Magyar válogatott

Lyukas óra Kisorosziban

  • Göbölyös János

A jövő keddi, Finnország elleni utolsó Európa-bajnoki selejtezőjére készülő magyar labdarúgó-válogatott kerete kedd délelőttre lesz teljes, akkorra érkeznek meg a hét utolsó napján mérkőzést játszó futballisták. Szükség is lesz mindenkire, hiszen kedden Kisorosziban footgolf szerepel a programban.

A jövő keddi, Finnország elleni utolsó Európa-bajnoki selejtezőjére készülő magyar labdarúgó-válogatott kerete kedd délelőttre lesz teljes

Hogy pontosan mit is jelent ez, illetve hogyan kapcsolódik a felkészülési menetrendbe, arról Csábi József, a válogatott pályaedzője tájékoztatta a hatharom.com olvasóit.

"Nem vagyok footgolf szakértő, de mivel a nevéből is kiderül, hogy van valami köze a futballhoz, én is érdeklődve várom az eseményt – kezdte Csábi a sportágismertetőt. – Az egésznek az a lényege, hogy minél kevesebb rúgásból a kiinduló ponttól a lyukba kell juttatni egy kisebb méretű, nagyjából hatvan centiméter kerületű labdát. A pálya talaja lehet homokos, füves, különféle természetes, vagy mesterséges akadályokkal nehezített, azaz olyan, mint a golfban. A szabályok szerint négy fős csapatok játsszák a footgolfot, úgyhogy lesz vita, ki-kivel akar összeállni."

Az inkább kikapcsolódásnak és csapatépítésnek felfogható program a szerdán kezdődő komoly munka felvezetésének tekinthető, akkortól ugyanis már minden idegszálával a finn-meccsre koncentrálnak a játékosok. A szakmai stáb egyébként már hétfő óta ezt teszi.

"Mi már túlvagyunk jó néhány beszélgetésen, elemzésen, videó felvételeket néztünk meg ellenfelünkről, de hogy a játékosok is ráálljanak a ritmusra, hétfőn este velük is megbeszéltük a moldáv-meccs jó és rossz tapasztalatait. Szerencsére az utóbbiakból volt sokkal kevesebb. Ezzel le is zártuk a múltat, mostantól csak a finnek számítanak."

Csábi szándékosan nem szólt a svédekről meg a hollandokról, pedig ők is fontos szereplői lehetnek a következő hétnek, a csoport második és harmadik helyezettjének kiléte rajtuk is múlik.

"Hazudnék, ha azt mondanám, hogy hidegen hagy minket a finn-svéd, majd később a svéd-holland meccs, de most még teljesen felesleges számolgatni. Ráérünk majd pénteken este, amikor már tudjuk a helsinki eredményt. De akkor sem merülünk bele túlzottan a matekozásba, nekünk most az elsődleges feladatunk, hogy győzelemmel zárjuk a csoportmeccseket, aztán meglátjuk, mire lesz az elég. Úgy gondolom, hogy az sem kevés, amit eddig elért a válogatott, ha valaki a sorsolás után azt mondja, hogy a végső fázisban is marad esélyünk a továbbjutásra, és tizennyolc ponttal várjuk az utolsó csoportmeccset, látatlanban aláírtuk volna. A finnekre visszatérve, azt azért megjegyezném, hogy abból a csapatból, amelyiket legyőztünk Helsinkiben, négyen maradtak, a szövetségi kapitány sem a régi, az újakkal együtt pedig egyértelműen erősebb lett a válogatottjuk. Ami jó hír, hogy ez a svédek esélyeit csökkenti, ugyanakkor nekünk is nehezebb dolgunk lesz, de bízom benne, hogy ezt a feladatot is megoldják a fiúk."

Akik között nem lehet ott a sérült Gera Zoltán, illetve az eltiltását töltő Laczkó Zsolt, egyébként mindenki egészséges. Dzsudzsák Balázs állapotáról és terhelhetőségéről a keddi orvosi konzílium dönt, az mindenesetre jó előjel, hogy az Anzsi Mahacskala szélsője nagyon várja már az éles felkészülést. Lipták Zoltán is együtt gyakorol a keret tagjaival, s mivel a napokban azt nyilatkozta, hogy mire a válogatotthoz kerül, már lesz csapata, adja magát a kérdés, hol folytatja pályafutását a védő.

"Nincs még konkrétum, de Zoli nem csak fizikailag, hanem mentálisan is erős ember, teljes mértékben függetleníteni tudja magát a kialakult helyzettől, és egy hétig csak a válogatott létezik számára. Ő annak a kialakult közösségnek a tagja, amelyiken a kapitány most nem kíván változtatni csak azért, mert valaki esetleg nem, vagy nem rendszeresen játszik a klubjában. Azokkal akarjuk megvívni az utolsó csatát, akikben korábban is bíztunk, és akik elérték az eddigi sikert."

Hogy aztán ez tényleg az utolsó lesz, vagy vár még a magyar válogatottra egy kétmeccses ráadás, az legkorábban pénteken, legkésőbb kedden kiderül. A play-offal most még senki nem foglalkozik, a fiúk egyelőre a finnekre – és a footgolfra – figyelnek.