Premier League előzetes

Ki nyeri a "feltámadók" csatáját Észak-Londonban Wenger ünnepén?

A 8-2-és és 5-1-es manchesteri mészárlás után éledezik Észak-London két patinás klubja, a Tottenham és az Arsenal. A Premier League 7. fordulójában vasárnap erőfelmérő következik egymás ellen, ráadásul nem akármilyen napon, hiszen pontosan 15 évvel ezelőtt nevezték ki az Ágyúsok élére Arséne Wengert. Bogdán Ádám Boltonja újabb (az idényben már az ötödik) "óriással" néz farkasszemet, a Chelsea-t fogadja.

Bolton Wanderers-Chelsea 16:00
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 2
Miközben a Chelsea-re a Manchester United elleni vereséget leszámítva nem sok panasz lehet, a Boltonra kevés jó szót lehet találni. A Kékek kitartóan üldözik a két gyárvárosi csapatot, és André Villas-Boas finomhangolása is egyre inkább érezteti hatását az együttesen. Egyre gyorsabban építik a támadásokat, amelyekben kulcsszerepet játszik Juan Mata csatárok mögötti háttérmunkája, és láss csodát, Fernando Torres is már-már kezdi régi önmagát idézni. A sokat kritizált csatár most kezdi hárommeccses eltiltását múlt heti durva belépője után, így kérdés, hogy Nicolas Anelka vagy a súlyos fejsérüléséből felépült Didier Drogba kezd-e.

Bogdánék eközben a nyitófordulós QPR elleni 4-0 után zsinórban öt mérkőzést bukva a tabella utolsó helyén kullognak. Persze attól sem szabad eltekinteni, hogy a Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal sztárnégyesen vannak túl – de most meg olyan ellenfél érkezik a Reebok Stadionba, amelynek a legutóbbi öt összecsapáson gólt sem tudtak rúgni, ellenben kaptak tizennégyet… Hazai sikert legutóbb 1997-ben láthattak a szurkolók, akkor 1-0-ra nyert a Wanderers. Szerencsére Angliában is kezdik észrevenni Jussi Jääskeläinen bizonytalankodását, így előbb-utóbb eljöhet válogatott kapusunk ideje is.

"Késett a gépünk (Valenciából, ahol 1-1-et játszottak a BL-ben – a szerk.) és sokat kellett utaznunk, így csak két napunk volt a pihenésre, de úgy érzem, ez elegendő. Nem hiszem, hogy erőnléti problémáink lesznek vasárnap" – mondta az előzményekről André Villas-Boas, aki jól ismeri Owen Coyle-t, mivel együtt szerezték meg menedzseri képesítésüket. A portugál a Bolton védekezését dicsérte, és biztos benne, hogy kimásznak a jelenlegi hullámvölgyből.

Villas-Boas szombaton egyébként a The Mirrornak adott könnyed nyilatkozatában a motorok iránti szenvedélyéről beszélt, mint kiderült, szabadidejében hazájában hódol e sportnak, és nagy álma, hogy egy napon a Dakar-ralin induljon.

A vendégeknél Daniel Sturridge hiányzik Torres mellett, Owen Coyle a fél évre kidőlt Stuart Holdennel, az eltiltott David Wheaterrel és Ivan Klasniccal, és a kölcsönszerződésben foglaltak miatt Gaël Kakutával nem számolhat.

Harry Redknapp és Arséne Wenger fognak kezet a Tottenham és az Arsenal egyik Premier League-mérkőzésén 2011-ben

Tottenham Hotspur-Arsenal 17:00
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 1
A gyászos szezonkezdet, a manchesteri alakulatoktól elszenvedett zakók után a Tottenham már kilábalt a gödörből, mi több, elmúlt három bajnokiját meggyőző fölénnyel nyerte. Az Arsenal is magára talált, szintén győzött utolsó három meccsén (Ligakupa, PL, BL). Jó erőpróba lesz az ez összecsapás, az erőviszonyok alapján az idény végén a BL-t érő helyekért csatáznak majd, ezért – a rangadón túl – kiemelt jelentősége van a nagy hármas mögötti klubok egymás elleni mérkőzéseinek.

1887. november 19-én egy barátságos találkozóval indult az észak-londoni rangadók sorozata, a Spurs 2-1-es vezetésénél félbeszakadt a mérkőzés, mert a sötétség miatt nem lehetett folytatni a játékot. A konkrét rivalizálás 1913-ban kezdődött, amikor az Arsenal a Highbury Stadionba költözött, négy mérföldre a White Hart Lane-től. Kupadöntőben még sosem találkoztak, de a bajnoki összecsapások és kupamérkőzések is igazi örökrangadónak számítanak. 1987. március 4-én a Ligakupa elődöntőjében mérkőztek, ahol az Arsenal idegenben nyert 2-1-re, késobb a döntőben is diadalmaskodott. 1991-ben a FA-kupa elodöntőjében ismét összecsaptak, a Tottenham Paul Gaiscogne vezérletével 3-1-re nyert és egy hónappal késobb a kupát is magasba emelhették a játékosok. 2008. január 22-én a Ligakupa elődöntőjének visszavágóján 5-1-nyert a Tottenham (az első találkozó 1-1-es döntetlennel végződött), a csapatnak akkor ez volt az első gyozelme 1999 novembere óta riválisa ellen. A Spurs játékosai közül Billy Minter és Bobby Smith kilenc-kilenc találatot jegyeznek az Ágyúsok ellen, míg a másik oldalon Emmanuel Adebayor, Robert Pires és Alan Sunderland nyolcat lőttek az osi riválisnak. Az Arsenalban David O’Leary 35 észak-londoni derbin lépett pályára. A legtöbb gól 2004. november 3-án született, amikor az Arsenal nyert 5-4-re a White Hart Lane-en. Viszonylag kevés olyan játékos van, aki a vetélytárshoz szerződött pályafutása során, a legnagyobb port Sol Campbell átigazolása kavarta (2001-ben költözött a Higburybe).

A derbinek külön pikantériát ad Emmanuel Adebayor személye. A togói 2006 és 2009 között az Ágyúsokat erősítette, később a City csatáraként az Arsenal szurkolói előtt ünnepelte egykori klubjának lőtt gólját…Tettét már megbánta, és állítása szerint most is gólszerzésre készül, de látványos öröm nélkül.

Michael Dawson, Tom Huddlestone és az egykori arsenalos William Gallas maródi a hazaiaknál, a másik oldalon Jack Wilshere, Laurent Koscielny, Thomas Vermaelen és Johan Djourou hiányzik, de Theo Walcott és Gervinho sem százszázalékos. Az előző szezonban az Emiratesben a Spurs (3-2), tavasszal a White Hart Lane-en senki sem örülhetett (3-3). Pontoszkodásra most is jó esély van, az utóbbi 11 összecsapásból nyolc döntetlennel zárult a Sarkantyúsok pályaválasztásával. 2007 szeptemberében 3-1-re verte az Arsenal riválisát annak otthonában, azóta nem kapott ki a Wenger-legényektől hazai pályán a Tottenham.

"Ez nem egy szokványos mérkőzés, hanem egy derbi, ami nehezíti a dolgunkat, de egyúttal élvezetet visz a játékba. Persze egy újabb lehetőség arra, hogy feljebb kapaszkodjunk a tabellán – mondta Arsene Wenger, a jelenleg 13. helyen álló Arsenal menedzsere, aki visszavágott a csapatát kritizálóknak is. – Sokan azt gondolták a gyenge szezonrajt után, hogy összeomlunk, de nem ismernek minket eléggé."

Harry Redknapp nem értékeli túl az Ágyúsok fél évszázada nem látott idénykezdetét. "Ne aggódjanak, az Arsenal ott lesz a tabella elején a májusban. Ha mindenki egészséges, akkor egy nagyszerű csapat, most egy kisebb gödörben vannak, de semmi több."

A szeptember hónap menedzserének (a Spurs mindhárom bajnokiját megnyerte ez idő alatt) választott Tottenham-főnök sajátjai miatt sem aggódik. "Bízom a csapatomban, mert remek játékosok alkotják. Scott Parker és Adebayor nagy erősítés, Sandro pedig hosszú sérülése után újra tökéletes állapotban van."

Október elseje nem akármilyen nap az Ágyúsok számára: Arséne Wengert 1996-ben éppen ezen a napon nevezték ki a a csapat menedzserének. A francia szaktekintély irányításával azóta három bajnoki aranyat (közte 2003-2004-ben veretlenül), négy FA-kupát és négy szuperkupát nyert a klub. Wenger 15 évével a klub történetének leghosszabb ideje regnáló menedzsere. Bár az elmúlt hetekben hivatali idejének legintenzívebb támadását élte át, de a tulajdonosa Stan Kroenke a héten elmondta, hogy addig marad a kispadon, ameddig csak akar.

Fulham-Queens Park Rangers 16:00 Hathárom-tipp: XBogdán Ádámon kívül Buzsáky Ákos is érdekelt vasárnap, a Queens Park Rangers a Fulham otthonában szerepel. Neil Warnock mellőzi az idényben a középpályást, legutóbb az augusztus végi, Wigan elleni meccsen szerepelt (akkor kezdőként a 72. percig volt a pályán) a bajnokságban. A hét közben a tartalékcsapatban pályára lépett, két gólt is szerzett, reméljük, hogy a menedzser most már a "nagyok" között is bizalmat szavaz az elmúlt években a csapat oszlopos játékosának számító Buzsákynak.

Premier League, 7. forduló
A vasárnapi program:
Tottenham Hotspur-Arsenal 17:00
Bolton Wanderers-Chelsea 16:00
Fulham-Queens Park Rangers 16:00
Swansea City-Stoke City 16:00
Tabella
1. Manchester United 7 6 1 0 24 5 19
2. Manchester City 7 6 1 0 23 5 19
3. Newcastle 7 4 3 0 9 4 15
4. Chelsea 6 4 1 1 12 7 13
5. Liverpool 7 4 1 2 10 8 13
6. Aston Villa 7 2 5 0 9 5 11
7. Tottenham 5 3 0 2 9 9 9
8. Stoke 6 2 3 1 4 6 9
9. Queens Park Rangers 6 2 2 2 5 7 8
10. Norwich 7 2 2 3 7 10 8
11. Everton 6 2 1 3 6 8 7
12. Wolverhampton 7 2 1 4 6 10 7
13. Arsenal 6 2 1 3 9 14 7
14. Sunderland 7 1 3 3 9 8 6
15. West Bromwich 7 1 2 4 5 10 5
16. Swansea 6 1 2 3 4 9 5
17. Wigan 7 1 2 4 5 11 5
18. Fulham 6 0 4 2 4 7 4
19. Blackburn 7 1 1 5 8 17 4
20. Bolton 6 1 0 5 8 16 3