így maradt ez a vég-eredmény.

„A Stanley kupa győztessel játszottunk. Ez sosem könnyű feladat. Szerintem ők az NHL egyik legjobb csapata, míg mi nekünk teljesen új a keretünk. Tele fiatalokkal, újoncokkal. Idő kell, hogy beérjünk” - értékelte a meccset Jaromir Jagr. Mindenesetre nagyobb összeszokottság nélkül is képesek voltak két vállra fektetni a bajnokot, ami nem túl jó előjel a liga többi csapata számára.

A Boston hazai pályán kapott ki - Fotó: AFP

Torontóban a második idényét kezdő James Reimer ott folytatta, ahol az előző szezont abbahagyta: remek formában. A kanadai kapus megtett minden tőle telhetőt a győzelem érdekében, mind a 32 lövést hárította, ezzel az ő nevéhez fűződik az új idény első shutoutja, míg társai, nevezetesen Matthew Lombardi, valamint a csapatkapitány Dion Phaneuf, kétszer is mattolták a vendégek háló-őrét, Carey Price-t. Lombardi találata emberhátrányból esett, míg Phaneuf a gól mellett asszisztált is az első találathoz.

Lombardi sérülés miatt tavaly csupán két meccs erejére húzhatta fel akkori csapata, a Nashville Predators mezét, ezért érthetően nagyon boldog volt, hogy rögtön győztes góllal debütálhatott új otthonában.

„Olyan volt, mintha a korong csak arra várt volna, hogy behelyezzem a kapuba. Valószerűtlennek hatott, azt sem tudtam mit csináljak, olyan gyorsan történt. De tudják, nagyon jó érzés, csupán nehezemre esik leírni” - nyilatkozott a góljáról a csatár, aki a találat után örömében a torontói cserepadhoz sietett, társai közé ünnepelni.

Nyugat-Kanadában a várakozásoknak megfelelően egy igazán izgalmas mérkőzésre került sor a Canucks és a Penguins között. Többek közt Matt Cooke, az egykori vancouveri csatár két góljának köszönhetően, és Marc-André Fleury szétlövésben bemutatott védéseivel nyert 4-3-re a Penguins, akik a rendes játékidőben csak emberelőnyben, illetve emberhátrányban voltak eredményesek.
A hazaiak részéről a Sedin ikrek a már tőlük megszokott módon kezdték meg a szezont, Daniel 1 gólt és 1 gólpasszt, míg Henrik 2 gólpasszt jegyzett, de még ez is csak arra volt elegendő, hogy a 3. har-madban kiegyenlítsenek. A szétlövésben Mikael Samuelsson és Alexandre Burrows lövését is hárította Fleury, míg Kris Letang és Evgenyij Malkin mindketten betaláltak, és a Penguins begyűjtötte a két pontot, míg a tavalyi nyugati bajnoknak egyelőre be kellett érnie egy ponttal, ami a hosszabbításos, illetve a szétlövésben elszenvedett vereségekért jár.

NHL
1. játéknap
Boston Bruins – Philadelphia Flyers 1-2
Toronto Maple Leafs – Montreal Canadiens 2-0
Vancouver Canucks – Pittsburgh Penguins 3-4 (sz.u.)