Ökölvívó-vb

Hárman csatlakoztak Kátéhoz és Bacskaihoz

  • MTI

Varga Miklós, Harcsa Zoltán és Darmos József csatlakozott hétfőn a már korábban továbbjutott Káté Gyulához és Bacskai Balázshoz, így a keddi nyolcaddöntők során öt magyar lép majd ringbe a bakui ökölvívó-világbajnokságon. Az újabb mérkőzés  megnyerése - Darmost kivéve - mindannyiuk számára az olimpiai kvóta megszerzését is jelentené.

A nap Ungvári István (49 kg) papírforma vereségével (2-12) indult a kínaiak ötkarikás és többszörös világbajnoka, Cou Si-ming ellen, ezt követően azonban szép magyar sikerek követték egymást a bakui sportcsarnokban.
   
A 2008-ban Eb-bronzérmes, hajdúsámsoni Varga (60 kg) a nap egyik leglátványosabb meccsét vívta az algériai Abdelkader Sadival. Kicsit visszafogottan kezdett, ám a két ponttal elveszített első menet után nagyot javult, s a második szakasz végére megfordította a meccset, majd kétpontos előnyéből egyet megtartott, így végül 19-18-ra nyert.
   
Őt követte a mindössze 18 esztendős Harcsa (75 kg), aki egészen kiemelkedő boksszal rukkolt ki a hatodik kiemelt francia Michel Tavares ellen. Szántó Imre tanítványa már az első menetben is jobbnak tűnt, ám három perc után még 2-2 volt az állás, a második szakaszban aztán már a pontozókat is meggyőzte pontos, látványos kombinációival. A sokszor, ám nagyon pontatlanul ütő Tavares nem tudott mit kezdeni a magyarral, aki végül fölényesen győzött 16-10-re.
   
Az esti programban Kalucza Norbert (56 kg) és Darmos (91 kg) szinte egyszerre lépett szorítóba, előbbi az ausztrál Luke Boyd, utóbbi pedig az albán Christian Demaj ellen. A kétszeres Eb-bronzérmes Darmos óriási küzdelemben gyűrte le riválisát: az első két menet után egy ponttal vezetett, az utolsóban pedig hiába volt láthatóan nagyon fáradt, óriási szívvel küzdött, s győzött 20-18-ra. Kalucza szintén szoros meccset vívott, ám ő két ponttal kikapott, így számára véget ért a vb.
   
Kedden Varga a tadzsik Madadi Nagzsibekovval, Harcsa az ukrán Jevgen Hitrovval, Darmos a hazaiak Eb-győztesével, Tejmur Mammedovval, míg a vasárnap 16-ba jutott, legutóbb bronzérmes Káté (64 kg) a kazah Danjar Jeleusszinovval, a tavaly Európa-bajnok Bacskai (69 kg) pedig az amerikai Errol Spence-szel csap össze a nyolc közé kerülésért. Mivel a két legfelső súlycsoportot kivéve a többi kategóriában az első tíz kap londoni indulási jogot, egy keddi siker biztos kvótát jelentene Darmoson kívül minden magyarnak. A kétszeres Eb-bronzérmes nehézsúlyúnak az első hatban kell végeznie az ötkarikás szereplés lehetőségéért.