NB I előzetes

Zalaegerszegen betelt a pohár

  • Göbölyös János

A 11. fordulót rendezik az OTP Bank Ligában. Szombaton öt mérkőzést játszanak, a sereghajtó, még nyeretlen Zalaegerszeg a mezőny közepén álló Lombard Pápát fogadja.

Zalaegerszeg, egészen pontosan a ZTE FC környéke katasztrófa sújtotta terület. A Zalai Hírlap legalább is hasonlóan fogalmazott, amikor a hétközi Magyar Kupa-mérkőzés esetleges elvesztéséről írt. Nos, bekövetkezett az, amire talán még a legpesszimistább zalai szurkolók sem számítottak, a Kaposvár második csapata 1-0-ra legyőzte a Zetét, amely így kiesett a további küzdelmekből. Ez aztán nem hiányzott az amúgy is vészes pont-, és önbizalom hiányban szenvedő csapatnak, s mivel a mélyrepülés átment zuhanóba, a klubelnök is lépett. Nagy Ferenc a korábbi edzőváltás után most a játékosokat tizedeli.

"Látható, hogy vannak olyan labdarúgók, akikkel nem lehetünk elégedettek, és ezt nem akarjuk ennyiben hagyni" - fogalmazott a ZTE első embere még a kupakudarc előtt. - "Senkit sem nevesítenék az újság hasábjain, de van négy-hat olyan futballistánk, akikkel egyáltalán nem vagyunk elégedettek. Velük kapcsolatban megtesszük a szükséges lépéseket. Három hónapja tart a mélyrepülés, amit nagyon rosszul élek meg. Utólag én is sokkal tisztábban látok, mert sajnos már tavasszal látszottak bizonyos jelek. Hiszen ne feledjük, hogy az elmúlt bajnokság felénél még a második helyen álltunk, aztán az idény második részében visszaestünk. Most a bajnokság harmada telt el, és belekerültünk egy nagyon rossz szériába."

Prukner László, a Zalaegerszegi TE vezetőedzőjeként a kispad mellett a Kecskeméti TE elleni mérkőzésen 2011 szeptemberében

OTP Bank Liga 11. forduló
Zalaegerszegi TE–Lombard Pápa
ZTE Aréna, 10.01., szombat, 18.00
Vezeti: Kovács J. Zoltán (Huszár B., Márton Zs.)
Hathárom-tipp: x
Nagy Ferenc hozzátette, tovább kell erősíteni a csapatot, akár most is, de a téli szünetben feltétlenül: "Azt gondolom, hogy jogosultak vagyunk az NB I-es tagságra, és a jövőben magasabb célokat akarunk kitűzni magunk elé. Most viszont azt kell elérnünk, hogy olyan játékosokat lássunk a pályán, akik átérzik a helyzetünk súlyosságát. És az is fontos, hogy akik szeretik ezt a klubot, tényleg álljanak mellé!"

Kocsárdi Gergely is megszólalt az ügyben, a védő úgy fogalmazott, hogy az önbizalomhiány okozza a görcsösséget, és emiatt tudásának felét sem képes nyújtani a csapat: "A legnagyobb gond, hogy ez az állapot már vagy két hónapja tart, és egyszerűen nem tudunk túljutni rajta. Voltak változások, ám nem cserélődött ki teljesen a társaság. A csapat nagy része már bizonyította, hogy képes győzni. Korábban tudtunk futballozni, tehát valóban fejben vannak gondjaink. Pszichésen kellene mindenkinek helyre tennie magát, mert most úgy néz ki, hogy mi vagyunk önmagunk első számú ellenfele. Egy siker, egy győzelem kellene, azon dolgozunk, hogy ez végre összejöjjön, az adhatna egy lökést."

 Ami biztos, változik az egerszegiek kerete, Nagy Ferenc elmondta, hogy két-három játékos szerződését felbontja a klub. A neveket még nem kívánta a nyilvánosság elé tárni, előbb ugyanis a lépések (munka)jogi hátterét szeretnék körültekintően megteremteni.

S hogy mit tehet ebben a helyzetben Prukner László?

"Okosat nem tudok mondani, csúnyát pedig nem szeretnék nyilatkozni" - fogalmazott tömören a ZTE vezetőedzője. - "A Pápa ellen az elsődleges célunk a győzelem, remélem, hogy a szerdai volt a mélypont, innen lejjebb már nincs számunkra. A játékosok között van egyfajta bizalomvesztés, ezt kell kiküszöbölni a siker érdekében. Jelenleg csapatként nem működünk együtt, de dolgozunk rajta, hogy ez is változzék. Hinni kell egymásban, mert a Lombard jelenleg a nyolcadik helyen áll tizennégy ponttal, és ha csak ebből indulunk ki, akkor esélyesebbnek is tűnik. Viszont a sereghajtó Zete nem lehet annyira gyenge, hogy ne tudjon végre nyerni! A Pápa jól passzoló csapat, melynek ellenünk nincs vesztenivalója. Általában felvállalja a bátor támadójátékot, ennek kell elejét vennünk, és akkor lesz esélyünk. S közben mernünk kell játszani! Bár a csapat teljesítménye messze elmaradt a várakozástól, ezúton is szeretném kérni közönségünk azon tagjait, akik még nem veszítették el a hitüket, hogy jöjjenek ki a mérkőzésre! Tegyék meg, mert ez segíthet most nekünk!"

Véber György, a Lombard vezetőedzője a legutóbbi, Vasas elleni hazai döntetlen után érthetően nem volt jókedvében, főként azt fájlalta, hogy az első félidőt "eltotyorogta a csapat". A pápaiak tisztában vannak azzal, hogy ha ez a mindent egy lapra feltevő Zalaegerszeg ellen is megismétlődik, annak akár vereség is lehet a következménye.

Giorgi Ganugrava, a csapat grúz középpályása a naplo-online.hu-n megerősítette, hogy nem veszik félvállról a mérkőzést: "Mint minden meccs, a Zalaegerszeg elleni sem lesz könnyű feladat, úgyhogy nagyon komolyan készülünk rá. Hiába nem megy az ellenfélnek, mindenkinek koncentrálnia kell a győzelemért. Aki figyelemmel követte a meccseinket, láthatta, hogy sok helyzetet dolgozunk ki, pozíciótól függetlenül mindenki odakerülhet a kapu elé. Arra kell figyelnünk, hogy ezeket a lehetőségeket kihasználjuk, gólra váltsuk, és akkor nem lesz gond."

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Zalaegerszegi TE-Lombard Pápa
  ellenfél eredmény pontszám
ZTE      
  Pápa(LK) 0-8 0
  Ferencváros(NBI) 0-2 0
  Kecskemét(NBI) 1-1 1
  Videoton(NBI) 1-4 0
  Kaposvár II(MK) 0-1 0
Aktuális forma-index*     0,20
PÁPA      
  ZTE(LK) 8-0 1,50
  Honvéd(NBI) 3-1 2
  Haladás(NBI) 1-2 0
  Győrszemere(MK) 10-0 2,50
  Vasas(NBI) 0-0 1
Aktuális forma-index*     1,40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)