Közlemény

Czene Attila is előadást tartott az "Olimpia-Verseny-Sport-Jog" című konferencián

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára „Új sportfinanszírozási rendszer Magyarországon” címmel előadást tartott, a Magyar Sporttudományi Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által szervezett kétnapos konferencián. A sport versenyjogi és egyéb jogi aspektusairól szóló konferencián Czene Attila elmondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Magyarország igazolt sportolóinak 75%-át a társasági adó által kedvezményezett öt kiemelt látvány-csapatsportág adja (a futballban mintegy 113 000, a kézilabdában 21 000, a kosárlabdában 16 500, a vízilabdában 6 500, a jégkorongban pedig 2 300 igazolt sportoló játszik hazánkban).

Előadásában az államtitkár kitért arra is, hogy az öt látvány-csapatsportág területén működő sportszervezetek finanszírozási adottságai jelentősen kedvezőtlenebbek az uniós átlagnál. A sportért felelős államtitkár prezentációjában grafikonokon keresztül szemléltette a részvevőknek, hogy a látvány-csapatsportágak területén működő leggazdagabb sportegyesületek költségvetése jellemzően nem éri el az Európai Unióban működő leggazdagabb sportegyesületek büdzséjének századrészét sem. Ezért a világon egyedülálló társasági adókedvezmények bevezetésével az állam célja elsődlegesen az volt, hogy ösztönző támogatást adjon e különbség mérsékléséhez.

A rendezvényen tegnap a versenyjog és sport témájában, ma az olimpia és a jog témakörében szólaltak fel az előadók. A Magyar Tudományos Akadémián rendezett szimpóziumon „A magyar sport kihívásai, nem kormányzati szerepvállalás” címmel beszédet mondott Borkai Zsolt, a MOB elnöke, továbbá Howard Stupp, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jogi igazgatója, aki a sportot és az Olimpiai Mozgalmat érintő jogi kérdések fejlődéséről beszélt.

Matthieu Reeb, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) főtitkára „A Sport Választottbíróság: legújabb fejlemények és jövőbeni perspektívák” elnevezéssel prezentált, Richard Pound, a NOB tagja, a Doppingellenes Világszervezet (WADA) elnökségi tagja „Dopping a sportban – elméleti, gyakorlati és jogi kihívások” címmel adott elő, míg  Albert Buisman, a Nemzetközi Fair Play Bizottság Tanácsának tagja a sport és az etika összefüggéseit taglalta.

Mihók Ildikó, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója „Kié a sportoló?” című prezentációját követően e témáról interaktív kerekasztal beszélgetés is folyt, melyet Török Olivér, a MOB sajtóreferense moderált.

Az ülés elnöke, Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója az Olimpiai sportolói szerződésekről, az olimpikonokat megillető jogokról és terhelő kötelezettségekről szólt.

A konferenciát Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnökének beszéde zárta.

A konzultáción többek között részt vett Cserpes Fábián, a Sportagency Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport ügyvezető igazgatója (Kommunikációs Igazgatóság), Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungary Zrt. kommunikációs vezetője (Vállalati Kommunikáció), Lakatos Zsófia, a Hill & Knowlton Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth A. Péter, a Magyar Telekom Zrt. szponzorációs és élménymarketing osztályvezetője, valamint Váczi János, a Budapest XII. Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere, sportközgazdász is.