Olimpia 2012

Ronaldinho végre olimpiai aranyat nyerne Brazíliának

  • VNA

Bármennyire is furcsa, az ötszörös világbajnok brazil válogatott még sohasem győzött az olimpián - jövőre Ronaldinhoval talán végre sikerül.

A brazil Ronaldinho olimpiai bajnoki címről álmodik A brazil nemzeti válogatott ugyan négy olimpiai érmet is szerzett már az ötkarikás játékokon, de az 1984-es és 1988-as ezüstérem, valamint a ’96-os és 2008-as bronzérem ellenére győzniük még egyszer sem sikerült. A tavalyi világbajnokság és az idei Copa América kudarca után különösen hangsúlyos lesz a londoni olimpia, amelyen a tervek szerint a jelenleg a Flamengóban játszó Ronaldinho is részt venne. „Az álmom az, hogy megnyerjük az aranyérmet. Ez a cím még nagyon hiányzik a pályafutásomból” - nyilatkozta az egykoron a világ legjobb játékosának is megválasztott klasszis.

A korábbi BL-győztes és világbajnok játékos a közelmúltban nyerte vissza helyét a brazil válogatottban, miután a brazil bajnokságban nyújtott jó teljesítménye alapján Mano Menezes szövetségi kapitány ismét beválogatta őt. A most 31 esztendős játékosnak persze nincs könnyű dolga bekerülni a selecao kezdőcsapatába, ahol hemzsegnek a fiatal tehetségek. „Az olimpiai szereplés segíthet nekem abban, hogy ott lehessek a brazil csapatban a 2014-es hazai rendezésű világbajnokságon. Neymar, Lucas és a többi fiatal a jövő emberei a válogatottnál. Én azért vagyok itt, hogy segítsek nekik a tapasztalatommal és úgy érzem, ez a rendszer működik is” - vallott a korával kapcsolatos kérdésről Ronaldinho, aki 2000-ben és 2008-ban is járt már olimpián, utóbbi alkalommal pedig bronzérmet akasztottak a nyakába. 

Az olimpiai játékokon a csapatok 23 év alatti játékosokat nevezhetnek, ezen felül pedig három „túlkoros” is bekerülhet a keretbe - ezen helyek egyikére pályázik Londonra Ronaldinho is.