Oktatás

Bekerül az iskolai tananyagba a hullámlovaglás

  • VNA

Hawaii szigetén nemzeti sportnak számít a hullámlovaglás, amely hamarosan hivatalosan is bekerül a főiskolai oktatási rendszerbe.

Kormányzati döntés alapján 2013 tavaszától a főiskolai oktatás részévé válik Hawaii szigetén a szörfözés/hullámlovaglás. Az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó állam világszerte híres erről a sportágról, amelyet annak idején éppen ezen a környéken találtak ki. A sportág felkerül majd a hivatalos iskolai tananyagok közé, így a labdarúgással, kosárlabdával, röplabdával és úszással egyetemben a diákok számára is elérhetővé válik.

„Teljesen egyértelmű, hogy amikor egy külföldi Hawaii-ra gondol, akkor elsőként a hullámlovaglás ugrik be neki, hiszen Hawaii a sportág szülőhazája” - indokolta meg röviden a döntést a sziget kormányzója, Neil Abercrombie egy hétfői sajtótájékoztatón, amelyet a legendás Duke Kahanamoku emlékműve mellett tartottak meg. A múlt század húszas éveiben remeklő, háromszoros olimpiai bajnok úszó Hawaii-ról származott, a hullámlovaglás feltalálójaként pedig nagyban járult hozzá a sportág világméretű elterjedéséhez. A sportág jelenlegi legfiatalabb női világbajnoka, a címét idén 18 esztendősen megszerző Carissa Moore szintén Hawaii-ról származik.