Kézilabda

Elfogyott a tatai csapat pénze, visszaléphet az NB I-től

  • MTI

Az önkormányzat és a Tatai Honvéd Atlétikai Club (THAC) közötti, ötven millió forintos támogatásról szóló vita miatt elfogyott a kézilabdacsapat pénze, ezért visszaléphet az NB I-ből. A következő két meccset, az Orosháza és a Pécs ellen már az utolsó tartalékokból, a megmérettetés miatt játsszák le - tájékoztatta a klub ügyvezető elnöke kedden az MTI-t.

Komáromi Lajos elmondta, az önkormányzat korábban határozatot fogadott el, hogy ötvenmillió forinttal támogatja a klub kézilabda-szakosztályát, ez volt az NB I-es nevezés feltétele. A pénzt azonban nem kapták meg, mert Komáromi szerint a polgármester a támogatásért cserébe beleszólást kér a klub ügyeibe, saját kezűleg kíván elnököt jelölni, ezt azonban az együttes nem fogadja el.

Michl József polgármester (Fidesz) az MTI-nek elmondta, teljesen természetesnek tartja, hogy a korábbinál ötször nagyobb támogatással az önkormányzat jogot formálhasson az elnök jelölésére, de ez nem diktátum, az önkormányzat azzal fog szerződést kötni, akit a klub megválaszt.

Komáromi Lajos tájékoztatása szerint a támogatási szerződésben kikötötték, hogy a THAC szeptember 1-ig szponzoroktól gyűjtsön össze 30 millió forintot. Sikertelenség esetén az önkormányzat kipótolja a hiányzó összeget, de tulajdonjogot akar bejegyeztetni az egyesület ingatlanjaira. A THAC ügyvezető elnöke sérelmezte továbbá, hogy a támogatásért le kellene mondaniuk egy tízmillió forintos követelésről a várossal szemben, ugyanis ennyi pénzért újították fel a kajakházat, majd az önkormányzat a létesítményt és a szakosztályt elvette tőlük.

A polgármester rámutatott, hogy az önkormányzatnak kézpénzben nincs ötvenmillió forintja a csapat támogatásra. Tízmilliót tud adni idén, tízmilliót tavasszal, a további 30 millió forintot pedig nem működési keretből, hanem a városfejlesztésre félretett pénzekből biztosítaná, úgy, hogy a város ingatlant venne a THAC-tól, majd később visszavásárolná.

Michl József szerint az ügyvezető elnöknek küldöttközgyűlést kellene összehívni és az új elnök megválasztásáig le kellene mondania, azonban a gyűlés összehívására nem került sor. A polgármester hozzátette, saját keretéből utalt el egymillió forintot, hogy a csapat a szeptember 17-i mérkőzést le tudja játszani.

Komáromi Lajos elmondta, a THAC eddig 12 millió forintot költött önerejéből az NB I-re, de jelen pillanatban már nincs pénz a számlán. "Nem vagyok hajlandó visszaléptetni a csapatot, mert az önkormányzat legutóbb úgy határozott, hogy folytatják velünk a tárgyalásokat és a visszaléptetéssel magamra vállalnám a felelősséget, hogy a csapatot három osztállyal visszaminősítik és ki kell fizetnünk másfél millió forint büntetést" - tette hozzá.- Az egyesület kisbuszát már eladtuk, hogy fedezni tudjuk a játékosok fizetését, és támogatókat is szereztünk, de ez nem elég a további működéshez. Ha hamarosan nem érkezik meg az önkormányzat által korábban beígért támogatás, akkor visszaléptetjük a csapatot a bajnokságtól – mondta  korábban a Sportklub televízió honlapjának Komáromi Lajos.

Úgy vélte, hogy a visszaminősítés a sportág végét jelentené Tatán, ezért a férfi kézilabda-szakosztály megmentése érdekében átadná a szakosztály működtetési jogát Tata önkormányzatának, azzal, hogy az önkormányzat jelölje ki a szakosztály elnökét.

Michl József polgármester elmondta, az önkormányzat nem akar sportszakosztályt működtetni, így nem kívánja átvenni a csapatot és a testület határozata értelmében folytatják az egyeztetést a klubbal.