Premier League előzetes

Liverpooli városi rangadó a Goodison Parkban, Gerrarddal

  • DA

Két nagy presztízsű városi rangadót is rendeznek az angol labdarúgó-bajnokság hétvégi, hetedik fordulójában: az észak-londoni összecsapáson a Tottenham Hotspur az Arsenalt fogadja vasárnap, a szombati játéknapon a Liverpool pedig az Everton vendége lesz a Mersey-parti-derbin.

Dirk Kuyt eddig ötször volt eredményes az Everton ellen

Everton-Liverpool 13:45
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 2
Vezérével a soraiban érkezik a Liverpool Goodison Parkba, a hat hónapos kihagyás után két alkalommal rövid időre bevetett Steven Gerrard valószínűleg kezdőként léphet pályára. Glen Johnsont ezúttal is a fiatal Martin kelly helyettesíti a védelemben, elöl az a kérdés, hogy Luis Suárez párja Andy Carroll vagy Dirk Kuyt lesz-e, utóbbi eddig ötször volt eredményes az Everton ellen (csakúgy mint Kenny Dalglish és Tim Cahill).

A liverpooli örökrangadót a "The Friendly Derby" (barátságos rangadó) néven is emlegetik, a hagyomány szerint liverpooli családokban a família egyik része a vörösöknek, míg a másik fele a kékeknek szurkol. A két stadion egyébként mindössze egy mérföldre van egymástól. Az első csata a két csapat közt a bajnokságban 1894. október 13-án volt, amit az Everton stadionjában, a Goodison Parkban rendeztek, ahol a hazai csapat 3-0-ra múlta felül a vendég Vörösöket, de az összesített statisztikában már a Pool áll jobban. Az 1950-es, 1960-as években vallási töltetet is kaptak az összecsapások: az Evertont katolikus, a Liverpoolt protestáns klubként emlegették (ennek valós alapja nem volt, mivel mindkét klub metodista eredetű). Más angol és európai rangadóktól eltérően a két szurkolótábor között ritka az erőszakos összecsapás, persze azért egyik klub drukkereit sem kell félteni, ha a másik hecceléséről van szó, mégis azon kevés párharcok egyike a két klub mérkőzése, ahol általában nem különítik el a szurkolókat, hanem békésen nézik végig együtt a mérkőzést. 1984-ben a két gárda vívta az Ligakupa döntőjét, és a Wembleyben mindkét tábor együtt énekelte a csapatok „összekombinált” indulóját, végül a Vörösök győztek. Az 1980-as évektől fokozódott a vetélkedés, szerencsére csak a pályán. Az 1985-86-os szezonban a két klub a Premier League-ben és a FA-kupában is versenyt futott egymással. A bajnokságban az őszi mérkőzésen 3-2-re nyert a Pool idegenben, a tavaszi visszavágón 2-0-ra az Everton diadalmaskodott az Anfield Roadon. A májusi kupadöntőben a már bajnok Liverpool duplázott, az FA-kupát is elhódította. 1989-ben játszottak utoljára kupadöntőt, ekkor ismét a vörösök emelhették a magasba az FA-kupát. Azóta az Everton a középcsapatok közé süllyedt, a Pool változóan szerepel, igyekszik tartani helyét az angol (és európai) topcsapatok között, az utóbbi években kevesebb sikerrel, most a klublegenda Kenny Dalglishtól várják a „feltámadást”. A legtöbb találat még az 1932-33-as idényben született, akkor a Pool 7-4-re nyert otthonában. A legtöbb gólt Ian Rush rúgta a Mersey-parti rangadókon - huszonötöt - a Liverpool vörös mezében.

A hazaiaknál Tim Cahill hiányzik, a középpályás a City ellen sérült meg. A Real Madridot is megjárt Royston Drenthe első meccsén szerepelhet az Evertonban. Az előző körben a vendéglátó a Citytől kapott ki (0-2), a Pool a Wolverhamptont verte (2-0). 

A statisztikákat tekintve az amúgy is keménységéről híres Mersey-parti rangadón az utóbbi 13 összecsapáson 10 piros lapot osztottak ki. Kenny Dalglish eddig 22 derbin dirigálta a Vörösöket, ebből 12-szer győzött csapata, hét döntetlen és három vereség mellett.

Ez lesz a 185. rangadó a bajnoki mérkőzéseket nézbe, a Pool 70, az Everton 57 alkalommal győzött, 58 döntetlen mellett. A legutóbbi kilenc összecsapásból csak egyet nyert meg a kékmezes csapat, 2010. októberében hazai pályán, januárban az Anfielden 2-2-re végeztek a felek. Jamie Carragher Eddig 24 PL-derbin szerepelt, többször, mint bárki más.

"Azt hiszem, ez volt a legjobb hét a szezon során. A két kedvenc mérkőzésen következik, a Manchester United ellenit sorolom a második helyre, de szoros a különbség (a Liverpool a következő fordulóban a Vörös Ördögöket fogadja az Anfielden – a szerk.). A Mersey-parti rivalizálás miatt a mostani a kedvencem, már nagyon várom az újabb összecsapást. Kennyn múlik, hogy az elejétől bevet-e vagy a padon kezdek, de bárhogy is lesz, én készen állok a derbire" - nyilatkozta Steven Gerrard.

A 89-szeres angol válogatott a hangulatról is szót ejtett. "Ha ezen a szinten futballozol, akkor egy idő után megérted, miről szólnak ezek a rangadók. Szerintem minden egyes játékos – azok is, akik nem tapasztalták meg a Mersey-parti összecsapás hangulatát – egész pályafutása során arra vágyik, hogy nagy rangadókon futballozhasson. Ha kint vagy a pályán és érzed a Gooioson atmoszféráját, megérted az egésznek a lényegét. Természetesen a vezetők az öltőzőben is segítenek ráhangolódni a mérkőzésre, és megértetni a játékosokkal a fontosságát. A győzelem nem a kérkedésről szól, hanem arról, hogy mindennél fontosabb három ponthoz segítjük a klubot."

"Szombaton félelem nélkül kell futballoznunk. Előfordul, hogy a derbin a harca figyelsz a játék helyett, most az a fontos, hogy rugdosódás helyett a saját játékunkat játsszuk. Ha sokat mozgunk és passzolunk, kontrákra törekszünk, ha pedig nincs nálunk a labda, le kell zárnunk a területeket. Ha az elején sikerül megnyugodni, akkor biztos vagyok benne, az eredmény sem marad el."

 

 

 

 

 

 

 

Blackburn-Manchester City 16:00
Tv: Digi Sport Plusz
Hathárom-tipp: 2
A City – akárcsak a városi rivális United – a hétközi BL produkcióját feledtetné, sima, 2-0-s vereséget szenvedett Münchenben. A klubnál ráadásul a Carlos Tévez-ügy miatt mindennek, csak nyugodtnak nem mondható a helyzet…2010. januárjában az argentin csatár csodálatos mesterhármast szerzett a Blackburn ellen hazai pályán, de a jelek szerint örökre búcsút mondhat a szurkolóknál eddig betöltött hősi szerepkörnek. Érdekes mérkőzés várható szombaton délután az Ewood Parkban, a kiesőhelyen álló, a szezonban eddig egyetlen győzelmet (az Arsenal elleni emlékezeteses 4-3) felmutató Rovers pontszerzésre tör.

"Furcsamód eddig a nagycsapatok ellen mutattunk a legjobb formánkat, szóval a Citynél is tudhatják, hogy nem számíthatnak könnyű mérkőzésre – mondta a Blackburn csapatkapitánya, Chris Samba. – Az Ewood Parkban legutóbb is szoros meccset játszottunk (1-0). Ők az esélyesek, de bárkit is fogadunk, legyen az a City, Arsenal, Chelsea vagy éppen a United, büszkén, szívvel-lélekkel, a szurkolóinkért futballozunk. A Newcastle ellen (1-3) mutatott összes hibánkat orvosolni akarjuk. Hinnünk kell a jó eredményben, a pálya mindkét végén még könyörtelenebbnek kell lennünk."

Egy biztos, a Cityn rendkívüli lesz a nyomás. Elöl ezúttal is Edin Dzeko és Sergio Agüero kezd, noha a bosnyák támadó is kifejezte nemtetszését, amikor a Bayer ellen lecserélték, de a hírek szerint bocsánatot kért tettéért. Nigel de Jong és Adam Johnson játéka kérdéses. A City egyébként hét mérkőzés, 2007 szeptembere óta veretlen a kék-fehérek ellen, akik utóbbi 20 PL-mérkőzésükből mindössze hármat nyertek meg, hazai pályán az utóbbi hétből kettőt.

Manchester United-Norwich City 16:00 Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 1   
Az éllovas United duplán javítana, a Premier League-ben a múlt héten egy döntetlennel rontotta el addigi százszázalékos mérlegét, majd kedden hazai pályán csak döntetlent játszott a Basellel a BL-ben. Jó hír a Vörös Ördögöknek, hogy Wayne Rooney és Javier Hernández is pályára léphet az újonc ellen. Vidics, Cleverley, Rafael és Smalling továbbra is maródi. Paul Lambertnek is vannak problémái a kezdőcsapat összeállításával, Daniel Ayala, Elliott Ward, James Vaughan, Zak Whitbread is sérüléssel küzd, és az MU-tól kölcsönvett védő, Ritchie De Laet is hiányzik.

A címvédő 24 mérkőzés óta veretlen az Old Traffordon, az elmúlt 18 meccsen még pontot sem vesztett. A Kanárik a legutóbbi összecsapást megnyerték Fergusonék ellen még 2005-ben, de azt megelőzően 1990-ben verték meg a gyárvárosiakat. Most jó formában (két hete a Boltont otthonában (2-1), egy hete a Sunderlandet hazai pályán (2-1) verték meg), az MU utóbbi két botlásába kapaszkodva készülnek a címvédő elleni fellépésére, de tisztában vannak vele, hogy az ellenfél az egyértelmű esélyes.

"A legjobbunkat kell nyújtanunk a Manchester United ellen, ez minden, amit tehetünk. Ez nem lesz könnyű, mert klasszis játékosok alkotják a csapatot, de már várjuk a velük való találkozást. Mosollyal az arcunkon készülünk  az Old Traffordra, és ez erőt ad nekünk" – hangolt a fellépésre Leon Barnett, a Norwich védője.

Sir Alex Ferguson tisztában van azzal, hogy csapata védekezése hagyott kívánnivalót maga után a Basel ellen. "A keddi teljesítményünkre azt mondják, hogy meggondolatlanok voltunk és alábecsültük ellenfelünket, és ebben van igazság. Elkényelmesedtünk az első félidőben, aztán a másodikban három gólt kaptunk. Túl lovagiasak voltunk" – mondta Sir Alex, aki kitért aktuális ellenfelükre is. "A Norwich fantasztikusan rajtolt a Premier League-ben. Minden héten telt ház előtt játszanak, van valami vibráló a csapat körül."

A magyar érdekeltségű klubok közül szombaton a sérült Gera Zoltán, illetve Fülöp Márton csapata, a West Bromwich Albion a Sunderland vendége lesz.   

Premier League, 7. forduló
A szombati program
Everton-FC Liverpool 13:45
Aston Villa-Wigan Athletic 16:00
Blackburn-Manchester City 16:00
Manchester United-Norwich City 16:00
Sunderland-West Bromwich Albion 16:00
Wolverhampton Wanderers-Newcastle United 16:00
Tabella
M Gy D V Rg Kg P
1. Manchester United 6 5 1 0 22 5 16
2. Manchester City 6 5 1 0 19 5 16
3. Chelsea 6 4 1 1 12 7 13
4. Newcastle 6 3 3 0 7 3 12
5. Liverpool 6 3 1 2 8 8 10
6. Tottenham 5 3 0 2 9 9 9
7. Stoke 6 2 3 1 4 6 9
8. Aston Villa 6 1 5 0 7 5 8
9. Norwich 6 2 2 2 7 8 8
10. Queens Park Rangers 6 2 2 2 5 7 8
11. Everton 5 2 1 2 6 6 7
12. Wolverhampton 6 2 1 3 5 8 7
13. Arsenal 6 2 1 3 9 14 7
14. Sunderland 6 1 2 3 7 6 5
15. Wigan 6 1 2 3 5 9 5
16. Swansea 6 1 2 3 4 9 5
17. Fulham 6 0 4 2 4 7 4
18. Blackburn 6 1 1 4 8 13 4
19. West Bromwich 6 1 1 4 3 8 4
20. Bolton 6 1 0 5 8 16 3
A liverpooli örökrangadót a „The Friendly Derby” (barátságos rangadó) néven is emlegetik, a hagyomány szerint liverpooli családokban a família egyik része a vörösöknek, míg a másik fele a kékeknek szurkol. A két stadion egyébként mindössze egy mérföldre van egymástól. Az első csata a két csapat közt a bajnokságban 1894. Dirk Kuyt eddig ötször volt eredményes az Everton ellenDirk Kuyt eddig ötször volt eredményes az Everton ellenoktóber 13-án volt, amit az Everton stadionjában, a Goodison Parkban rendeztek, ahol a hazai csapat 3-0-ra múlta felül a vendég Vörösöket, de az összesített statisztikában már a Pool áll jobban. Az 1950-es, 1960-as években vallási töltetet is kaptak az összecsapások: az Evertont katolikus, a Liverpoolt protestáns klubként emlegették (ennek valós alapja nem volt, mivel mindkét klub metodista eredetű). Más angol és európai rangadóktól eltérően a két szurkolótábor között ritka az erőszakos összecsapás, persze azért egyik klub drukkereit sem kell félteni, ha a másik hecceléséről van szó, mégis azon kevés párharcok egyike a két klub mérkőzése, ahol általában nem különítik el a szurkolókat, hanem békésen nézik végig együtt a mérkőzést. 1984-ben a két gárda vívta az Ligakupa döntőjét, és a Wembleyben mindkét tábor együtt énekelte a csapatok „összekombinált” indulóját, végül a Vörösök győztek. Az 1980-as évektől fokozódott a vetélkedés, szerencsére csak a pályán. Az 1985-86-os szezonban a két klub a Premier League-ben és a FA-kupában is versenyt futott egymással. A bajnokságban az őszi mérkőzésen 3-2-re nyert a Pool idegenben, a tavaszi visszavágón 2-0-ra az Everton diadalmaskodott az Anfield Roadon. A májusi kupadöntőben a már bajnok Liverpool duplázott, az FA-kupát is elhódította. 1989-ben játszottak utoljára kupadöntőt, ekkor ismét a vörösök emelhették a magasba az FA-kupát. Azóta az Everton a középcsapatok közé süllyedt, a Pool változóan szerepel, igyekszik tartani helyét az angol (és európai) topcsapatok között, az utóbbi években kevesebb sikerrel, most a klublegenda kenny Dalglishtól várják a „feétámadást”. A legtöbb találat még az 1932-33-as idényben született, akkor a Pool 7-4-re nyert otthonában. A legtöbb gólt Ian Rush rúgta a Mersey-parti rangadókon - huszonötöt - a Liverpool vörös mezében.