Ökölvívó-vb

Darmos és Harcsa is kikapott, utóbbinak eltörhetett a bordája is

  • MTI

Harcsa Zoltán kedden döntő fölénnyel kikapott az ukrán Jevgen Hitrovtól a 75 kg-osok nyolcaddöntőjében, míg Darmos József 91 kg-osoknál esett ki a bakui olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokságon.

Szántó Imre tanítványa két szép győzelem után várta a nyolc közé jutásért, s ezzel a biztos olimpia kvótáért rendezett nyolcaddöntőt, ennek ellenére a nagyon erős ukrán számított a meccs esélyesének.

A mindössze 18 éves kispesti öklöző jól kezdte a mérkőzést, jó ütemben indított bal egyenesekkel többször talált is, ám a másfél percig teljesen hatástalan Hitrov egy bal felütéssel a földre küldte, majd a számolás után 20 másodperccel egy újabb pusztító felütéssel véget vetett a mérkőzésnek.

"Ez az ukrán már kiütötte korábban a bátyámat, meg több magyart is, most jöttem én - nyilatkozta elkeseredetten a meccs után Harcsa. - Nem féltem tőle, jól is ment minden, ám az első felütésnél éreztem, hogy baj lesz, nagyon szomorú vagyok. Szerintem eltörte a bordámat."

A kétszeres Eb-harmadik magyar nehézsúlyú (91 kg) Darmos József az azeriek elsőszámú aranyvárományosával, azzal a Tejmur Mammedovval "akadt össze" a nyolcaddöntőben, aki egyértelmű esélyese volt a meccsüknek, ám reményre adhatott okot a júniusi ankarai Eb, melyen kettejük csatájából csak segédpontokkal jött ki jobban az azeri.

Ezen a találkozón azonban nem voltak a törökországihoz hasonló izgalmak: Darmos ugyan szokásához híven óriásit küzdött, ment előre, ám már az első menet után négypontos hátrányba került, három perccel később pedig már kilenc volt Mammedov előnye, miután sokkal pontosabban bokszolt riválisánál. A záró menetben Darmos utolsó energiatartalékait mozgósította, ám továbbra is ritkán talált tisztán, Memmedov rendre megelőzte, így az azeri hiába fáradt el nagyon a végére, nagy különbséggel, 24-9-re győzött.

Darmos Józsefnek így a jövő évi kvalifikációs tornán lesz lehetősége londoni kvótát szereznie, mivel a nehéz- és szupernehézsúlyban (+91 kg) csak a vb első hat helyezettje jut ki az olimpiára.

Kedden még két magyar, Varga Miklós és Bacskai Balázs lép kötelek közé, előbbi magyar idő szerint 16:15, utóbbi pedig 18 óra körül.