Paralimpia 2012

30-40 magyar parasportoló lehet ott Londonban

  • MTI

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) várakozásai szerint 30-40 magyar sportoló lehet ott a jövő évi londoni paralimpián.

Gömöri Zsolt, az MPB elnöke a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában úgy fogalmazott, legalább a pekingi teljesítmény megismétlését, de inkább annak túlszárnyalását várják a versenyzőktől. Kínában, 2008-ban egy arany- és öt bronzérmet szereztek a magyarok.

A sportvezető azt mondta, a magyar versenyzők 14 sportágban próbálnak londoni indulási jogot szerezni, 10-11-ben van is esély rá, hogy kvótához jutnak.

A Londonban versenyzőként is induló kerekesszékes vívó Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős helyettes államtitkára mindehhez hozzátette, nagy meglepetésnek tartaná, ha a 2008-ban paralimpiai bajnok Sors Tamás úszót jövőre bárki is legyőzné. Gömöri szerint a mezőnybe jövőre visszatérő értelmi fogyatékosok közül Pálos Péter, világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező, valamint az "atlétaikrek", Biacsi Bernadett és Ilona szintén éremesélyesek lesznek.

A sportvezetők szerint Londonban elsősorban az úszók és a vívók szállíthatják a jó eredményeket. A már egyéni kvótával rendelkező, az olaszországi Cataniában szombaton kezdődő vb-re készülő Szekeres azt mondta, a kerekesszékes vívóknál a nőknél az összes egyéni számban, a férfiaknál pedig három egyéni számban van esély a pont- vagy akár éremszerzésre.

"Kerekesszékes vívás szempontjából nyugodtan alhat a Londonra készülő sportközvélemény, nyolc vívó lesz ott a mezőnyben" - fogalmazott a 47 éves sportvezető. "A csapatversenyekkel kapcsolatban azt mondhatom, mind a kettőben vannak szép reményeink. Ha az első két nap jó lesz, megnyugszik a csapat és nem lesz egyfajta negatív spirál, akkor könnyedén túl lehet szárnyalni a pekingi eredményeket."

Gömöri mindehhez hozzátette, nagy sportdiplomáciai bravúr, hogy a 2008-as programból kimaradt vívó-csapatversenyek visszakerültek a paralimpiai műsorba.